Preliminariile EURO 2016, Grupa C, 05 septembrie 2015, ora 19:00
Luxemburg
Luxemburg
1 - 0
Macedonia
Macedonia

Sébastien Thill 90+2
 
 
Luxemburg a câştigat meciul cu Macedonia, scor 1-0
Luxemburg a câştigat meciul cu Macedonia, scor 1-0

Luxemburg – Macedonia 1-0. Debutantul Thill, erou naţional după golul marcat în prelungiri

Luxemburg a evoluat impecabil în defensivă şi a tranşat partida cu Macedonia în prelungiri, după reuşita cvasinecunoscutului Sebastian Thill.

Codaşele grupei C, Luxemburg şi Macedonia, s-au întâlnit pe Stade „Josy Barthel” într-un meci fără miză, fără calitate, dar suficient de spectaculos. Gazdele au evoluat impecabil în defensivă şi au tranşat partida în prelungiri, după reuşita cvasinecunoscutului Sebastian Thill.

Dacă meciul tur disputat la Skopje a oferit un festival de goluri (s-a terminat 3-2 pentru macedoneni), partida retur a fost lipsită de spectacolul asigurat în primul meci din grupă dintre cele două formaţii. A fost însă un meci disputat, chiar dacă a lipsit, în mod evident, calitatea tehnică în ambele tabere. Calitatea şi disciplina tactică au atins un nivel suficient pentru spectatorul neutru. Luxemburghezii s-au închis bine într-un 4-5-1, lăsându-l pe Joachim (vârful împins) de cele mai multe ori stingher între Mojsov şi Sikov, dar au respectat cu stricteţe planul bine gândit de selecţionerul Luc Holtz. În schimb, Drulovic au aliniat un 4-2-3-1 şi a folosit în mod surprinzător doi mijlocaşi defensivi (Gligorov şi Petrovic), iar singurele sclipiri au venit de la Aburahimi sau Trajkovski. Vedeta lor, Ibrahimi, a fost aproape inexistent şi foarte bine anulat de Payal, De Mota sau Jans. Fostul atacant de la CFR Cluj şi Astra, Mirko Ivanovski, actualmente în prima ligă maghiară la Videoton, a fost cel mai periculos jucător al oaspeţilor, însă şuturile sale din minutele 11 şi 37 nu l-au păcălit pe portaul Jonathan Joubert. Replica timidă a gazdelor a venit tot prin şuturi de la distanţă, expediate de Gerson sau Deville, în timp ce Joachim nu a ajuns în minutul 40 la centrarea bună a lui Philipps.

În partea secundă, oaspeţii au început mai bine jocul şi şi-au mutat linia defensivă spre centrul terenului. Petrovikj şi Abdularhimi au încercat poarta gazdelor încă din primele zece minute ale celui de-al doilea mitan, pentru ca Sikov să reia cu capul peste poartă în minutul 64. Ibraimi a ieşit în evidenţă pentru prima dată în minutul 70, când a scos o lovitură liberă pe care tot el a executat-o peste poarta lui Joubert. În minutul 73, Holtz a renunţat la Martins pentru a-l introduce în teren pe Sebastien Thill, un debutant care avea să devină decisiv pentru naţionala luxemburgheză. Dar nu înainte ca Abdulrahimi să rateze lovitura de la unsprezece metri dictată în minutul 85 de centralul galez.

În minutele de prelungire, mijlocaşul în vârstă de 21 de ani de la Progres Niederkorn, Sebastien Thill, avea să devină eroul naţional al ţării sale, reuşind să-l învingă pe portarul Pacovski şi să aducă prima victorie din grupă pentru Luxemburg. În urma acestui succes, luxemburghezii predau lanterna roşie chiar adversarei din această seară şi acumulează patru puncte. Macedonia, cu o singură victorie în şapte partide, este ultima în grupa pe care Spania, Slovacia şi Ucraina o domină autoritar.Statisticile meciului

 
49
Posesie
51
 
 
11
Total şuturi
10
 
 
2
Pe poartă
4
 
 
6
Afară
3
 
 
3
Blocate
3
 
 
0
Bare
0
 
 
4
Cornere
5
 
 
1
Offside
2
 
 
1
Galbene
4
 
 
0
Roşii
0
 
 
15
Faulturi
17
 
 
393
Total pase
441
 
 
324
Completate
357
 

Filmul meciului

 
31'
Leonard Zhuta
 
37'
Kirce Ristevski
(Daniel Mojsov)
 
40'
Stefan Ristovski
Christopher Martins
43'
 
 
55'
Besart Abdurahimi
Stefano Bensi
(Maurice Deville)
64'
 
Sébastien Thill
(Christopher Martins)
72'
 
 
74'
Blazhe Ilijoski
(Aleksandar Trajkovski)
 
80'
Stefan Aškovski
(Agim Ibraimi)
 
85'
Besart Abdurahimi
 
90'+2
Kirce Ristevski
Sébastien Thill
90'+2
 

Echipele de start

1
18
2
6
4
9
10
7
8
21
13
21
10
19
7
16
17
13
6
5
18
1

Comentarii pe marginea meciului Luxemburg - Macedonia