Preliminariile EURO 2016, Grupa D, 29 martie 2015, ora 21:45
Irlanda
Irlanda
1 - 1
Polonia
Polonia

Shane Long 90+1
 
Sławomir Peszko 26
Wes Hoolahan (Irlanda) în duel cu Grzegorz Krychowiak (Polonia)
Wes Hoolahan (Irlanda) în duel cu Grzegorz Krychowiak (Polonia)

Irlanda – Polonia 1-1. Oaspeții rămân lideri în grupa D

Irlanda a egalat în ultimul minut de joc al meciului disputat la Dublin cu Polonia și păstrează șanse de calificare la EURO 2016

Polonia s-a prezentat pe stadionul Aviva din Dublin cu obiectivul clar de a-și menține statutul de lider în grupa D din preliminariile EURO 2016, fiind de asemenea singura echipă fără înfrângere din grupă. Victoria cu 2-0 obținută în fața Germaniei reprezintă cel mai important rezultat pentru echipa lui Adam Nawalka, grație căruia polonezii pot privi cu șanse reale la calificarea directă în vederea turneului final din Franța.

Însă Irlanda se impusese în trei dintre ultimele patru meciuri oficiale disputate la Dublin, astfel că oamenii lui Martin O’Neill erau determinați să continue seria de rezultate favorabile în fața propriilor suporteri, care la fel ca de fiecare dată au creat o atmosferă incredibilă pe toată durata confruntării.

Din păcate pentru irlandezi lucrurile nu au decurs la fel de bine și pe gazon. Ambele echipe au evoluat într-un sistem 4-2-3-1, fiind conduși în ofensivă de golgheterii si căpitanii Robbie Keane, respectiv Robert Lewandowski, însă oaspeții s-au dovedit mai periculoși: în minutul 20 Maciej Rybus a centrat perfect din lovitură liberă, iar Grzegorz Krychowiak a reluat puțin pe lăngă poarta experimentatului Shay Given. A fost primul semnal de alarmă în careul gazdelor, care 6 minute mai târziu nu au mai putut evita dezavantajul pe tabelă. Slawomir Peszko (aflat la al doilea gol în tricoul Poloniei) a profitat de o gravă greșeală a lui Marc Wilson, iar mijlocașul celor de la FC Koln a înscris cu un șut plasat. Răspunsul jucătorilor lui Martin O’Neill a întârziat să apară, Irlanda intrând la cabine fără să își treacă în cont niciun șut pe spațiul porții.

Repriza secundă a debutat mai promițător pentru gazde, iar în minutul 52 o centrare trimisă de Robbie Brady a fost deviată de fundașul Kamil Glik către propria poartă, dar bara l-a salvat pe portarul lui Swansea City, Lukasz Fabianski. Multe faulturi și un joc fragmentat au dus la puține momente cu adevărat importante și mai degrabă multe cartonașe galbene, un ritm de joc care părea să le convină oaspeților, în tentativa lor de a gestiona cu atenție avantajul minim obținut în prima parte. Și totuși insistențele irlandezilor au fost premiate pe final de meci, când în urma unui corner Shane Long a fost servit de Wes Hoolahan, iar execuția sa a trimis balonul în poartă, spre entuziasmul general al publicului. Era deja minutul 90 și cele cinci minute de prelungire nu au mai fost suficiente Poloniei pentru a obține victoria.

O victorie pierdută pe final de oaspeți și una care ar fi fost extrem de importantă, deoarece ar fi menținut diferența de trei puncte în fața Germaniei. Polonia acumulează 11 puncte și se pregătește acum de meciul cu Georgia de pe teren propriu, programat a se disputa la jumătatea lunii iunie, înainte de confruntarea decisivă cu Germania, care va avea loc în septembrie. Irlanda evită in extremis a doua înfrângere consecutivă în grupa D, iar jucătorii lui Martin O’Neill ajung la opt puncte, prin care continua lupta în tentativa lor de a ocupa cel puțin locul al treilea.Statisticile meciului

 
55
Posesie
45
 
 
14
Total şuturi
8
 
 
3
Pe poartă
2
 
 
8
Afară
6
 
 
3
Blocate
0
 
 
1
Bare
1
 
 
5
Cornere
1
 
 
0
Offside
1
 
 
5
Galbene
3
 
 
0
Roşii
0
 
 
17
Faulturi
18
 
 
319
Total pase
240
 
 
269
Completate
179
 

Filmul meciului

Wesley Hoolahan
25'
 
 
26'
Sławomir Peszko
John O\'Shea
32'
 
Seamus Coleman
45'
 
 
50'
Kamil Glik
 
59'
Łukasz Szukała
James McClean
(Aiden McGeady)
68'
 
Marc Wilson
70'
 
Shane Long
(Glenn Whelan)
84'
 
 
84'
Sebastian Mila
(Arkadiusz Milik)
 
86'
Sławomir Peszko
James McCarthy
86'
 
 
87'
Michał Kucharczyk
(Sławomir Peszko)
Shane Long
(Wesley Hoolahan)
90'+1
 

Echipele de start

16
19
3
4
2
7
8
6
20
14
10
9
7
17
8
6
13
16
4
15
14
22

Comentarii pe marginea meciului Irlanda - Polonia