Preliminariile EURO 2016, Grupa D, 07 septembrie 2015, ora 21:45
Irlanda
Irlanda
1 - 0
Georgia
Georgia

Jon Walters 69
 
 
Irlanda - Georgia 1-0
Irlanda - Georgia 1-0

Irlanda – Georgia 1-0. Visul continuă pentru naţionala pregătită de Martin O’Neill

Irlanda a învins Georgia la Dublin şi are încă şanse reale de calificare la Campionatul European de Fotbal din Franţa 2016.

Irlanda a învins în această seară Georgia şi are încă şanse reale de calificare la Campionatul European de Fotbal din Franţa 2016. Vârful lui Stoke City, Jonathan Walters, a adus o victorie muncită şi meritată pentru reprezentativa irlandeză prin reuşita sa din ultimele 20 de minute ale jocului.

Martin O’Neill a aliniat în această seară cel mai bun unsprezece pe care îl avea la dispoziţie în faţa unei formaţii agresive şi extrem de disciplinate. Mijlocaşul lui Norwich City, Wes Hoolahan, a fost dispecerul de serviciu al irlandezilor, în timp ce Walters şi Keane au avut rolul evident de a le face seara de coşmar fundaşilor centrali georgieni. Cu o defensivă sigură, condusă impecabil de John O’Shea, Irlanda a tăiat cu uşurinţă elanul din primele minute al oaspeţilor şi a contracarat apoi cu multă siguranţă jocul de contraatac al elevilor lui Tskhadadze.

Georgia a rezistat cu brio încercărilor gazdelor vreme de 60 de minute. Din acel moment, naţionala georgiană a devenit dintr-o echipă compactă, care îşi propusese să răstoarne uzanţele cumsecade ale fotbalului logic, o echipă fără viziune, entuziasm şi raţiune. După o primă repriză în care Hoolahan sau Brady au încercat să puncteze prin şuturi de la distanţă, gazdele au început mult mai bine al doilea mitan şi au declanşat un adevărat asediu la poarta lui Nukri Revishvili. Hendrick şi Walters au fost aproape de deschiderea scorului din situaţii de unu contra unu, pentru că McCarthy să rateze ţinta în urma unui corner executat excelent de Brady.

Prăbuşiţi fizic, georgieni au cedat în minutul 68, atunci când Aviva Stadium a explodat. Acţiunea extraordinară a lui Jeffrey Hendrick a fost finalizata simplu de Jonathan Walters şi Irlanda nord-irlandezului, Martin O’Neill deschidea scorul la Dublin. A fost de altfel singurul gol al unei seri frumoase pentru irlandezi, care aveau să sărbătorească la final minute bune în şir, după ultimul fluier al centralului maghiar, Istvan Vlad.

Cu 15 puncte în 8 jocuri, Irlanda aşteaptă acum meciul cu Germania care pare unul „pe viaţă şi pe moarte”. Irlandezii sunt la două puncte în spatele Poloniei (ocupanta locului doi) şi la patru de Germania, liderul grupei. Au însă acum patru puncte peste Scoţia şi visează măcar la un loc de play-off. Georgia cu numai şase puncte rămâne pe locul 5 în grupă şi nu are nicio speranţă pentru ultimele două etape.Statisticile meciului

 
50
Posesie
50
 
 
16
Total şuturi
5
 
 
7
Pe poartă
1
 
 
4
Afară
3
 
 
5
Blocate
1
 
 
0
Bare
0
 
 
6
Cornere
1
 
 
0
Offside
0
 
 
2
Galbene
0
 
 
0
Roşii
0
 
 
13
Faulturi
5
 
 
448
Total pase
434
 
 
381
Completate
376
 

Filmul meciului

Shane Long
(Robbie Keane)
46'
 
 
64'
Giorgi Papunashvili
(Valeri Kazaishvili)
Jon Walters
(Jeffrey Hendrick)
69'
 
Glenn Whelan
74'
 
James McClean
(Wesley Hoolahan)
75'
 
 
76'
Mate Tsintsadze
(Guram Kashia)
James McClean
76'
 
 
81'
Levan Kenia
(Zurab Khizanishvili)

Echipele de start

16
21
19
5
2
8
6
10
14
20
23
8
10
6
7
4
2
3
5
22
12

Comentarii pe marginea meciului Irlanda - Georgia