Mario Gotze, Germania
Mario Gotze, Germania

Irlanda de Nord – Germania: mai are Low încredere în „copilul minune” Gotze?

Considerat un copil minune al fotbalului german, Mario Gotze a avut o carieră descendentă după Mondialul din 2014 şi este o umbră şi la EURO 2016.
Articol scris de David Petre
21 iunie 2016

„Arată lumii întregi că eşti mai bun decât Messi”, i s-a spus într-o zi lui Mario Gotze şi, într-un fel, actualul jucător al lui Bayern a reuşit. Golul său din prelungirile finalei Cupei Mondiale de acum doi ani a adus nemţilor titlul suprem, chiar în dauna lui Messi şi a echipei sale.

Mario Gotze are un palmares impresionant: este campion mondial cu Germania, a câştigat cinci din ultimele şase titluri în Bundesliga, iar la doar 24 de ani are deja peste 50 de selecţii în echipa reprezentativă. În 2014, selecţionerul Joachim Low spunea despre el că este „un copil minune, un copil miraculos”, Matthias Sammer l-a calatogat drept „unul dintre cele mai mari talente pe care fotbalul german le-a dat vreodată”, iar legendarul Franz Beckenbauer spunea că „a-l opri pe Mario este imposibil, la fel cum nu poate fi oprit Messi”.

Cu toate acestea, la doar doi ani de la golul din prelungirile finalei mondiale, Das Wunderkind nu este decât un paradox: unul dintre cei mai de succes fotbalişti din nume ca trofee câştigate, dar doar o umbră pe teren. În fapt, în ultimul sezon a fost doar de 11 ori titular în Bundesliga pentru Bayernul lui Guardiola, iar la actualul turneu final a fost şters pe postul de „9 fals”. Pentru nemţi este o problemă, cu atât mai mult cu cât nici Thomas Muller nu se bucură de o formă tocmai bună.

Criticile la adresa lui Gotze au apărut prompt, după ce atacantul a avut nevoie de 18 minute în meciul de debut cu Ucraina pentru a atinge mingea, iar la final nu se putea mândri decât cu un şut spre poarta adversă. Lucrurile nu au stat mult mai bine nici contra Poloniei: titular din nou, Gotze a stat pe teren 66 de minute, timp în care a şutat de două ori, prea puţin în raport cu aşteptările. Întrebat de reporterii germani cum apreciază propria evoluţie, a răspuns enigmatic: „Aşa este în fotbal, uneori eşti căţelul, alteori eşti copacul”…

A fost greşită comparaţia cu Messi? „În momentul în care Jorgi Low mi-a spus acel lucru, a fost foarte motivant. Privind însă în urmă, poate că ar fi fost mai bine să nu fi spus asta. De atunci jurnaliştii au început să mă compare cu Messi şi este un lucru lipsit de sens”, spune chiar Mario Gotze.

Germania joacă în această seară de la ora 19.00 cu Irlanda de Nord şi are nevoie de un egal pentru a obţine biletele pentru optimile de finală. Poate va fi momentul în care Gotze va lua loc de banca de rezerve şi selecţionerul Jorgi Low îi va acorda mai mult credit celuilalt Mario din lot, Mario Gomez. Totuşi, pentru nemţi momentul cel mai aşteptat ar fi revenirea lui Bastian Schweinsteiger în unsprezecele de start şi refacerea liniei mediene cu care Panzerele au zdrobit Brazilia cu 7-1, Schweini – Kross – Khedira.Comentarii