Preliminariile EURO 2016, Grupa G, 14 iunie 2015, ora 19:00
Liechtenstein
Liechtenstein
1 - 1
Moldova
Moldova

Sandro Wieser 21
 
Gheorghe Boghiu 44
Liechtenstein - Moldova 1-1
Liechtenstein - Moldova 1-1

Liechtenstein – Moldova 1-1. Remiză la Vaduz între codaşele grupei G

Ultimele două clasate în Grupa G au remizat la Vaduz la capătul unui meci în care Liechtenstein a condus cu 1-0.

Moldova s-a deplasat pe Rheinpark din Vaduz cu speranţa că poate obţine prima victorie din grupa G. Cu un singur punct în cinci partide, elevii lui Alexandru Curtianu pierduseră în noiembrie la Chişinău inclusiv în faţa adversarului din această seară, după ce veteranul Franz Burgmeier a transformat impecabil o lovitură liberă. De cealaltă parte, gazdele nu mai câştigaseră un meci pe teren propriu de trei ani, de la victoria în faţa Lituaniei din preliminariile Euro 2012 (2-0 la Vaduz), însă speranţele legate de acest meci nu erau întâmplătoare, întrucât o eventuală victorie oferea şanse modestei echipe a austriacului Paurisch să spere la un eventual loc de baraj.

Selecţionerul gazdelor a decis în acest context să înceapă partida contra Moldovei cu un unsprezece ceva mai ofensiv, apelând la un trident în linia de atac şi la o linie centrală cu doi mijlocaşi defensivi şi unul ofensiv. Moldovenii, în schimb, au păstrat un sistem cu trei fundaşi centrali, în timp ce lateralilor Dedov şi Erhan le-au fost încredinţate benzile terenului în totalitate. Cum era de aşteptat, gazdele au început în ofensivă meciul şi au preluat controlul încă din start, însă ocaziile au lipsit la poarta lui Cebanu. Buchel şi Christen au expediat primele şuturi timide spre poarta moldovenilor, pentru ca Polverino să rateze ţinta din apropierea careului mic în minutul 12.

Moldovenii au replicat prin Anatol Cheptine, însă experimentatul portar Jehle a reţinut şutul acestuia cu siguranţă. Mijlocul oaspeţilor, condus de Cojocari şi Arthur Patraş, s-a aflat în mare dificultate în primele 20 de minute ale jocului, iar defensiva moldovenilor a întâmpinat serioase probleme în a stopa atacurile sau contraatacurile gazdelor. În minutul 22 elevii lui Curtianu au cedat, iar fundaşul lui Aarau, Sandro Wieser, a reuşit deschiderea scorului printr-o execuţie splendidă, după pasa excelentă a lui Seyhan Yildiz. Golul a relaxat oarecum echipă pregătită de Rene Pauritsch, iar oaspeţii au terminat prima repriză atacând. Pentru început, Jehle s-a opus şuturilor lui Boghiu şi Patraş, după care selecţionerul l-a schimbat pe Anatol Cheptine cu Milinceanu, care a preluat rolul din teren al atacantului de la Zimbru şi a deviat decisiv pentru Gaţcan, care însă din poziţie favorabilă a şutat mult peste poartă.

Inistenţa moldovenilor a fost însă răsplătită cu un minut înainte de pauză, atunci când Boghiu a reluat în plasa lui Jehle o minge venită de la acelaşi inspirat Nicolae Milinceanu.

La pauză, Curtianu l-a înlocuit pe căpitanul Epureanu cu tânărul mijlocaş de la CFR Cluj, Cătălin Carp, fost junior la Shakhtar Doneţk şi Dynamo Kiev. La zece minute de la intrarea sa pe teren, Carp (21 de ani) a fost aproape de gol, însă şutul sau bun de la marginea careului a ocolit poarta lui Jehle. Presate de miza partidei, gazdele n-au reuşit deloc jocul pe care Paurisch şi-l dorea înainte de meci. Pe de altă parte, oaspeţii au abordat şi repriza secunda cu mult mai multă dezinvoltura, dar şi cu o calitate tehnică aparent superioară. Milinceanu şi Boghiu au încercat de la distanţă poarta gazdelor, fără rezultat pe tabela de marcaj, pentru ca replica elevilor lui Paurisch să vină de la Wieser din lovitură liberă. Pe finalul jocului, selecţionerul gazdelor a renunţat la Buchel pentru a-i face loc lui Robin Gubser, iar mijlocaşul de la FC Blazers şi-a făcut imediat simţită prezenţa pe teren printr-un şut periculos către poarta lui Cebanu.

Până la final scorul a rămas neschimbat, astfel că Lichtenstein a ratat şansa de a câştiga şi a se apropia serios de un loc de baraj, în timp ce Moldova a ratat şi ea şansa primei victorii în grupă. În runda următoare Liechtenstein joacă în Muntenegru, în timp ce Moldova se deplasează în Austria.Statisticile meciului

 
39
Posesie
61
 
 
15
Total şuturi
28
 
 
3
Pe poartă
7
 
 
3
Afară
14
 
 
9
Blocate
7
 
 
0
Bare
1
 
 
1
Cornere
6
 
 
0
Offside
3
 
 
2
Galbene
1
 
 
0
Roşii
0
 
 
5
Faulturi
11
 
 
309
Total pase
577
 
 
233
Completate
506
 

Filmul meciului

Sandro Wieser
(Seyhan Yildiz)
21'
 
 
37'
Nicolae Milinceanu
(Anatoli Cheptine)
Simon Kühne
(Yves Oehri)
42'
 
 
44'
Gheorghe Boghiu
(Nicolae Milinceanu)
 
46'
Cătălin Carp
(Alexandru Epureanu)
Sandro Wieser
51'
 
 
51'
Alexandru Gaţcan
Robin Gubser
(Martin Büchel)
69'
 
Philippe Erne
76'
 
Daniel Brändle
(Philippe Erne)
83'
 
 
89'
Maxim Antoniuc
(Artur Patraş)

Echipele de start

1
14
4
10
15
8
23
13
11
7
6
11
18
10
8
7
9
4
5
3
2
1

Comentarii pe marginea meciului Liechtenstein - Moldova