Preliminariile EURO 2016, Grupa H, 12 iunie 2015, ora 21:45
Malta
Malta
0 - 1
Bulgaria
Bulgaria

 
 
Ivelin Popov 56
Malta - Bulgaria 0-1
Malta - Bulgaria 0-1

Malta – Bulgaria 0-1. Bulgaria câştigă un meci controlat de maltezi

Bulgaria a reintrat în calculele calificării la EURO 2016 după ce a câştigat la limită în Malta, însă gazdele au fost aproape de a furniza o nouă surpriză.

Reprezentativa Bulgariei s-a impus în deplasarea din Malta cu scorul de 1-0 şi speră încă la calificarea la Euro 2016. Mijlocaşul lui Kuban Krasnodar, Ivelin Popov, a marcat primul său gol în aceste preliminarii şi a adus victoria reprezentativei pregătite de Ivaylo Petev într-un meci în care Malta a avut ocaziile cele mai mari de gol ale serii.

Bulgarii nu mai câştigaseră în grupă de la succesul obţinut în faţa azerilor la Baku, iar un succes în deplasarea din Malta devenea astfel obligatoriu. Cu toate acestea, prima şansă de gol a meciului a aparţinut gazdelor, însă şutul lui Effiong din afara careului nu şi-a găsit ţinta. Replica bulgarilor a venit de la Popov, decarul oaspeţilor executând aproape perfect o lovitură liberă, respinsă cu greu în corner de portarul Justin Haber. Bulgarii au preferat în prima jumătate de oră a meciului să se apere avansat, iar acest lucru a fost imediat sesizat de tehnicianul italian al maltezilor, care le-a cerut jucătorilor săi să joace cât mai mult la limita offside-ului. Aşa s-au născut primele ocazii de gol ale gazdelor, pentru că maltezii nu s-au mulţumit să se apere în acest meci. Insistenţa lor ofensivă a creat o nouă şansă bună de gol în minutul 22, când portarul Mitrev a scos in extremis execuţia lui Briffa. Micanski a răspuns la poarta cealaltă, dar a ratat faţă în faţă cu portarul Haber şansa deschiderii scorului. Căpitanul bulgarilor, Dyakov, a încercat apoi poarta maltezilor fără rezultat pe tabela de marcaj, pentru ca în finalul primei reprize Ryan Camilleri să-l faulteze în careu pe Vladmir Gadzhev, iar centralul macedonean Aleksandar Stavrev să indice punctul cu var. Execuţia lui Micanski a fost însă modestă şi a ocolit poarta lui Haber, astfel că, la pauză, Malta şi Bulgaria au intrat la egalitate 0-0.

În al doilea mitan, gazdele au ieşit şi mai convinse de la cabine, dar Effiong (cel mai periculos elev al lui Ghedin în acest meci) a ales soluţia greşită, preferând o pasă către Muscat în locul unui şut dintr-o poziţie avantajoasă. În schimb, bulgarii au fructificat chiar prima lor acţiune periculoasă de poartă din repriza a doua prin Ivelin Popov. Decarul oaspeţilor a profitat de eroarea colectivă a defensivei malteze care a făcut greşit pasul la offside şi nu i-a lăsat nicio speranţă portarului Justin Haber. Clayton Failla a fost aproape egalare câteva minute mai târziu pentru Malta, dar mijlocaşul în vârstă de 29 de ani a fost blocat de portarul Mitrev în ultima clipă şi rezultatul a rămas neschimbat pana la finalul jocului.

Bulgaria s-a impus în Malta la capătul unui joc extrem de dificil şi acumulează acum 8 puncte, cu două mai puţine decât Norvegia şi patru mai puţine decât Italia. În runda următoare, elevii lui Petev joacă pe teren propriu contra Norvegiei, iar o victorie o poate aduce pe Bulgaria din nou în calcule. Malta se va deplasa în schimb în Italia şi are şanse infime să-şi îmbunătăţească zestrea acumulată până acum în preliminarii.Statisticile meciului

 
42
Posesie
58
 
 
13
Total şuturi
22
 
 
5
Pe poartă
4
 
 
6
Afară
11
 
 
2
Blocate
7
 
 
0
Bare
1
 
 
1
Cornere
2
 
 
2
Offside
2
 
 
4
Galbene
2
 
 
0
Roşii
0
 
 
20
Faulturi
19
 
 
221
Total pase
365
 
 
171
Completate
313
 

Filmul meciului

André Agius
11'
 
Alex Muscat
45'+1
 
Ryan Camilleri
45'+1
 
 
45'+2
Ilian Micanski
 
56'
Ivelin Popov
 
58'
Mihail Aleksandrov
Paul Fenech
59'
 
 
62'
Svetoslav Dyakov
Edward Herrera
(Alex Muscat)
63'
 
 
75'
Georgi Milanov
(Mihail Aleksandrov)
André Schembri
(Roderick Briffa)
76'
 
 
81'
Ivaylo Chochev
(Ivelin Popov)
Andrew Cohen
(Michael Mifsud)
84'
 
 
90'
Radoslav Vasilev
(Ilian Micanski)

Echipele de start

1
22
17
5
2
7
11
8
6
19
9
19
18
11
7
21
10
2
22
5
6
1

Comentarii pe marginea meciului Malta - Bulgaria