Italia - Portugalia 0-1
Italia - Portugalia 0-1

Italia – Portugalia 0-1. Eder decide meciul amical de la Geneva

Atacantul celor de la Braga, Eder, a marcat singurul gol al meciului amical disputat la Geneva între Italia şi Portugalia
Articol scris de Răzvan Mitacu
16 iunie 2015

Italia şi Portugalia s-au întâlnit într-un meci amical de lux disputat la Geneva, care a marcat finalul perioadei pregătirii de vară pentru ambele naţionale. A fost cea de-a 25-a confruntare directă între cele două reprezentative, cu un bilanţ favorabil pentru Squadra Azzurra, învingătoare în 18 rânduri, faţa de cele doar patru succese ale ibericilor.

Selecţionerul Antonio Conte a trimis pe teren o echipa experimentală, astfel că dintre titularii obişnuiţi au evoluat doar fundaşul Leonardo Bonucci şi mijlocaşul Andrea Pirlo. Alături de experimentatul jucător al lui Juventus s-au aflat în linia de mijloc Andrea Bertolacci şi Roberto Soriano, în timp ce în defensivă au mai evoluat Matteo Darmian, Andrea Ranocchia şi Mattia De Sciglio. De partea cealaltă, Fernando Santos nu l-a avut la dispoziţie pe Cristiano Ronaldo şi a trebuit să renunţe la Fabio Coentrao după aproximativ 20 de minute, fundaşul lui Real Madrid fiind înlocuit de Eliseu din cauza unei accidentări. Eder a evoluat în atac şi a fost sprijinit de Silvestre Varela, alături de Ricardo Quaresma.

Un ritm de joc mai degrabă scăzut şi puţine ocazii de poartă au caracterizat prima repriză a meciului amical de pe Stade de Geneve. Singurele momente de pericol au fost consemnate la poarta lui Beto şi au venit în urma unor execuţii din afara careului. Pirlo l-a întrebuinţat pe portarul portughez cu şut în stilul caracteristic, pentru ca apoi El Shaarawy să rateze de puţin ţinta cu o execuţie puternică de la 25 de metri. Roberto Soriano şi-a încercat la rândul său şutul, dar Beto a fost din nou la post.

Partea secundă a debutat într-un ritm mai alert, iar la prima ocazie importantă jucătorii lui Fernando Santos au reuşit să deschidă scorul: Eliseu a lansat un contraatac în viteză şi l-a deschis excelent pe Quaresma, a cărui centrare cu exteriorul l-a găsit pe Eder. Atacantul celor de la Braga a finalizat cu un şut în forţă sub bara transversală, imposibil de apărat pentru Salvatore Sirigu, înlocuitorul lui Gigi Buffon. Numeroase modificări de ambele părţi, cu Antonio Conte care a apelat la Vazquez, Gabbiadini, Sansone şi Matri în tentativa de a evita primul eşec pe banca Italiei. Iar azzurri şi-au trecut în cont două bune oportunităţi de a egala, mai întăi după o lansare precisă a lui Pirlo către Darmian, a cărui execuţie a trecut puţin pe lângă, apoi la reluarea periculoasa cu capul din partea lui Gabbiadini, după o centrare a aceluiaşi Pirlo. Însă insuficient pentru ca Italia să evite înfrângerea în ultimul meci din cadrul stagiului de pregătire stabilit pentru acestă perioadă.

Pentru Portugalia următoarele partide vor avea loc în luna septembrie: jucătorii lui Fernando Santos evoluează pe data de 4 cu Franţa (meci amical), iar apoi întâlnesc Albania în cadrul preliminariilor pentru Euro 2016. În aceeaşi perioadă Italia va disputa două meciuri contând pentru grupa H de calificare la turneul final de vara viitoare, cu Malta şi Bulgaria.Comentarii