Preliminariile EURO 2016, Grupa B, 31 martie 2015, ora 21:45
Israel
Israel
0 - 1
Belgia
Belgia

 
 
Marouane Fellaini 9
Belgienii sărbătoresc golul marcat în Israel
Belgienii sărbătoresc golul marcat în Israel

Israel – Belgia 0-1. Belgia rezistă în 10 oameni şi devine lider în grupa B

Belgia a câştigat cu 1-0 în Israel, după o primă repriză pe care a controlat-o cu autoritate dar după ce s-a văzut dominată în partea a doua.

În inferioritate numerică timp de jumătate de oră, Belgia a fost dominată de Israel dar a apărat cu succes avantajul luat după golul lui Fellaini din minutul 10 şi devine liderul grupei B din preliminariile EURO 2016. De partea cealaltă, Israelul a risipit în trei zile munca din primele trei etape şi, după două înfrângeri pe propriul teren fără gol marcat, coboară pe locul de baraj şi îşi vede ruinate speranţele de a merge direct la turneul final din Franţa.

Meciul de la Ierusalim a avut două reprize diametral opuse. Prima a fost controlată autoritar de Belgia, pe fondul unei diferenţe nete de atitudine. Naţionala Israelului nu doar că a terminat prima parte cu un rotund zero în ceea ce priveşte şuturile spre poartă, dar a şi reuşit arareori să combine în jumătatea adversă, fiind blocată în cea mai mare parte a timpului în preajma propriului careu. Gazdele au păcătuit mai ales la intercepţie, permiţând adversarului să preia mingea şi apoi să profite de plusul de tehnicitate pentru a-şi crea ocazii. În schimb, belgienii s-au dovedit agresivi şi au fost primii la minge în orice zonă a terenului, astfel că au putut cu uşurinţă să dicteze ritmul întâlnirii, având la capătul primei reprize un raport al posesiei de 65-35, 7-0 la şuturile spre poartă şi 3-0 la cele cadrate. Ceea ce i-a lipsit Belgiei a fost răbdarea de a finaliza cum se cuvine atacurile, astfel că cele mai multe din acţiunile lor s-au încheiat cu şuturi de la distanţă, fără probleme deosebite pentru portarul Marciano.

Witsel a sunat alarma pentru apărarea gazdelor încă din minutul 3, când a apărut în poziţie favorabilă după o recuperare în treimea israeliană şi a şutat la o palmă de poarta gazdelor. Nu a trecut mult şi Belgia a deschis scorul: după o lovitură liberă din apropierea colţului terenului la care israelienii nu au putut scoate mingea din propriul careu, Fellaini a apărut providenţial, ca de atâtea ori în ultima vreme, şi a împins balonul în poartă din doi metri. Imediat se putea face 2-0, însă Marciano a scos in extremis şutul lui De Bruyne, rămas singur cu goalkeeperul gazdelor.

Timp de jumătate de oră Belgia şi-a continuat steril atacurile, acompaniată din tribune de fluierăturile spectactorilor care sperau să vadă altceva. Speranţa lor avea să fie răsplătită într-o oarecare măsură după pauză, când echipa lui Eli Guttman a ieşit cu o altă atitudine.

Natcho a reuşit primul şut pe spaţiul porţii belgiene în minutul 50, de la 30 de mtri, însă direct în braţele lui Curtois. A existat mai multă emoţie la şuturile lui Zahavi din următoarele minute, tot de la distanţă, însă goalkeeperul lui Chelsea s-a întins şi a scos de fiecare dată în corner. Israelul a prins curaj, tribunele au revenit la viaţă, iar presiunea şi-a pus amprenta pe căpitanul oaspeţilor, Kompany, care a luat al doilea galben pentru un fault la centrul terenului şi şi-a lăsat echipa în inferioritate. Odată cu căpitanul, Belgia şi-a pierdut orice intenţie de construcţie şi a preferat să se închidă supraaglomerat pentru a conserva rezultatul. A reuşit, chiar dacă Ben Sahar şi Natcho au mai încercat vigilenţa lui Curtois prin şuturi de la distanţă, în timp ce, la poarta cealaltă, Witsel cu capul şi Alderweireld după o pătrundere solitară au fost aproape să marcheze golul deprinderii.

S-a terminat 0-1, iar Belgia urcă pe propriul loc al grupei şi aşteaptă acum liniştită derby-ul de pe 12 iunie din Ţara Galilor, echipă care are acelaşi număr de puncte (11). Israel rămâne cu 9 puncte şi coboară pe locul 3, însă va trebui să îşi regăsească rapid consistenţa, altfel meciul din Bosnia i-ar putea pune în pericol chiar şi prezenţa la baraj.Statisticile meciului

 
45
Posesie
55
 
 
11
Total şuturi
15
 
 
5
Pe poartă
7
 
 
3
Afară
8
 
 
3
Blocate
0
 
 
0
Bare
0
 
 
5
Cornere
5
 
 
2
Offside
2
 
 
3
Galbene
4
 
 
0
Roşii
1
 
 
13
Faulturi
16
 
 
391
Total pase
511
 
 
341
Completate
467
 

Filmul meciului

 
9'
Marouane Fellaini
(Vincent Kompany)
 
11'
Vincent Kompany
Orel Dgani
17'
 
 
19'
Toby Alderweireld
Tal Ben Haim 2
(Tomer Hemed)
46'
 
Sheran Yeini
54'
 
 
63'
Nacer Chadli
(Eden Hazard)
 
64'
Vincent Kompany
Lior Refaelov
(Sheran Yeini)
66'
 
 
67'
Jason Denayer
(Christian Benteke)
 
75'
Nicolas Lombaerts
Elyaniv Barda
(Omri Ben Harush)
84'
 
 
86'
Divock Origi
(Radja Nainggolan)
Lior Refaelov
88'
 

Echipele de start

18
20
5
3
21
6
4
13
14
8
7
7
9
10
8
16
6
2
4
3
5
1

Comentarii pe marginea meciului Israel - Belgia