Iker Casillas, la al cincilea European
Iker Casillas, la al cincilea European

Ibericii, în pericol în Spania – Cehia: n-au câştigat niciodată în istoria lor pe 13 iunie

Spania a jucat de cinci ori pe data de 13 iunie şi nu a câştigat niciodată. Speră să întoarcă această statistică în duelul cu Cehia de la EURO 2016.
Articol scris de Florin Codreanu
13 iunie 2016

Spania şi Cehia s-au întâlnit de 16 ori de-a lungul istoriei. E drept, Republica Cehă a purtat denumirea de Cehoslovacia în trecut în istoria întâlnirilor directe, dar bilanţul în această formulă contra Spaniei nu este negativ. Până la dispariţia Cehoslovaciei în 1992, Spania câştigase doar trei meciuri din 12, însă lucrurile s-au schimbat după dizolvarea puternicei zone ceho-slovace. Trei victorii şi un egal în patru partide au spaniolii contra Republicii Cehia, un adversar care s-a demonstrat însă incomod de foarte multe ori. Singurul duel între cele două echipe la un turneu final important a fost cel din 1962, atunci când Cehoslovacia a învins Spania cu 1-0, după golul marcat de Stibranyi în minutul 80 al jocului din faza grupelor de la Mondialul Chilian.

Spania joacă astăzi pentru prima dată pe stadionului Municipal din Toulouse, un stadion care a fost totuşi gazdă la turneele finale din 1938 şi 1998 organizate de Franţa. Interesant este că, pentru spanioli, ziua de 13 iunie nu este o zi norocoasă. Ba chiar, putem spune că este o zi fatidică. La Roja a jucat de cinci ori în această zi şi n-a reuşit niciodată să câştige!

Primul meci jucat într-o zi de 13 iunie a fost în anul 1963, atunci când Spania a pierdut pe teren propriu în faţa Scoţiei cu un categoric 2-6. Pe 13 iunie 1990, Spania a remizat un Uruguay (care a ratat un penalty) la Mondialul Italian, pentru ca 8 ani mai târziu, în aceeaşi zi, Nigeria să câştige în faţa Spaniei cu 3-2 chiar în Franţa. Problemele pentru Spanioli s-au accentuat în ziua de 13 iunie la turneul final din 2000, atunci când Norvegia învingea Spania în chiar primul meci de la Euro 2000, scor 1-0, însă şocul suprem s-a produs într-o zi de 13 iunie la Mondialul Brazilian, atunci când, marea favorită a turneului final, Spania, campioană mondială en titre, a fost umilită de Olanda cu scorul de 5-1.

Spania nu mai începe un turneu final de Campionat European sau Mondial cu victorie din 2008, când a învins la Innsbruck Austria, cu scorul de 4-1. La Mondialul African a fost învinsă de Elveţia cu 1-0 la debut, apoi la Mondialul din Brazilia, aşa cum aminteam, a fost surclasată de Olanda. De amintit este şi meciul de debut de la Euro 2012 în faţa Italiei, când Spania n-a putut învinge Squadra Azurra, cu care a remizat, 1-1.

Partida Spania – Cehia, care se joacă astăzi de la ora 16:00 ora României este una istorică pentru Iker Casillas. Legendarul portar iberic este singurul fotbalist convocat pentru cinci ediţii ale unui turneu final de Campionat European, depăşind astăzi cele patru ediţii la care au fost convocaţi Alessandro del Piero, Lothar Matthaus, Olof Mellberg, Peter Schmeichel, Lillian Thuram, Edwin van der Saar, Aaron Winter, Bastian Schweinsteiger, Lukas Podolski, Dario Srna, Gianluigi Buffon, Cristiano Ronaldo, Thomas Rosicky, Jaroslav Plasil, Igor Akinfeev, Andreas Isaakson, Kim Kallstrom sau Zlatan Ibrahimovic. Prima ediţie la care Iker Casillas a fost convocat a fost turneul final din 2000 la care n-a evoluat însă nicio partidă. În plus, Casillas este la 33 de minute distanţă de a semna cea mai lungă perioadă de imbatabilitate a unui portar din istoria turneelor finale (Van der Saar şi-a păstrat imaculată poarta timp de 541 de minute între 18 iunie 1996 şi 15 iunie 2004).Comentarii