Preliminariile EURO 2016, Grupa D, 13 iunie 2015, ora 21:45
Irlanda
Irlanda
1 - 1
Scoţia
Scoţia

Jon Walters 38
 
John O'Shea 47 (a)
Irlanda şi Scoţia au remizat la Dublin în preliminariile EURO 2016
Irlanda şi Scoţia au remizat la Dublin în preliminariile EURO 2016

Irlanda – Scoţia 1-1. Derby-ul britanic din grupa D s-a încheiat nedecis

Irlanda şi Scoţia au oferit un meci în cel mai pur stil britanic pe Aviva Stadium din Dublin. Remiza de la final avantajează Scoţia, care rămâne pe locul 3.

Irlanda şi Scoţia au oferit un meci în cel mai pur stil britanic pe Aviva Stadium din Dublin. Agresivitate, angajement dus la extrem, spirit de luptă, rivalitate, toate ingredientele unei seri menite să ofere publicului subiectiv, dar şi publicului neutru, o porţie de fotbal britanic de calitate.

Pe unul dintre bannerele fanilor scoţieni care au invadat capitala irlandeză se putea citi înainte de fluierul de start un mesaj, scris cu literă asudată şi ţeapănă, despre povestea împotrivirii la lipsa de demnitate. „God save the queen” a răsunat pe arena din Dublin chiar şi după ce fanfara şi-a încheiat misiunea, iar din piepturile a zeci de mii de fani mândria şi onoarea de a fi britanic părea să depăşească miza partidei dintre Irlanda şi Scoţia. Cocktailul apotetic şi seducător de scandări preparat în tribune de fanii celor două echipe reprezentative împingea cei 22 de jucători spre un fotbal cursiv şi câştigător în orice condiţii. Spre deosebire de fanatism, credinţa iraţională a britanicilor în fotbal e doar o mască de protecţie, care îi apără de iluzii şi le împinge viaţa înainte, dincolo de restul vieţii lor ploioase şi întunecate de ceţuri şi vânt. Duelul Irlanda – Scoţia depăşeşte rivalitatea, depăşeşte tradiţia, depăşeşte meciul de fotbal. Adevăratul duel părea prezent în inimile fiecărui fan, prezent sau nu pe Aviva Stadium.

Martin O’Neill şi Gordon Strachan, selecţionerii celor două adversare din această seară, au trimis pe rând, înainte de meci, mesaje asupra importanţei jocului. Irlanda păstra şanse mai mici de calificare decât Scoţia din Grupa D, însă pentru ambele echipe reprezentative meciul s-a demonstrat a fi probabil o ultimă şansă de a-şi păstra vie speranţa.

La final, scoţienii aveau să smulgă o remiză importantă la Dublin, după ce gazdele deschiseseră scorul cu şapte minute înainte de finalul primei părţi prin Jon Walters. La două minute după reluarea partidei, şutul lui Shaun Maloney a fost deviat decisiv în poarta lui Shay Given de John O’Shea, iar Scoţia restabilea egalitatea. Cu un 4-4-1-1 destul de defensiv, irlandezii au impresionat prin combativitate şi agresivitate, însă lipsa de calitate şi claritate din ultimii 30 de metri i-a împiedicat în mod evident să obţină cele trei puncte puse în joc.

De partea cealaltă, Scoţia lui Strachan s-a apărat exact în cele mai multe momente ale jocului şi a preferat arma contraatacului. Portarul David Marshall a intervenit salvator pe finalul jocului în două rânduri, atunci când linia defensiva condusă de Hutton şi Martin a fost depăşită, iar Scoţia s-a declarat mulţumită cu egalul, după ce în tur reuşise să câştige cu 1-0.

Aşadar, egal în derbyul britanic din grupa D dintre Irlanda şi Scoţia, două formaţii care au oferit un meci superb de fotbal fără spectacol. Scoţienii acumulează 10 puncte în cinci meciuri şi speră încă la calificarea directă, în timp ce Irlanda are cu două puncte mai puţin şi un program teoretic mai greu. Irlanda se va deplasa pe 4 septembrie în Gibraltar unde pare să aibă o misiune uşoară, dar va înfrunta apoi Polonia la Varşovia. Scoţia va evolua pe terenul Georgiei în runda următoare, iar meciurile cu Polonia şi Germania le joacă la Glasgow.Statisticile meciului

 
50
Posesie
50
 
 
13
Total şuturi
8
 
 
6
Pe poartă
3
 
 
2
Afară
3
 
 
5
Blocate
2
 
 
0
Bare
0
 
 
13
Cornere
4
 
 
0
Offside
0
 
 
3
Galbene
1
 
 
0
Roşii
0
 
 
11
Faulturi
3
 
 
343
Total pase
349
 
 
284
Completate
290
 

Filmul meciului

Glenn Whelan
20'
 
James McCarthy
30'
 
Jon Walters
(Daryl Murphy)
38'
 
 
46'
Ikechi Anya
(Matt Ritchie)
 
47'
John O'Shea
James McClean
(Glenn Whelan)
68'
 
Robbie Keane
(Wesley Hoolahan)
73'
 
Shane Long
(Daryl Murphy)
80'
 
 
85'
James McArthur
(Scott Brown)
James McClean
88'
 
 
88'
Steven Naismith
 
90'+2
Christophe Berra
(Steven Naismith)

Echipele de start

16
19
3
4
2
20
8
6
13
21
14
6
9
11
8
7
10
2
4
5
3
1

Comentarii pe marginea meciului Irlanda - Scoţia