Preliminariile EURO 2016, Grupa D, 08 octombrie 2015, ora 21:45
Irlanda
Irlanda
1 - 0
Germania
Germania

Shane Long 70
 
 
Irlanda a obţinut o victorie istorică în faţa Germaniei şi speră la calificarea la EURO 2016
Irlanda a obţinut o victorie istorică în faţa Germaniei şi speră la calificarea la EURO 2016

Irlanda – Germania 1-0. Irlanda face surpriza şi păstrează şanse să meargă direct la EURO 2016

Irlanda a câştigat meciul cu Germania şi va juca duminică în Polonia un meci decisiv pentru calificarea directă la EURO 2016.

Înaintea fluierului de start, unul din ziarele de top din Marea Britanie scria ironic că la Dublin este o atmosferă de Championship vs Champions League. Multe aspecte ale jocului din capitala Irlandei au părut să păstreze proporţia, însă ceea ce nu au anticipat englezii a fost spiritul de luptă al „echipei de Championship”, purtată în cele din urmă de un public fenomenal spre o victorie istorică. Campioana mondială a controlat autoritar prima repriză dar a capotat după pauză şi nu a reuşit să obţină nici măcar punctul care îi certifica prezenţa la EURO 2016, în schimb victoria Irlandei aruncă în aer Grupa D, nu degeaba considerată la startul preliminariilor „Grupa Morţii”. Un singur punct desparte primele trei clasate în grupă şi, dacă Germania are în ultima etapă un meci teoretic uşor pe propriul teren cu Georgia, lupta decisivă se va da în meciul direct dintre Polonia şi Irlanda.

Germania a sosit la Dublin cu o formulă ultraofensivă, cu Götze şi Müller în avanposturi dar şi cu Reus, Gundogan şi Ozil în imediata apropiere, dispuşi să pună de la început o presiune constantă, aşa cum se întâmplase şi la ultima vizită la Dublin, soldată cu un sec 6-1! După cum a început jocul, Irlanda a părut şi acum victimă sigură, fiind obligată să se cantoneze în apărare, nici acesta un punct forte pentru trupa lui Martin O’Neill. „Verzii” au jucat fără vedeta Robbie Keane, păstrat pe banca de rezerve, dar cu doi jucători în unsprezece de start ce nu evoluaseră deloc la echipele de club în acest sezon (Shay Given şi Stephen Ward). Deloc surprinzător, mingea a aparţinut aproape exclusiv Germaniei în prima jumătate de oră, doar imprecizia la finalizare păstrând tabela imaculată până la pauză.

Gundogan a semnat prima mare ocazie a campioanei mondiale în minutul 13, când a venit fără marcaj la marginea careului dar şutul său bun a fost deviat în ultima clipă în corner. Ozil şi-a văzut anulată corect pentru ofsaid reuşita din minutul 19, apoi tot el a avut o ocazie uriaşă în minutul 40 când a apărut singur în careul mic şi a reluat fără speranţe pentru Shay Given, dar balonul s-a dus la o palmă de poartă. Prima partea a făcut câte o victimă în fiecare tabără, portarul Given de la gazde şi Götze de la oaspeţi fiind obligaţi să părăsească prematur terenul din cauza unor probleme medicale.

Schurrle, înlocuitorul lui Götze, avea să irosească prima mare situaţie a reprizei secunde cu un şut peste poartă după un contraatac dus la bun sfârşit de Reus. În schimb „noul” portar al Irlandei, Darren Randolph, avea să fie decisiv în stabilirea destinaţiei celor trei puncte: degajarea sa din minutul 70 l-a găsit pe noul intrat Shane Long, acesta a trecut glonţ pe lângă Hector şi l-a învins pe Neuer cu un şut la colţul lung.

Într-o atmosferă infernală, nemţii au alergat în zadar după egalare, cu portarul Manuel Neuer pe post de libero ajuns până în cercul de la centrul terenului. Thomas Muller a avut o mare ocazie în minutul 78 când s-a trezit singur cu minge în centrul careului dar nu a prins spaţiul porţii, apoi Mats Hummels şi din nou Muller au mai semnat două situaţii bune pentru nemţi, rămase cu acelaşi rezultat.

În urma acestei victorii, Irlanda este sigură de prezenţa la baraj, dar îşi poate asigura calificarea la EURO 2016 în cazul unei victorii în Polonia sau al unei remize cu cel puţin două goluri de fiecare parte. Germania va câştiga grupa în cazul unei victorii în jocul de acasă cu Georgia, dar este sigură de prezenţa la turneul final şi în cazul unei remize.Statisticile meciului

 
33
Posesie
67
 
 
5
Total şuturi
17
 
 
2
Pe poartă
4
 
 
2
Afară
8
 
 
1
Blocate
5
 
 
0
Bare
0
 
 
4
Cornere
11
 
 
2
Offside
4
 
 
1
Galbene
1
 
 
0
Roşii
0
 
 
13
Faulturi
6
 
 
229
Total pase
659
 
 
179
Completate
613
 

Filmul meciului

 
35'
André Schürrle
(Mario Götze)
Darren Randolph
(Shay Given)
43'
 
Shane Long
(Daryl Murphy)
65'
 
David Meyler
(Stephen Ward)
69'
 
Shane Long
(Darren Randolph)
70'
 
 
77'
Karim Bellarabi
(Matthias Ginter)
 
85'
Kevin Volland
(İlkay Gündoğan)
 
86'
Mats Hummels
Wesley Hoolahan
90'
 

Echipele de start

16
17
4
22
15
19
8
21
11
18
14
13
19
11
21
18
8
6
17
5
3
1

Comentarii pe marginea meciului Irlanda - Germania