Preliminariile EURO 2016, Grupa H, 03 septembrie 2015, ora 21:45
Italia
Italia
1 - 0
Malta
Malta

Graziano Pellè 69
 
 
Graziano Pelle, Italia
Graziano Pelle, Italia

Italia – Malta 1-0. Pelle aduce Italia pe primul loc al Grupei H

Un gol marcat de Graziano Pelle în minutul 70 a adus victoria pentru Italia în meciul de calificare la Euro 2016 cu Malta

O partidă care nu ar fi trebuit să pună multe probleme Italiei s-a transformat treptat într-o lungă căutare a golului izbăvitor în duelul de pe stadionul Artemio Franchi din Firenze cu Malta. În cele din urmă un gol marcat cu 20 de minute înainte de final a făcut ca Italia să profite de rezultatul surprinzător înregistrat de Croaţia în deplasare cu Azerbaijan, scor 0-0, şi să egaleze Croaţia în fruntea grupei H de calificare la Euro 2016.

Selecţionerul Antonio Conte a decis să trimită pe teren o formaţie dispusă într-un sistem 4-3-3, cu Buffon în poartă, Darmian, Bonucci, Chiellini şi Pasqual în linia defensivă; la mijloc Andrea Pirlo a evoluat alături de Marco Verratti şi Andrea Bertolacci, în timp ce tridentul ofensiv a fost alcătuit din Pellè, susţinut de Eder pe stânga şi Gabbiadini pe dreapta.

De partea cealaltă, selecţionerul italian al Maltei, Pietro Ghedin, a folosit un modul 5-3-2 foarte defensiv, conştient de nivelul tehnic mult inferior adversarului. Puternicul atacant Alfred Effiong a fost singurul om avansat al oaspeţilor şi a încercat să pună în dificultate de unul singur apărarea italiană, fără prea mult succes.

Italia s-a instalat încă de la început în jumătatea adeversă, iar prima oportunitate importantă a avut loc în minutul 4 când gazdele au beneficiat de o lovitură liberă periculoasă: execuţia lui Andrea Pirlo a lovit zidul şi a ricoşat puţin peste poarta apărată de Andrew Hogg. O posesie de peste 70% nu a fost suficientă pentru ca Italia să desfacă o defensivă supraaglomerată, astfel că majoritatea ocaziilor importante au venit în urma unor faze fixe: Pelle şi Gabbiadini au reluat cu capul după centrari ale lui Pirlo, dar de fiecare dată pe lângă poartă. Bertolacci şi Veratti au apelat la soluţia execuţiilor de la distanţă, însă fără succes, în timp ce Eder a irosit cea mai bună şansă din prima repriză a italienilor, cu şapte minute înainte de finalul primei părţi, la una dintre puţinele faze reuşite ale oamenilor lui Antonio Conte.

Coordonate similare şi pentru debutul reprizei secunde, însă iniţiativele ofensive ale italienilor s-au oprit de fiecare dată în faţa barajului maltez. O echipă mult prea liniară şi previzibilă a Italiei a părut să nu găsească soluţii, astfel că Antonio Conte a apelat la introducerile lui Marco Parolo şi Antonio Candreva, iar mijlocaşul lui Lazio a avut o contribuţie decisivă la golul care în cele din urmă a deblocat jocul: centrarea de pe partea dreaptă a lui Candreva a fost reluată cu capul de Pelle în minutul 70, lăsat nemarcat în careul oaspeţilor. Italia înscria golul care îi asigura cele trei puncte şi făcea un pas decisiv către prezenţa la turneul final din Franţa.

Rezultat final 1-0 şi Italia îşi trece în cont un nou succes în stilul său caracteristic. ‘Squadra Azzura’ egalează pe Croaţia în fruntea clasamentului grupei H şi păstrează un avantaj de trei puncte în faţa Norvegiei, care prin victoria de astăzi a scos pe Bulgaria în mare parte din lupta pentru locul de baraj. Pentru Italia urmează acum meciul de pe stadionul Renzo Barbera din Palermo cu Bulgaria, în timp ce Malta va juca pe teren propriu cu Azerbaijan.Statisticile meciului

 
63
Posesie
37
 
 
17
Total şuturi
4
 
 
4
Pe poartă
1
 
 
8
Afară
2
 
 
5
Blocate
1
 
 
1
Bare
0
 
 
8
Cornere
1
 
 
0
Offside
2
 
 
0
Galbene
0
 
 
0
Roşii
0
 
 
11
Faulturi
16
 
 
651
Total pase
312
 
 
593
Completate
257
 

Filmul meciului

 
35'
Paul Fenech
Marco Parolo
(Andrea Bertolacci)
55'
 
Antonio Candreva
(Manolo Gabbiadini)
64'
 
Graziano Pellè
(Antonio Candreva)
69'
 
 
73'
Bjorn Kristensen
(André Schembri)
Roberto Soriano
(Marco Verratti)
77'
 
Antonio Candreva
88'
 
 
90'+1
Gareth Sciberras
(Roderick Briffa)
 
90'+3
Michael Mifsud
(Alfred Effiong)

Echipele de start

1
23
3
19
4
8
21
10
17
20
22
19
13
11
6
8
2
15
22
5
7
1

Comentarii pe marginea meciului Italia - Malta