Preliminariile EURO 2016, Grupa H, 13 octombrie 2015, ora 21:45
Malta
Malta
0 - 1
Croaţia
Croaţia

 
 
Ivan Perišić 25
Croaţia s-a calificat la EURO 2016 după 1-0 în Malta
Croaţia s-a calificat la EURO 2016 după 1-0 în Malta

Malta – Croaţia 0-1. Calificare fără accelerare a Croaţiei la EURO 2016

Croaţia a câştigat cu 1-0 în Malta şi a profitat de înfrângerea Norvegiei în Italia pentru a reveni pe locul 2 în grupă, fapt ce o califică la EURO 2016.

Ajunsă în Malta cu intenția clară de a se califica direct la Campionatul European, Croația nu concepea o desfășurare nefavorabilă a evenimentelor. Aliniind în teren o echipă apropiată de versiunea standard, Ante Čačić și-a arătat clar abordarea tactică, chiar dacă a ales să îl mențină rezervă pe Luka Modrić, din motive de precauție.

Și, în ciuda faptului că au avut nevoie de 10 minute pentru a se adapta, croații au stăpânit eficient jocul împotriva modestei formație-gazdă. Nikola Kalinić, urmat de Ivan Perišić au pus mai întâi pericol la poarta adversă, însă încercările lor au sfârșit nereușite. Îndrăznind, maltezii au izbutit să își facă apariția în jumătatea adversă având mingea la picior și au creat o fază litigioasă: în min. 21, Šubašić a ieșit imprudent din poartă, atingând atacantul gazdelor într-o situație în care Mark Clattenburg a refuzat acordarea penalty-ului, spre nemulțumirea suporterilor din tribune. La scurt timp după, Perišić a ratat de puțin ținta, prevestind reușita din minutul 25. Mateo Kovačić a oferit o pasă luminoasă de peste 30 de metri, Kalinić i-a fost destinatar, iar centrarea inspirată în careu a fost respinsă discret de un apărător maltez. Din afara careului de 16 metri, Perišić a reluat cu piciorul drept, înscriind în urma unei execuții pretențioase – cu ajutorul unei devieri, ce-i drept. Cinci minute mai târziu, Marko Pjaca ar fi putut majora scorul, dar balonul expediat din 6 m a evitat cadrul porții. Fără probleme cu excepția acelei faze problematice, balcanicii au controlat ferm jocul, intrând la cabine cu avantaj minim.

În partea secundă a jocului, maltezii au ieșit pe alocuri la joc, cu mai mult curaj, însă auto-mulțumirea oaspeților coroborată cu incapacitatea tehnică a gazdelor au determinat o lipsă de culoare a meciului. La scurt timp de la revenirea pe teren, Malta a avut una dintre puținele ocazii notabile, trimițând pe poartă un șut puternic, prins de goalkeeper-ul croat. La pragul primei ore de joc, marcatorul golului a ratat întâlnirea cu mingea, fiind plasat la numai doi metri de linia porții. Cu puține șanse de gol create și cu punctele/calificarea în cont, croații s-au declarat mulțumiți cu acest succes la limită și nu au forțat mai mult decât ar fi fost cazul. Denotând experiență și gestionând cu lejeritate momentele de final, Darijo Srna & co. au învins în Malta, așa cum era de așteptat.

Întrucât Italia a întors scorul pe Olimpico și și-a apropiat întâietatea în grupă, Croația urcă pe locul 2, exultă și se bucură de o nouă calificare la un turneu final, în ciuda faptului că demiterea lui Niko Kovač a fost necesară în perspectiva realizării acestei performanțe.Statisticile meciului

 
36
Posesie
64
 
 
7
Total şuturi
21
 
 
3
Pe poartă
5
 
 
3
Afară
10
 
 
1
Blocate
6
 
 
0
Bare
0
 
 
2
Cornere
9
 
 
2
Offside
1
 
 
1
Galbene
2
 
 
0
Roşii
0
 
 
11
Faulturi
11
 
 
267
Total pase
592
 
 
197
Completate
521
 

Filmul meciului

 
25'
Ivan Perišić
 
39'
Milan Badelj
 
60'
Andrej Kramarić
(Nikola Kalinić)
Clayton Failla
69'
 
Michael Mifsud
(Alfred Effiong)
75'
 
 
77'
Marcelo Brozović
(Ivan Rakitić)
Paul Fenech
(Roderick Briffa)
79'
 
 
83'
Ivica Olić
(Marko Pjaca)
 
90'+2
Ivan Perišić
Andrew Cohen
(André Schembri)
90'+2
 

Echipele de start

1
3
5
15
22
8
7
18
13
11
19
8
16
20
7
4
22
21
5
11
19
23

Comentarii pe marginea meciului Malta - Croaţia