Preliminariile EURO 2016, Grupa F, 13 iunie 2015, ora 21:45
Irlanda de Nord
Irlanda de Nord
0 - 0
România
România
Irlanda de Nord România
Irlanda de Nord România

Irlanda de Nord – România 0-0. Urmează o vară liniştită, tricolorii rămân lideri până în toamnă

România rămâne fără gol primit în deplasare, păstrând în continuare poziţia de lider al grupei F a preliminariilor pentru EURO 2016.

România mergea în Irlanda de Nord din postura de lider al grupei F a preliminariilor Campionatului European de Fotbal. Ambele echipe intrau în meci cu un parcurs perfect în rolurile în care se aflau: nord-irlandezii obţinuseră pe teren propriu două victorii din două posibile, asemenea tricolorilor în ceea ce privea deplasările.

Modul în care echipa antrenată de Anghel Iordănescu a început partida a fost conform aşteptărilor. După doar două minute Claudiu Keșerü a avut o alegere puţin neobişnuită de a executa o lovitură liberă de la aproximativ 40 de metri, şutând direct spre poarta debutantului Michael McGovern, înlocuitorul lui Roy Carroll în poarta nord-irlandeză. Mingea nu a avut însă traiectoria dorită de atacantul naţionalei noastre, trecând puţin pe lângă. După câteva minute acelaşi Keșerü i-a transmis mingea lui Gabriel Torje, dar nici şutul acestuia nu a prins spaţiul porţii. Cu mici excepţii, prima jumătate de oră a meciului a aparţinut României. Ratarea lui Chipciu din minutul 30, dintr-o situaţie extrem de favorabilă, a fost însă începutul declinului în ceea ce priveşte evoluţia tricolorilor. Ultimele minute ale primei reprize i-au găsit pe nord-irlandezi în poziţii avansate, ei având şi cea mai periculoasă ocazie de până atunci, când Ciprian Tătăruşanu a respins cu dificultate mingea trimisă cu capul de Jonny Evans la centrarea lui Chris Brunt.

Irlanda de Nord a început şi repriza secundă cu acelaşi aplomb, Stuart Dallas şi Kyle Lafferty nereuşind totuşi să trimită mingea pe poartă. Răspunsul României a venit prin Gabriel Torje, frumoasa sa acţiune personală terminându-se cu un şut deviat în corner de către defensiva gazdelor. Impresia de haos şi de încâlceală pe care o lăsase partida s-a accentuat pe măsura trecerii timpului. România nu a avut probleme în a trage de timp, rezultatul de egalitate părând satisfăcător, în timp ce Irlanda de Nord dădea semne puternice de extenuare. Cu toate acestea, britanicii au fost cei care au apărut din nou la finalizare, Tătăruşanu reuşind să oprească două oportunităţi mari ale gazdelor în ultimele zece minute ale meciului. Prima dintre ele a fost şi cea mai mare ocazie a meciului, Lafferty fiind lăsat singur în mijlocul careului nostru de către o defensivă visătoare. Norocul tricolorilor a fost că nici atacantul nord-irlandez nu se aştepta la o asemenea situaţie, reluarea sa fiind precipitată şi pe direcţia portarului. A doua intervenţie a lui Tătăruşanu a venit la un şut violent al lui Oliver Norwood din afara careului, portarul Fiorentinei respingând de sub transversală.

Rezultatul de egalitate înregistrat la final a părut a mulţumi pe toată lumea. Irlanda de Nord îşi continuă parcursul surprinzător, România îşi păstrează poarta intactă după trei întâlniri în deplasare, fiind în continuare lider al grupei F. Nota optimistă se opreşte însă aici. Naţionala a confirmat încă o dată lipsa unei idei tactice, în timp ce unii jucători îşi arată dureros limitele, aşa cum este cazul lui Chipciu. Victoria Ungariei în Finlanda nu face decât să pună şi mai multă presiune, pentru că maghiarii s-au apropiat la doar trei puncte de naţionala noastră, meciul de la Budapesta din toamnă devenind astfel foarte important pentru ambele selecţionate.Statisticile meciului

 
50
Posesie
50
 
 
14
Total şuturi
9
 
 
4
Pe poartă
2
 
 
10
Afară
6
 
 
0
Blocate
1
 
 
0
Bare
0
 
 
7
Cornere
3
 
 
6
Offside
0
 
 
1
Galbene
3
 
 
0
Roşii
0
 
 
17
Faulturi
13
 
 
260
Total pase
251
 
 
172
Completate
182
 

Filmul meciului

 
29'
Mihai Pintilii
 
47'
László Sepsi
Chris Brunt
50'
 
 
61'
Bogdan Stancu
(Alexandru Chipciu)
 
72'
Florin Andone
(Claudiu Keşerü)
 
78'
Gabriel Torje
Corry Evans
(Jamie Ward)
79'
 
Craig Cathcart
(Jonny Evans)
79'
 
 
90'
Gabriel Tamaş
(Alexandru Maxim)

Echipele de start

1
11
5
4
2
6
8
16
14
10
19
13
11
10
7
18
8
2
21
6
3
12

Comentarii pe marginea meciului Irlanda de Nord - România