Laszlo Kleinheisler
Laszlo Kleinheisler

Laszlo Kleinheisler, un motiv suficient pentru a urmări partida Islanda – Ungaria

După explozia cu Austria, cluburi importante din Europa aşteaptă confirmarea puştiului minune al maghiarilor, Laszlo Kleinheisler, în Islanda - Ungaria.
Articol scris de Florin Codreanu
16 iunie 2016

Austria – Ungaria a fost meciul care l-a oferit fotbalului european pe Laszlo Kleinheisler. Acum, o mare parte din presa de specialitate, dar şi cluburi importante din Europa aşteaptă confirmarea puştiului minune al maghiarilor în Islanda – Ungaria, meci programat pe 18 iunie, de la ora 19:00, ora României.

Laszlo Kleinheisler este invenţia selecţionerului Bernd Storck. Roşcovanul supranumit „Scholes” pentru asemănarea sa fizică cu fostul star de la Manchester United a fost promovat la echipa reprezentativă a Ungariei de actualul selecţioner german: „Este de departe cea mai importantă realizare a lui Storck de la sosirea sa la cârma echipei noastre. A oferit Ungariei bijuteria coroanei” mărturiseşte entuziasmat, Balasz Nagy, jurnalist maghiar cu experienţă. Laszlo era un necunoscut.

A pornit în fotbalul mare de la cel mai mic nivel, îmbrăcând ca junior culorile unor echipe modeste precum Kerulet sau Felcsut, până când a fost remarcat de granzii de la Videoton. În 2012 ajungea la Academia lui Ferenc Puskas pentru ca din 2013 să se întoarcă la Videoton, unde a zăbovit până în ianuarie 2016, când a fost achiziţionat de Werder Bremen pentru o suma secretă. Laszlo Kleinheisler a debutat în Bundesliga pe 30 ianuarie 2016 într-un meci contra celor de la Hertha Berlin, echipă pregătită de fostul selecţioner maghiar, Pal Dardai. A impresionat! Nemţii au fost cuceriţi pe loc de calitatea tehnică a puştiului care contribuia în numai 30 de minute la revenirea lui Werder Bremen de la 0-2 şi 1-3 până la 3-3. În noiembrie 2015, Bernd Stork, numit în funcţia de selecţioner al Ungariei în luna iulie a aceluiaşi an anunţa lotul cu care Ungaria avea să atace play-off-ul cu Norvegia. Mare surpriză: numele prea puţin cunoscut al lui Laszlo Kleinheisler! Surpriza şi mai mare a fost înregistrată însă pe 12 noiembrie 2015, când Laszlo marca singurul gol al meciului Norvegia – Ungaria, 0-1, un gol ce avea să se demonstreze decisiv în calificarea maghiarilor la turneul final din Franţa.

Un turneu pe care Kleinheisler l-a început ca titular, contribuind din nou decisiv la marea surpriză a grupei F: victoria ungurilor împotriva Austriei. Pasă de gol în minutul 62 pentru reuşită lui Adam Szalai, şi Laszlo Kleinheisler a devenit la 22 de ani un nume des rostit pe buzele marilor cluburi din Germania. Werder n-are însă de gând să-l vândă: „Este un fotbalist important pentru noi, unul dintre tinerii pe care ne bazăm reconstrucţia” mărturisea ieri în presa germană, Torsten Frings, fostul internaţional german, actualmente antrenor secund la Werder Bremen.

Cariera lui Laszlo Kleinheisler abia acum începe. Proiecţia sa entuziasmantă a retrezit pasiunea desăvârşită în rândul fanilor maghiari, care-şi pierduseră orizontul fotbalistic în ultimele decenii. La porţile echipei reprezentative s-au perindat destui jucători talentaţi în ultimii ani începând cu Lajos Détári şi Bela Illes, continuând cu Krisztián Lisztes, Tamás Hajnal, Ákos Buzsaky sau Balazs Dzsudzsak, însă niciunul n-a confirmat la cel mai înalt nivel. Maghiarii sunt convinşi că noul copil minune al fotbalului din această ţară, Laszlo Kleinheisler, va reuşi. Meciul Islanda – Ungaria poate fi un nou pas care să confirme aceste aşteptări. Staţi cu ochii lipiţi de televizor pe 18 iunie şi urmăriţi atent fotbalistul cu numărul 15. Apoi notaţi-i numele. Este foarte posibil să mai auzim de el mult şi bine…Comentarii