Preliminariile EURO 2016, Grupa A, 12 iunie 2015, ora 21:45
Letonia
Letonia
0 - 2
Olanda
Olanda

 
 
Georginio Wijnaldum 67
Luciano Narsingh 71
Robin Van Persie în duel cu Janis Ikaunieks în meciul  Letonia - Olanda 0-2
Robin Van Persie în duel cu Janis Ikaunieks în meciul Letonia - Olanda 0-2

Letonia – Olanda 0-2. Jucătorii lui Guus Hiddink încep cursa de recuperare

Golurile marcate de Georginio Wijnaldum şi Luciano Narsingh au adus victoria pentru Olanda în meciul din grupa A disputat în deplasare cu Letonia

Olanda s-a deplasat în capitala Letoniei pentru un meci crucial în ceea ce priveşte parcursul de calificare la EURO 2016, după o serie de rezultate care nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor de-a lungul preliminariilor. Înfrângerile cu Cehia şi Islanda au complicat situaţia Olandei in grupa A, iar un succes pe stadionul echipei Skonto Riga devenea astfel absolut necesar, în faţa unui adversar inferior, dar care a încercat să compenseze printr-o atitudine exemplară şi o defensivă capabilă să reziste aproape 70 de minute.

După ce a pierdut meciul din Olanda cu un neverosimil 6-0, Letonia a sperat să reuşească cel puţin primul gol împotriva naţionalei condusă de pe bancă de Guus Hiddink, o naţională olandeză care a aliniat o formulă ofensivă, cu Robin van Persie şi Klaas Jan Huntelaar sprijiniţi de Memphis Depay şi Wesley Sneijder.

Iar oaspeţii au arătat încă de la început că îşi doresc să obţină toate cele trei puncte, însă nu au avut nici pe departe un meci la fel de uşor precum confruntarea precedentă, în principal din cauza lipsei de inspiraţie de la finalizare. Cel puţin patru mari ocazii de gol irosite de olandezi de-a lungul primelor 45 de minute, care în ciuda dominării teritoriale şi a posesiei de peste 65%, nu si-au concretizat superioritatea şi pe tabelă. Memphis Depay a finalizat în minutul 11 puţin pe lângă poarta apărată de Andris Vanins după o pătrundere a tânărului Luciano Narsingh, pentru ca nouă minute mai târziu Wesley Sneijder să trimită în bară cu o execuţie frumoasă din afara careului. Portarul lui FC Sion a intervenit apoi salvator în faţa lui Robin Van Persie la capătul primei jumătăţi de oră, atacantul lui Manchester United reluând puternic, dar central, după o pasă a lui Klaas Jan Huntelaar. Ultimul sfert de oră al primei părţi a consemnat alte două bune oportunităţi pentru Olanda, prin acelaşi Memphis Depay, cel mai periculos jucător din echipa lui Guus Hiddink, dar Letonia a reuşit să reziste şi să intre la cabine cu rezultatul de egalitate.

Repriza secundă a început într-o notă de echilibru, iar jucătorii lui Marian Pahars au făcut mult mai bine faţă jocului impus de Olanda, care până în minutul 65 nu şi-a mai trecut în cont niciun moment periculos la poarta adversă. Diferenţa a fost stabilită în cele din urmă de către doi tineri jucători ai lui PSV Eindhoven, Georginio Wijnaldum şi Luciano Narsingh. Intrat pe teren de doar câteva minute, Wijnaldum a reluat în poartă după un şut blocat al lui Sneijder şi a deschis un meci care părea să aducă un final dificil pentru Olanda. Mijlocaşul Narsingh a adus liniştea patru minute mai târziu şi a asigurat cele trei puncte extrem de importante după o lansare precisă a lui Blind, oaspeţii profitând de spaţiile lăsate de către defensiva letonă odată cu dezavantajul de pe tabelă.

”Portocala Mecanică” se impune în cele din urmă cu scorul de 2-0 la Riga şi îşi recuperează astfel locul al treilea în grupa A de calificare la Campionatul European 2016. Olanda acumulează 10 puncte şi se apropie la doar trei puncte de Cehia, învinsă în partida din Islanda. Letonia rămâne cu cele trei rezultate de egalitate înregistrate în această campanie de preliminarii, dar lasă o impresie mult mai bună faţa de meciul anterior disputat cu Olanda, deşi diferenţa de valoare şi calitate dintre cele două echipe naţionale a fost una evidentă.Statisticile meciului

 
36
Posesie
64
 
 
3
Total şuturi
31
 
 
0
Pe poartă
9
 
 
3
Afară
11
 
 
0
Blocate
11
 
 
0
Bare
1
 
 
0
Cornere
8
 
 
0
Offside
1
 
 
1
Galbene
1
 
 
0
Roşii
0
 
 
9
Faulturi
12
 
 
241
Total pase
572
 
 
184
Completate
528
 

Filmul meciului

Deniss Rakels
13'
 
Vladislavs Gabovs
(Gints Freimanis)
37'
 
Aleksejs Višņakovs
(Valērijs Šabala)
62'
 
 
63'
Georginio Wijnaldum
(Robin van Persie)
 
65'
Bruno Martins Indi
 
67'
Georginio Wijnaldum
(Wesley Sneijder)
 
71'
Luciano Narsingh
(Daley Blind)
Artūrs Karašausks
(Aleksejs Višņakovs)
75'
 
 
77'
Daryl Janmaat
(Jetro Willems)
 
87'
Jeremain Lens
(Memphis Depay)

Echipele de start

1
2
19
13
21
8
17
14
16
10
15
9
7
10
11
6
8
2
3
4
5
1

Comentarii pe marginea meciului Letonia - Olanda