URSS, castigatoarea Campionatului European 1960

Istoria Campionatului European de Fotbal

EURO 2016 - ediţia a 15-a a Campionatului European de Fotbal

235

Meciuri jucate în istoria turneelor finale europene

579

Goluri marcate în istoria turneelor finale europene

2.46

Media de goluri pe meci la turneele finale europene

Evoluţia numărului de echipe în istoria Campionatului European de Fotbal

An196019641968197219761980198419881992199620002004200820122016
Preliminarii172931323231313234474950505153
Turneul Final444448888161616161624

Primul turneu final al Cupei Europei pe Naţiuni s-a disputat în Franţa, în anul 1960. După desfăşurarea preliminariilor, la care participaseră 17 echipe naţionale, dar de la care absentaseră ţări precum Germania de Vest, Italia sau Anglia, gazda a fost aleasă dintre cele 4 selecţionate calificate, francezilor alăturându-li-se Cehoslovacia, Iugoslavia şi Uniunea Sovietică. Cei din urmă aveau să câştige primul titlu european, învingând în finală Iugoslavia.

A doua ediţie a Cupei Europei pe Naţiuni a fost găzduită, în anul 1964, de către Spania. Interesul pentru competiţie crescuse, 29 de naţionale participând la preliminarii, dar formatul turneului final s-a păstrat, gazda fiind desemnată tot dintre naţionalele calificate. La acest turneu s-a înregistrat o premieră, fiind pentru prima oară când o selecţionată gazdă cucerea trofeul, Spania învingând în finală campioana în exerciţiu, Uniunea Sovietică.

A treia ediţie a turneului continental, din anul 1968, a fost prima care s-a numit Campionatul European de Fotbal. La preliminarii au participat 31 de selecţionate, cele 4 calificate fiind Italia, aceasta având şi calitatea de gazdă a turneului final, Anglia, Uniunea Sovietică şi Iugoslavia. Titlul a fost câştigat de către Italia, după o dublă finală. Primul meci al finalei s-a terminat la egalitate, chiar şi după prelungiri, fiind astfel nevoie de rejucare, după cum era stabilit în regulile acelor timpuri.

Campionatul European de Fotbal 1972 avea să fie găzduit de Belgia, respectând regulile ediţiilor anterioare, cu un turneu final de 4 echipe. Belgienilor li se alăturau Uniunea Sovietică, Iugoslavia şi Germania de Vest. Aflaţi la prima apariţie, nemţii au învins în finală Uniunea Sovietică, selecţionată ce reuşise până atunci să se califice la toate turneele finale şi să rateze prezenţa în finală o singură dată.

Campionatul European de Fotbal 1976 s-a disputat în Iugoslavia, fiind ultima ediţie la care pentru turneul final s-au calificat doar 4 echipe şi la care gazda a trebuit să participe la preliminarii. Cehoslovacia, Olanda şi Germania de Vest au venit în Balcani, prima dintre ele reuşind să obţină titlul în faţa campioanei ediţiei precedente, în prima finală decisă după lovituri de departajare. Întâmplarea face că toate cele 4 meciuri disputate au avut nevoie de prelungiri pentru a se hotârî câştigătoarea.

Campionatul European de Fotbal 1980 a fost prilejul mai multor premiere. A fost primul turneu final cu 8 selecţionate participante şi la care nu s-au disputat semifinale, în finală urmând a se întâlni câştigătoarele celor 2 grupe de câte 4 echipe. A fost pentru prima oară când selecţionata gazdă nu a fost nevoită să participe la preliminarii, Italia bucurându-se de această prevedere a regulamentului. Titlul de campioană i-a revenit Germaniei de Vest, după un meci împotriva Belgiei, arbitrat de românul Nicolae Rainea.

Campionatului European de Fotbal revenea în 1984, la 24 de ani de la startul competiţiei, în ţara care găzduise prima sa ediţie, Franţa. Numărul de participante la turneul final a rămas de 8, dar UEFA a decis reintroducerea semifinalelor şi renunţarea la finala mică. Parcă pentru a răzbuna eşecul din 1960, Franţa a câştigat titlul de campioană europeană, fiind a treia selecţionată ce reuşea să profite de statutul de gazdă. Pentru România, Euro 1984 a însemnat prima participare la un turneu final continental.

Campionatul European de Fotbal 1988 s-a desfăşurat în Germania de Vest, pe lângă ţara gazdă participând alte 7 echipe calificate în urma preliminariilor la care participaseră 32 de selecţionate. Olanda a reuşit să câştige primul ei titlu de campioană europeană, rămas până acum şi singurul. Pentru cealaltă finalistă, Uniunea Sovietică, avea să fie ultima participare ca naţiune la un Campionat European de Fotbal.

Campionatul European de Fotbal 1992 a fost găzduit de către Suedia, la acesta participând, asemenea ediţiei anterioare, 8 echipe. De contextul politic tulbure al acelor ani avea să profite Danemarca, ajunsă la turneul final din oficiu. Danezii uimeau lumea fotbalistică, reuşind să învingă în semifinale Olanda, campioana în exerciţiu, pentru ca în finală să învingă Germania. Euro 1992 a fost ultima ediţie cu 8 participante, ultima ediţie cu 2 puncte acordate la victorie şi ultima ediţie la care s-a mai permis portarului să ia în braţe un balon pasat de către un coechipier cu piciorul.

Campionatul European de Fotbal 1996, disputat în Anglia, a fost primul la care au existat 16 participante şi pentru care, în faza eliminatorie, s-au introdus şi sferturile de finală. La preliminariile turneului au participat 47 de selecţionate. Germania a câştigat turneul, fiind primul trofeu obţinut ca naţiune unificată, după un turneu fără înfrângere. Victoria în faţa Cehiei, venită după un gol de aur, însemna primul titlu major decis prin această metodă.

Campionatul European de Fotbal 2000 a fost prima ediţie găzduită de 2 naţiuni, Olanda şi Belgia fiind cele care au prezentat un dosar comun. Franţa a obţinut al doilea său titlu european, învingând Italia în finală, şi de această dată printr-un gol de aur. România a înregistrat a doua participare la un turneu final european, dar şi calificarea în faza eliminatorie a competiţiei.

Campionatul European de Fotbal 2004 a avut loc în Portugalia, fiind o ediţie plină de surprize. Din cele 50 de selecţionate participante la preliminarii 15 li s-au alăturat lusitanilor pentru turneul final. Ţări precum Germania, Spania sau Italia nu au reuşit să treacă de faza grupelor, Franţa fiind eliminată în sferturi. Grecia a reuşit cea mai mare performanţă din istoria sa fotbalistică, învingând în finală ţara gazdă, într-o reeditare a meciului de deschidere.

Campionatul European de Fotbal 2008 revenea la modelul din 2000, de data aceasta fiind rândul Austriei şi Elveţiei să găzduiască împreună turneul final. Spania a reuşit să reediteze performanţa Germaniei de la ediţia 1996, câştigând trofeul la finalul unui turneu fără înfrângere. După 34 de ani Spania era din nou campioană a Europei. România a participat din nou la turneul final, nereuşind însă să egaleze performanţa din 2000.

Campionatul European de Fotbal 2012 a fost a treia ediţie găzduită de 2 naţiuni, şi anume Polonia şi Ucraina. Gazdele din 2012 au avut soarta celor din 2008, ambele fiind eliminate din faza grupelor. A fost ultimul turneu final cu 16 participante, hotărârea UEFA fiind ca din 2016 numărul să se extindă la 24. Spania a devenit prima ţară care să câştige două ediţii consecutive, învingând în finala Italia, într-o manieră categorică.