Preliminariile EURO 2016, Grupa A, 06 septembrie 2015, ora 21:45
Islanda
Islanda
0 - 0
Kazakhstan
Kazakhstan
Islanda a obţinut calificarea la EURO 2016
Islanda a obţinut calificarea la EURO 2016

Islanda – Kazakhstan 0-0. Punctul necesar pentru ca Islanda să se califice la EURO 2016

Islanda s-a calificat la Campionatul European de Fotbal 2016 după ce a obţinut un punct pe propriul teren cu Kazakhstan.

Un egal cu Kazakhstan pe terenul pe care ai bătut Olanda, Cehia şi Turcia ar putea părea un insucces, dar pentru Islanda a fost punctul care duce matematic această ţară la primul turneu final din istoria sa fotbalistică. După ce Olanda pierduse mai devreme în Turcia se ştia că o remiză este suficientă insularilor, iar aceştia au vrut să arate că pragmatismul şi nu spectacolul este ceea ce îi caracterizează cel mai bine, încercând prea puţin pentru a obţine mai mult decât punctul necesar. Iniţiativa a aparţinut astfel oaspeţilor, o echipă arţăgoasă pe care o vom vedea şi în ţara noastră în campania de calificare pentru Campionatul Mondial 2018.

Între Islanda şi Kazakhstan era aşteptat un meci închis, dat fiind caracterul similar al celor două echipe, bazat pe talie superioară şi efort fizic fără rezerve. S-a văzut că gazdele au o trupă mai bună, dar o echipă precum Kazakhstan este mai uşor de învins atunci când posezi o tehnică superioară decât prin mingi lungi şi centrări. Au fost puţine ocazii de gol, însă acest lucru a contat prea puţin la final: jucătorii gazdelor au savurat alături de publicul gălăgios calificarea istorică, în timp ce pentru vizitatori orice punct obţinut în această grupă dificilă a fost un bonus. Cel câştigat în Islanda a fost al doilea.

Pe fondul unui joc fără pretenţii al gazdelor, kazahii au avut prima mare ocazie în minutul 18, când Nuserbajev a ajuns în poziţie bună de şut la capătul unui contraatac dar a ratat execuţia. Islanda s-a trezit abia după o jumătate de oră şi s-a bucurat de câteva asalturi, finalizate cu un şut al lui Sigthorsson în blocaj şi cu unul bun expediat de Sigurdson dar scos de goalkeeperul oaspeţilor.

Repriza a doua a promis mai mult după ce Bödvarsson a avut o acţiune bună în al doilea minut, însă nu a mai fost nimic de consemnat până la lovitura de cap a aceluiaşi jucător în minutul 71. Finalul a adus eliminarea lui Gunnarsson pentru al doilea galben, dar mai ales bucuria unei întregi naţiuni pentru calificarea istorică a Islandei, cea mai mare surpriză din campania pentru EURO 2016.Statisticile meciului

 
54
Posesie
46
 
 
12
Total şuturi
3
 
 
2
Pe poartă
1
 
 
4
Afară
2
 
 
6
Blocate
0
 
 
0
Bare
0
 
 
7
Cornere
0
 
 
2
Offside
1
 
 
3
Galbene
5
 
 
1
Roşii
0
 
 
12
Faulturi
20
 
 
426
Total pase
352
 
 
353
Completate
278
 

Filmul meciului

Johann Gudmundsson
20'
 
 
30'
Baurzhan Dzholchiyev
 
40'
Tanat Nusserbayev
 
46'
Alexander Merkel
(Baurzhan Dzholchiyev)
 
64'
Gafurzhan Suyumbayev
 
71'
Yuri Logvinenko
 
74'
Alexander Merkel
 
76'
Aleksei Schetkin
(Tanat Nusserbayev)
Aron Gunnarsson
80'
 
Vidar Orn Kjartansson
(Jón Dadi Bödvarsson)
85'
 
Aron Gunnarsson
89'
 

Comentarii pe marginea meciului Islanda - Kazakhstan