Horst Hrubesch
Horst Hrubesch

Horst Hrubesch şi clipele sale de geniu de la Europeanul din Italia 1980

Horst Hrubesch a marcat ambele goluri ale finalei EURO 1980 şi a adus Germaniei lui Jupp Derwall al doilea titlu European din istoria sa.
Articol scris de Florin Codreanu
3 iunie 2016

Horst Hrubesch s-a născut pe 17 aprilie 1951 la Hamm. Supranumit „Das Kopfball-Ungeheuer” (Bestia jocului aerian), atacantul lui SV Hamburg din anii ’80, a fost eroul Germaniei de Vest la turneul final din Italia 1980. Hrubesch a marcat ambele goluri ale finalei de pe Olimpico în faţa Belgiei şi a adus Germaniei lui Jupp Derwall al doilea titlu European din istoria sa.

„Probabil că Hrubesch nu a fost un fotbalist de geniu, însă mereu a avut acel ceva de care marii jucători aveau nevoie. A fost un jucător care a explodat târziu, pe la 28 de ani, dar atunci când a făcut-o a devenit o adevărată bestie”, povesteşte Heinrich Ugenwalter, jurnalist la săptămânalul BILD. Într-adevăr, explozia lui Horst Hrubesch s-a produs în sezonul 1978-1979 în tricoul lui SC Hamburg, echipa pentru care avea să puncteze de 96 de ori în 159 de meciuri între 1978 şi 1983. Până să joace pentru Hamburg, Hrubesch îmbrăcase tricoul unor formaţii modeste precum Hammer SpVg, Germania Hamm, SC Westtunnen sau Rot-Weiss Essen. După cinci sezoane excelente la Hamburg în care a câştigat Cupa Campionilor Europeni, trei titluri de campion al Germaniei şi a bifat o finală de Cupă UEFA, Hrubesch a plecat în Belgia la Standard Liege, pentru a-şi încheia mai târziu cariera în sezonul 1985-1986 la Borussia Dortmund.

Perioada sa de succes la echipa reprezentativă a Germaniei de Vest s-a produs între anii 1980 şi 1982. În aceşti doi ani, Horst Hrubesch a strâns 21 de meciuri şi 6 goluri pentru vest-germani, iar două dintre aceste şase goluri au însemnat un titlu european. „Concurenţa era mare în acea perioadă, iar Derwall avea favoriţii săi. Nu-i plăcea să schimbe foarte mult primul unsprezece. I-a plăcut însă mereu de mine pentru simplul fapt că dacă trebuia să joc un minut o făceam la cea mai mare intensitate. Dacă jucăm 90, făceam acelaşi lucru”, îşi aminteşte Hrubesch.

Germania de Vest a avut o grupă dificilă la Euro 1980, fiind plasată de sorţi alături de deţinătoarea trofeului, Cehoslovacia, campioana europeană din 1976 Olanda (cu Huub Stevens, Ruud Krol, Arie Haan, fraţii van der Kerkhof sau Kees Kist) şi Grecia. În derby-ul grupei dintre ultimele două câştigătoare ale titlului european, Germania de Vest a învins Cehoslovacia cu 1-0 prin golul lui Rummenigge. Hrubesch n-a jucat însă niciun minut: „Eram dezamăgit, normal. Derwall juca însă cu Hansi Muller, Rummenigge şi Klaus Allofs. Era greu să-i scoţi din primul unsprezece, pentru că erau oamenii săi de încredere. Iar dincolo de asta, erau ai dracului de buni! Pentru că adversarii noştri închideau însă foarte bine jocul când ne aveau în faţă, Jupp a găsit soluţia să îi desfacă. M-a alăturat pe mine celor trei şi a ieşit minunat. Ăsta era Derwall, omul deciziilor de moment”, povesteşte Horst.

Hrubesch a primit şansa să joace în meciul doi cu Olanda, un meci decis de geniul lui Klaus Allofs, care a marcat de trei ori în poarta lui Schrijvers. Titularizat şi împotriva Greciei, Hrubesch a dezamăgit în remiza surprinzătoare de la Torino (0-0), însă Derwall ştia că Belgia (câştigătoarea grupei B) avea să practice un joc defensiv în finala de la Roma.

A apelat la Hrubesch ca titular, iar fotbalistul născut la Hamm nu l-a dezamăgit. În finala arbitrată de legendarul arbitru român Nicolae Rainea, Horst a făcut meciul vieţii sale. A marcat de două ori, dar cu modestie mărturiseşte: „Bernd (n.r Schuster) a fost magistral, Cullman ne-a ajutat de asemenea mult după intrarea sa pe teren, Dietz prin felul în care ştia să ne conducă din teren şi bineînţeles Klaus (n.r Allofs) prin inteligenţa sa sclipitoare, au fost poate mai importanţi ca mine. Cu toţii am fost eroi, eu am fost doar cel mai vizibil pentru că am dat-o în poartă”.

Belgia a avut în portarul Pfaff un adevărat înger păzitor. Dar Hrubesch a fost diavolul german. În minutul 10 a preluat la marginea careului de 16 metri o pasă a lui Schuster şi l-a învins pe Pfaff cu un şut puternic. Apoi, după ce belgienii egalaseră din penalty prin Vandereycken, Horst Hrubesch s-a înălţat aşa cum ştia doar el să o facă şi a catapultat mingea în vinclul porţii belgienilor printr-o lovitură de cap magistrală. Germania de Vest avea să câştige cu 2-1, iar Hrubesch să rămână în istorie drept eroul Germaniei de la Europeanul din 1980, turneul care a făcut din „National Mannschaft” pentru a doua oară o campioană europeană.Comentarii