Italia - Finlanda 2-0
Italia - Finlanda 2-0

Italia – Finlanda 2-0. Candreva, gol şi pasă de gol în amicalul de la Verona

Antonio Candreva şi Daniele De Rossi au adus victoria în ultimul meci amical al naţionalei Italiei înainte de Campionatul European 2016 din Franţa.
Articol scris de Răzvan Mitacu
6 iunie 2016

Stadionul Marc’Antonio Bentegodi din Verona a găzduit în această seară ultima partidă amicală a naţionalei Italiei înainte de deplasarea în Franţa pentru Euro 2016. Adversara campioanei mondiale din 2006 a fost Finlanda, fostul oponent al României în cadrul grupei de calificare la Campionatul European şi o echipă care în urmă cu cinci zile a reuşit să obţină un prestigios rezultat de egalitate cu Beglia (1-1).

12 confruntări precedente între Italia şi Finlanda disputate în toate competiţiile, cu un bilanţ net favorabil ‘Squadrei Azzurra’ care s-a impus în zece rânduri şi a suferit un singur eşec, câştigând de altfel toate cele trei partide amicale anterioare. Ultimul gol marcat de Finlanda în poarta Italiei datează din octombrie 1977, când italienii obţineau un succes facil, scor 6-1, în cadrul campaniei de calificare la Campionatul Mondial din 1978. Reprezentativa nordică nu a reuşit să întrerupă seria negativă nici în această seară, incapabilă să depăşească o defensivă bine organizată a Italiei.

Selecţionerul Antonio Conte a trimis pe teren o formaţie dispusă în sistemul său preferat, 3-5-2, cu Salvatore Sirigu în poartă, în locul căpitanului Gianluigi Buffon şi o linie defensivă alcătuită din jucătorii lui Juventus, Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, respectiv Giorgio Chiellini. În atac a început ca titular cuplul Simone Zaza – Ciro Immobile, sprijiniţi de Antonio Candreva şi Stephan El Shaarawy pe cele două benzi, în timp ce compartimentul median a fost iniţial format din Thiago Motta, Marco Parolo şi Emanuele Giaccherini.

De partea cealaltă, selecţionerul Hans Backe a aliniat un prim 11 cu doi jucători care cunosc foarte bine fotbalul italian, mijlocaşul Predrag Hetemaj, aflat din 2011 la Chievo, respectiv atacantul Roman Eremenko, fost component al loturilor lui Siena, respectiv Udinese, care a evoluat în compartimentul ofensiv alături de Teemu Pukki.

După cum era de aşteptat gazdele s-au instalat în jumătatea finlandeză încă din start, oamenii pregătiţi de suedezul Hans Backe fiind preocupaţi mai degrabă să acopere cât mai bine terenul în faţa careului lui Lucas Hradecky şi să nu ofere spaţiu de manevră adversarilor. Simone Zaza s-a dovedit fost cel mai periculos jucător al ‘Squadrei Azzurra’ în primele 20 de minute, cu două apariţii la finalizare, însă lovitura sa de cap din centrarea lui Giaccherini a trecut puţin pe lângă poarta finlandeză, în timp ce reluarea sa de la margina careului cu piciorul stâng a fost respinsă excelent de portarul celor de la Eintracht Frankfurt. Multe momente de posesie pentru gazde, care în cele din urmă au deschis meritat scorul aproape de finalul primei jumătăţi de oră, după un penalty obţinut şi transformat cu siguranţă de Antonio Candreva. Reuşita Italiei nu a schimbat abordarea de joc a finlandezilor, care în ciuda dezavantajului de pe tabelă au continuat să se limiteze la o apărare supraaglomerată în propria jumătate de teren. El Shaarawy şi Giaccherini au trecut aproape de majorarea avantajului, prin două execuţii de la distanţă, de fiecare dată puţin pe lângă, în timp ce Salvatore Sirigu nu a fost întrebuinţat în niciun moment de-a lungul primelor 45 de minute.

Coordonate similare şi pentru cea de-a doua repriză a confruntării de pe stadionul Marc’Antonio Bentegodi din Verona, cu o echipă naţională a Italiei care a continuat să se afle pe faza de atac cu linia defensivă la mijlocul terenului, dar de această dată fără a reuşi să gesască la fel de multe culoare în apărarea supranumerică a oaspeţilor. Treptat, Stefano Sturaro, Alessandro Florenzi şi Daniele De Rossi şi-au făcut apariţia pe teren, iar experimentatul mijlocaş al Romei, unul dintre puţinii jucători care au făcut parte inclusiv din lotul Italiei de la Campionatul Mondial din 2006, a decis soarta victoriei prin reuşita din minutul 73, după o centrare de pe partea dreaptă a lui Candreva şi o finalizare imparabilă cu capul. Zece minute pe final de meci şi pentru Graziano Pelle, atacantul lui Southampton, care foarte probabil va fi titular la Euro 2016.

Scor final 2-0, iar Italia încheie într-o manieră pozitivă ultimul test de verificare înainte de debutul la Campionatul European 2016, care va avea loc lunea viitoare, cu Belgia. Însă pentru a putea spera cu adevărat la implicarea în lupta pentru câştigarea trofeului, oamenii lui Antonio Conte vor trebui să arate o construcţie a jocului mult mai inspirată şi rapidă, dar mai ales calitate la mijlocul terenului, în absenţa unor jucători fundamentali precum Claudio Marchisio, Marco Verratti sau Andrea Pirlo.

ITALIA: S. Sirigu, A. Barzagli, L. Bonucci (85′ A. Ogbonna), G. Chiellini, A. Candreva (76′ F. Bernardeschi), T. Motta (63′ D. De Rossi), E. Giaccherini (64′ S. Sturaro), M. Parolo, S. El Shaarawy (69′ A. Florenzi), C. Immobile, S. Zaza (81′ G. Pellè)

FINLANDA: L. Hradecky, K. Arkivuo, P. Arajuuri, J. Toivio, J. Uronen (73′ J. Raitala), T. Sparv, M. Halsti, P. Hetemaj, A. Ring (73′ T. Lam), T. Pukki (46′ R. Lod), R. EremenkoComentarii