Fani irlandezi la EURO 2016
Fani irlandezi la EURO 2016

Înainte de Belgia – Irlanda, fanii irlandezi s-au adunat pentru a susţine Ţara Galilor

Peste 1000 de fani s-au răspândit în Bordeaux pentru a urmări partida Anglia - Ţara Galilor, cu scopul bine definit de a susţine naţionala lui Gareth Bale.
Articol scris de Florin Codreanu
17 iunie 2016

Irlandezii trăiesc sportul la maximă intensitate. La fel şi rivalitatea. Peste 1000 de fani s-au răspândit în Bordeaux şi în apropierea oraşului pentru a urmări partida Anglia – Ţara Galilor (2-1), cu scopul bine definit de a susţine naţionala lui Gareth Bale. Chiar şi de la distanţă, chiar dacă a fost vorba de o susţinere profundă în faţa televizoarelor, irlandezii s-au bucurat la reuşita galezilor şi au cântat 90 de minute cântece împotriva englezilor.

La Brasserie des Marquises din Arcachon spectacolul a fost însă total. Cele câteva zeci de fani irlandezi şi-au dat mâna chiar cu adversarii lor direcţi de sâmbătă, suporterii belgieni. Şi au cântat împreună înainte de a cânta unii împotriva altora. Fără incidente, fără încleştări directe, fără poliţie şi represalii, grupurile de suporteri irlandezi şi belgieni au făcut front comun: „Ei au venit cu ideea, noi am fost aici în apropiere şi ne-a bucurat iniţiativa” a mărturisit Mattais, un fan al lui Anderlecht aflat în Franţa pentru a-şi susţine echipa reprezentativă. „A fost chiar plăcut, ne-am simţit foarte bine. Ştiam că fanii irlandezi sunt foarte amabili şi faimoşi pentru felul în care cântă şi petrec. Una peste altă atmosfera a fost foarte frumoasă, iar noi am mai ucis din timpul până la meciul nostru direct” a mărturisit acelaşi Mattais.

Matt Southall sau „Weirdo” pentru prieteni este galez şi n-a mai prins bilete la meciul echipei sale naţionale. S-a bucurat însă de meci alături de câţiva amici şi de noii săi prieteni: „A fost fantastic, aproape că nu mai regret că n-am mers pe stadion. O astfel de experienţă e unică. M-am bucurat alături de irlandezi şi belgieni la golul lui Bale, este cea mai frumoasă excursie destinată fotbalului pe care am trăit-o. O experienţă de neegalat” a mărturisit Weirdo pentru Irishexaminer. Mark Davis s-a aflat în aceeaşi situaţie. Este galez şi prietenii l-au poreclit „Speedy” în onoarea idolului său, fostul mare fotbalist galez, Gary Speed: „Toată lumea era fericită, cu toţii am cântat, am dansat, am băut. Dimineaţă am fost pe plajă din Arcachon, apoi în pub alături de aceşti nebuni frumoşi. Irlandezii şi galezii se înţeleg bine, întotdeauna a fost aşa. Ne-am bucurat de această experienţă împreună şi a fost ceva irepetabil” a mărturisit Gary.

Golul lui Daniel Sturridge din ultimele secvenţe ale jocului i-a afectat pe „Weirdo”, „Speedy” şi ai lor. Irlandezii s-au trezit însă la timp şi le-au cântat: „You only sing when you’re winning?!” (cântaţi doar când câştigaţi?!). A fost poate singurul gol care a pecetluit infângerea galezilor sărbătorit şi de fanii din pub-ul Place de Marquises. Alături de irlandezi şi belgieni, galezii au cântat încă o ora după finalul meciului, apoi şi-au strâns mâinile şi s-au întors spre hoteluri făcând planuri de calificare.Comentarii