Julen Lopetegui, fostul antrenor al celor de la FC Porto
Julen Lopetegui, fostul antrenor al celor de la FC Porto

Italia – Spania: primele variante de succesori ai lui Vicente del Bosque

Vicente del Bosque va părăsi foarte probabil banca tehnică a naţionalei Spaniei, la finalul parcursului de la Campionatul European 2016.
Articol scris de Florin Codreanu
27 iunie 2016

Spania speră să câştige un nou trofeu european în Franţa 2016, dar are de trecut în optimi un test dificil: Italia. Campioană europeană în 2012, La Roja se va despărţi aproape sigur de Vicente del Bosque după turneul final. O posibilă reuşită în cadrul turneului final din Franţa este una dintre puţinele şanse prin care Del Bosque ar putea continua pe banca tehnică a Spaniei. În caz contrar însă, spaniolii au aflat că Federaţia Spaniolă de Fotbal are în vedere trei nume importante de selecţioneri care i-ar putea lua locul experimentatului tehnician salamantin.

Julen Lopetegui (49 de ani) este primul nume de pe lista Federaţiei Spaniole de Fotbal. Este liber de contract după despărţirea de FC Porto şi a mai lucrat în trecut în Federaţia Spaniolă de Fotbal antrenând între 2010 şi 2014 reprezentativele Under 19, Under 20 şi Under 21 ale Spaniei. Lopetegui este apreciat pentru filosofia sa şi este unul dintre tehnicienii despre care actualul preşedinte al Federaţiei, Angel Maria Villar are o părere foarte bună, un aspect care poate conta decisiv pe viitor. În cariera sa, Julen Lopetegui a mai pregătit echipa secundă a clubului Real Madrid şi gruparea portugheză FC Porto. Cele mai importante performanţe care îl recomandă însă pe Julen Lopetegui sunt legate de Federaţia şi echipele de tineret ale Spaniei, tehnicianul de origine bască reuşind să câştige în 2012 şi 2013 Campionatul Mondial de Tineret atât la Under 19 cât şi la Under 21.

Ernesto Valverde (52 de ani) este un alt tehnician pe care Angel Maria Villar îl place foarte mult. Actualul antrenor de la Athletic Bilbao este foarte apreciat pentru filosofia sa de joc apropiată de ceea ce Spania joacă în prezent. Antrenorul născut la Viandar de la Vera a bifat o finală de Cupa Uefa în 2006-2007 ca antrenor, a câştigat trei titluri de campion în Grecia şi două Cupe ale acestei ţări pe banca lui Olympiacos şi a reuşit marea surpriză în 2015 câştigând Supercupa Spaniei în faţa campioanei, FC Barcelona. Un tehnician care iubeşte posesia şi fotbalul ofensiv, Valverde este foarte bine văzut de către oamenii din Federaţie, dar este sub contract cu Athletic Bilbao.

Marcelino Garcia Toral (50 de ani), actualul tehnician de la Villarreal, este o soluţie pe care federalii spanioli o au în calcul de acum doi ani. Marcelino a pregătit în cariera sa echipe precum Sevilla, Santander, Zaragoza sau Villarreal şi este unul dintre tehnicienii cei mai valoroşi ai Spaniei la această oră. În 2009 a refuzat o ofertă extrem de tentantă de la Valencia, care-i oferea 3 milioane de euro pe an. În prezent este greu de mişcat de pe El Madrigal, însă a mărturisit că n-ar spune „nu” unei oferte din partea Federaţiei Spaniole de Fotbal.Comentarii