Germania - Ungaria
Germania - Ungaria

Germania – Ungaria 2-0. Die Mannschaft – gata de turneul final

Germania a învins Ungaria în ultimul amical înainte de EURO 2016, într-un meci în care maghiarii au lăsat o impresie bună.
Articol scris de Florin Codreanu
4 iunie 2016

Pe 6 iunie 2004, Ungaria câştiga partida cu Germania de la Kaiserslautern, scor 2-0. A fost un meci în care Bodnar, Huszti, Gera sau Torghelle (autorul celor două goluri maghiare) au fost trimişi în teren de selecţionerul lor de atunci, legenda germană Lothar Matthaus. Doisprezece ani mai târziu, Ungaria şi-a schimbat generaţiile, l-a păstrat pe eternul Gabor Kiraly în poartă şi, culmea, are din nou un selecţioner german.

Dacă pentru Germania calificarea a însemnat o simplă formalitate, pentru Ungaria performanța este una excepţională. Testul direct din această seară s-a vrut o ultimă partidă de verificare înainte de turneul final, un amical în care Germania pornea în mod evident cu prima şansă, iar Ungaria spera să exerseze traseele defensive pe care selecţionerul Bernd Stork le pregăteşte pentru Euro 2016. De această dată, în fața unui adversar de top.

Cu o linie defensivă formată din patru fundaşi şi cu doi mijlocaşi defensivi clasici (Nagy şi Pinter), Ungaria a căutat să îşi respecte sarcinile defensive trasate de Stork. În faţa lor, Ozil, Muller, Draxler sau Gotze au părut relaxaţi, în marea majoritate a timpului Germania conducând ostilităţile. Low a mers în continuare pe mâna fundaşului stânga Jonas Hector de la FC Koln, ale cărui dueluri directe cu Lovrencsics şi Fiola au reprezentat unul dintre punctele de atracţie ale serii. Jerome Boateng şi Antonio Rudiger au format centrul defensivei germane, încercând să-l protejeze pe Manuel Neuer de vivacitatea lui Kleinheiseler şi pragmatismul lui Adam Szalai. Low a rămas fidel filozofiei sale şi, deşi i-a avut la dispoziţie pe Podolski şi Mario Gomez (amintim că Max Kruse şi Kevin Volland n-au prins lotul Germaniei pentru EURO 2016), a mers în continuare pe ideea vârfului fals.

O filozofie care a exprimat aceeaşi constantă, atât la nivel estetic cât şi la nivel competiţional. După primele 15 minute, Germania avea o posesie uluitoare de 77% şi îşi trecuse în cont primele şanse de gol la poarta veteranului Gabor Kiraly. Deşi n-au avut în faţa lor un vârf masiv de careu, Lang şi Guzmics s-au aflat de multe ori în dificultate în startul jocului, făcând amândoi eforturi disperate pentru a ţine pasul cu mult mai tehnicii şi mai rapizii Gotze sau Thomas Muller.

În minutul 11, germanii au trecut prima dată pe lângă gol, atunci când experimentatul Kiraly a intervenit salvator la şutul lui Thomas Muller. Replica maghiară a venit după primul sfert şi a purtat semnătura lui Balasz Dzsudzsak, dar Neuer a fost atent. Aflată la conducerea ostilităţilor, Germania a fost surprinsă în câteva rânduri de contrele maghiare. Posesia Manschaftului a fost punctul forte al echipei lui Low, dar fragilitatea din ofensivă a părut a fi un mare punct în minus. Curios (sau nu), maghiarii au prins curaj, când, după 30 de minute din joc, tabela consemna în continuare egalitate la zero. Dzsudzsak a fost de departe principalul pericol pentru poarta lui Neuer, însă, în ciuda eforturilor disperate ale maghiarilor de a produce surpriza, golul a venit în poarta lui Kiraly. Cu doar şase minute înainte de finalul primei reprize, în urma unui atac în flancul stâng german purtat de Jonas Hector, Mario Gotze a reuşit să deschidă scorul cu ajutorul unui neinspirat fundaş advers (Lang), stabilind totodată scorul primei reprize: 1-0 pentru Germania.

Draxler şi Muller au dat primele emoţii maghiarilor în debutul reprizei secunde, o a doua parte a jocului derulată în acelaşi ritm şi cu aceiaşi protagonişti în prim plan: germanii. Golul doi a venit oarecum firesc şi a fost reuşit de starul lui Bayern Munchen, Thomas Muller. Elevii lui Bernd Storck au contestat reuşita „bavarezului”, considerând că Mario Gomez se afla în poziţie neregulamentară, dar reușita a fost validată, dublând astfel avantajul campioanei mondiale en titre. Până spre final, profitând şi de schimbările din tabăra maghiară, germanii au preferat un joc liniştit, de posesie şi cu apariţii individuale în suparafața de pedeapsă a ungurilor. Tabela nu s-a mai schimbat însă şi a consfinţit rezultatul final al jocului, Germania – Ungaria 2:0.

Un test util pentru ambele formaţii, un meci în urma căreia Ungaria a lăsat o impresie bună publicului spectator şi telespectator, în timp ce Germania şi-a întărit mecanismul deja foarte bine uns în vederea partidelor dificile din grupa cu Ucraina şi Polonia.Comentarii