Preliminariile EURO 2016, Grupa A, 28 martie 2015, ora 17:00
Kazakhstan
Kazakhstan
0 - 3
Islanda
Islanda

 
 
Eidur Gudjohnsen 20
Birkir Bjarnason 32
Birkir Bjarnason 90+1
Eidur Gudjohnsen a revenit cu gol la naţionala Islandei în victoria 3-0 din Kazakhstan
Eidur Gudjohnsen a revenit cu gol la naţionala Islandei în victoria 3-0 din Kazakhstan

Kazakhstan – Islanda 0-3. Gudjohnsen revine cu gol în naţionala Islandei

Eidur Gudjohnsen a revenit în naţionala Islandei după 16 luni de absenţă şi şi-a ajutat echipa să câştige în Kazakhstan în preliminariile EURO 2016.

După un drum de peste 5000 de kilometri, naţionala Islandei a fost întâmpinată de o vreme câinoasă în Kazakhastan, cu o temperatură de -14 grade la ora de începere a meciului şi un strat consistent de zăpadă în afara stadionului. Din fericire însă, capitala statului ce ocupă o suprafaţă egală cu toată Europa de Vest dar din care doar o palmă de pământ se află pe continentul nostru are o putere economică considerabilă şi un stadion de cinci stele, cu acoperiş retractabil şi suprafaţă de joc sintetică, astfel că au fost condiţii ideale la nivelul gazonului pentru un meci din preliminariile Campionatului European. Ceea ce a lipsit totuşi a fost capacitatea fotbalistică a echipei gazdă, blocată într-un rudimentar 5-4-1 cu o apărare aproximativă în zonă, care a permis mult mai experimentatei naţionale a Islandei să deschidă eficient terenul şi să exploateze spaţiile generoase, obţinând în final o victorie facilă, fără să se întrebuinţeze prea serios.

Dincolo de victorie, ştirea de bun augur pentru naţionala Islandei a fost revenirea în echipă a lui Eidur Gudjohnsen, ce renunţase la prima reprezentativă după barajul cu Croaţia din noiembrie 2013 ce a stopat drumul nordicilor spre Campionatul Mondial din Brazilia. Fostul jucător al Barcelonei şi al lui Chelsea, acum la Bolton Wanderers, a revenit cu gol după 16 luni de absenţă: după un început energic dar ineficient al gazdelor, o minge bâlbâită de apărarea kazahă în minutul 20 a permis oaspeţilor o recuperare în apropierea careului advers, mingea a fost transmisă lui Gudjohnsen şi acesta a reluat din prima pe lângă portarul Sidelnikov pentru 0-1.

Golul i-a derutat total pe kazahi, care au pierdut orice control al jocului şi s-au limitat în a trimite mingi înalte în faţă, de cele mai multe ori fără destinatar. În mod firesc islandezii au mai punctat o dată până la pauză prin Bjarnason, care a fost omis din marcaj la o lovitură liberă şi a reluat sigur cu capul din 6 metri. Gazdele au reuşit primul şut pe spaţiul porţii la ultima fază a reprizei, fără însă a pune în pericol avantajul confortabil al vizitatorilor.

Jocul s-a schimbat după pauză, însă fără consecinţe în ceea ce priveşte destinaţia celor trei puncte. Islandezii au cedat posesia balonului şi au permis gazdelor o mare ocazie, în minutul 63, când mingea lovită cu capul de Abdulin după o lovitură liberă a lovit bara şi a ricoşat în braţele portarului. Oaspeţii nu s-au omorât cu firea în ofensivă, însă o bună ocazie în minutul 83 a noului intrat Finnbogason a anunţat golul de 0-3, marcat de Bjarnason după o deviere nefericită a lui Kuantayev. A mai fost timp pentru o situaţie bună a gazdelor care ar fi putut aduce o oarecare satisfacţie spectatorilor entuziaşti din tribune, însă kazahii s-au pierdut cu firea în careu şi au permis oaspeţilor să scoată mingea de pe linia porţii.

După aceasta victorie confortabilă, Islanda acumuluează 12 puncte din 15 posibile şi aşteaptă pe 12 iunie revanşa în faţa Cehiei, echipa în faţa căreia a pierdut în noiembrie după un autogol stupid.Statisticile meciului

 
51
Posesie
49
 
 
9
Total şuturi
14
 
 
3
Pe poartă
7
 
 
4
Afară
6
 
 
2
Blocate
1
 
 
1
Bare
0
 
 
3
Cornere
3
 
 
0
Offside
1
 
 
2
Galbene
1
 
 
0
Roşii
0
 
 
11
Faulturi
12
 
 
496
Total pase
489
 
 
430
Completate
437
 

Filmul meciului

 
20'
Eidur Gudjohnsen
(Johann Gudmundsson)
 
32'
Birkir Bjarnason
(Gylfi Sigurdsson)
Azat Nurgaliyev
55'
 
Ulan Konysbaev
(Azat Nurgaliyev)
56'
 
 
63'
Ari Skúlason
Yermek Kuantayev
(Mark Gurman)
67'
 
Yermek Kuantayev
70'
 
 
70'
Jón Dadi Bödvarsson
(Kolbeinn Sigthórsson)
 
72'
Emil Hallfredsson
(Aron Gunnarsson)
Aleksei Schetkin
(Renat Abdulin)
80'
 
 
83'
Alfred Finnbogason
(Eidur Gudjohnsen)
 
90'+1
Birkir Bjarnason

Comentarii pe marginea meciului Kazakhstan - Islanda