Preliminariile EURO 2016, Grupa A, 12 iunie 2015, ora 21:45
Islanda
Islanda
2 - 1
Cehia
Cehia

Aron Gunnarsson 60
Kolbeinn Sigthórsson 76
 
Bořek Dočkal 55
Islanda - Cehia 2-1
Islanda - Cehia 2-1

Islanda – Cehia 2-1. Miracolul islandez capătă proporţii

Islanda şi-a luat revanşa în faţa Cehiei şi a urcat pe primul loc în clasamentul Grupei A din preliminariile EURO 2016.

Aron Gunnarsson şi Kolbeinn Sigthórsson au urcat Islanda pe primul loc în clasamentul grupei A, după ce naţionala pregătită de Heimir Hallgrímsson a câştigat derbyul contra Cehiei de la Reykjavik. Islanda îşi continuă astfel parcursul excelent din grupă şi se apropie cu paşi repezi de calificarea la EURO 2016.

Aşa cum se aşteptau islandezii, replica echipei naţionale pregătite de Pavel Vrba a fost însă una foarte puternică. Singura echipă care a reuşit să învingă naţionala islandeză în grupa B până în acest moment, Cehia a venit la Reykjavik hotărâtă să se distanţeze în clasamentul grupei şi să facă un pas decisiv spre Euro 2016. Numai că Islanda a fost mai puternică şi, spre deosebire de meciul tur, a marcat atunci când a fost nevoie. Intrată în acest meci de pe locul doi în grupă, Islanda a întors rezultatul meciului şi a răsturnat totodată calculele hârtiei, depăşindu-şi adversarul direct atât pe teren cât şi în clasament.

Prima repriză a jocului din capitala Islandei s-a terminat însă la egalitate, 0-0, după 45 de minute în care ambele formaţii au avut câte o şansă importantă de gol. Cehii au arătat o mai bună calitate tehnică, în timp ce islandezii au fost mai mereu primii la duelurile fizice individuale. Prima reuşită a serii a venit după pauză, în minutul 55, când golgeterul cehilor, Bořek Dočkal, a marcat de la marginea careului mare în ciuda faptului că gazdele începuseră ceva mai bine partea secundă a meciului.

Odată rupt echilibrul de pe tabela, Islanda a renunţat la prudenţă şi a căutat spaţiile din flancuri pentru a încerca să-şi concretizeze elanul ofensiv. La cinci minute de la reuşita lui Dočkal, elevii lui Hallgrímsson au restabilit egalitatea prin căpitanul Aron Gunnarsson. Selecţionerul gazdelor l-a scos apoi pe Halfredsson şi l-a aruncat în lupta pe mijlocaşul lui Viking, Jón Dadi Bödvarsson, unul dintre cei mai în formă jucători islandezi ai momentului. După zece minute, insistenţa ofensivă a gazdelor avea să se concretizeze şi pe tabela de marcaj, când Sigthórsson a penalizat indecizia din defensiva cehilor şi l-a învins pe excelentul Petr Cech.

Vrba a apelat pe final la Skoda şi Darida, însă Hannes Halldorson, portarul de la Sandnes, n-a avut nicio emoţie până la final, iar Islanda a reuşit să-şi păstreze avantajul obţinut după reuşita lui Sigthórsson din minutul 76. Victorie uriaşă pentru islandezi, care devin lideri în Grupa B şi aşteaptă acum duelul din septembrie din Olanda. Pentru Cehia, următorul joc al grupei se va desfăşura la Praga în faţa naţionalei statutul Kazakhstan.Statisticile meciului

 
53
Posesie
47
 
 
9
Total şuturi
7
 
 
5
Pe poartă
3
 
 
3
Afară
4
 
 
1
Blocate
0
 
 
0
Bare
0
 
 
4
Cornere
4
 
 
2
Offside
1
 
 
0
Galbene
2
 
 
0
Roşii
0
 
 
10
Faulturi
13
 
 
406
Total pase
340
 
 
333
Completate
260
 

Filmul meciului

 
28'
Tomáš Rosický
 
55'
Bořek Dočkal
(Tomáš Necid)
Aron Gunnarsson
(Ari Skúlason)
60'
 
Jón Dadi Bödvarsson
(Emil Hallfredsson)
63'
 
 
67'
Ladislav Krejčí
(Václav Pilař)
 
72'
Ladislav Krejčí
Kolbeinn Sigthórsson
76'
 
 
79'
Milan Skoda
(Lukáš Vácha)
 
84'
Vladimír Darida
(Bořek Dočkal)
Rúrik Gíslason
(Kolbeinn Sigthórsson)
90'+3
 

Echipele de start

Comentarii pe marginea meciului Islanda - Cehia