Preliminariile EURO 2016, Grupa D, 04 septembrie 2015, ora 19:00
Georgia
Georgia
1 - 0
Scoţia
Scoţia

Valeri Kazaishvili 38
 
 
Georgia
Georgia

Georgia – Scoţia 1-0. Eşec surprinzător pentru scoţieni

Scoţia a fost învinsă cu 1-0 în meciul de la Tbilisi şi păstrează şanse reduse în ceea ce priveşte o calificare directă la Euro 2016

În 2007 Scoţia se deplasa la Tbilisi, unde o foarte tânără echipă naţională a gazdelor reuşea să se impună cu un surprinzător 2-0, iar britanicii aveau astfel să rateze calificarea la Campionatul European din 2008. Opt ani mai târziu istoria pare a se repeta: pe stadionul Boris Paichadzis Erovnuli din Tbilisi Scoţia a fost învinsă de Georgia, astfel că oamenii lui Gordon Strachan pierd o oportunitate imensă de a profita de meciul direct dintre Germania şi Polonia. Scoţia ar fi putut urca pe locul al doilea în grupa D din preliminariile pentru Euro 2016, însă acum riscă să piarda momentan chiar şi locul al treila, care permite prezenţa la barajul de calificare, în cazul unei foarte probabile victorii a Irlandei în confruntarea cu Gibraltar.

Din acea echipă a Scoţiei doar Shaun Maloney a fost prezent în formaţia de start din partida de astăzi, în timp ce Craig Gordon şi Darren Fletcher, care de asemenea au făcut parte din naţionala lui Alex McLeish, s-au aflat printre rezerve.

Miza foarte ridicată a partidei sau poate forma de moment extrem de slabă a Scoţiei a făcut ca jucătorii selecţionerului Gordon Strachan să fie protagoniştii unei evoluţii dezamăgitoare, încheiată fără niciun şut pe spaţiul porţii apărate de Nukri Revishvili. Georgia, care de-a lungul preliminariilor a pierdut cinci dintre cele şase meciuri disputate până acum (singura victorie fiind obţinută în duelul cu Gibraltar), nu a făcut nicio concesie şi a reuşit să îşi domine adversarul la absolut toate capitolele. Singurul gol al meciului a fost marcat de către tânărul mijlocaş ofensiv al celor de la Vitesse, Valeri Kazaishvili, în minutul 38: numărul 8 al gazdelor a reluat spectaculos de la marginea careului, printre picioarele unui apărător scoţian şi pe lângă portarul David Marshall.

Nicio reacţie din partea britanicilor, în ciuda intrărilor pe teren ale atacanţilor Leigh Griffiths şi James Forrest. Doar tentative modeste de la distanţă şi multe baloane aruncate la bătaie direct în careul advers nu au adus niciun moment de pericol la poarta georgienilor, care astfel îşi trec în palmares al doilea succes din grupa D şi ajung la şase puncte. Scoţia iroseşte o oportunitate imensă, iar acum va avea o misiune aproape imposibilă, urmând a înfrunta peste trei zile campioana mondială Germania.



Statisticile meciului

 
47
Posesie
53
 
 
8
Total şuturi
4
 
 
3
Pe poartă
0
 
 
4
Afară
3
 
 
1
Blocate
1
 
 
0
Bare
0
 
 
5
Cornere
7
 
 
5
Offside
2
 
 
3
Galbene
0
 
 
0
Roşii
0
 
 
14
Faulturi
6
 
 
378
Total pase
457
 
 
349
Completate
411
 

Filmul meciului

Guram Kashia
10'
 
Valeri Kazaishvili
(Levan Mchedlidze)
38'
 
Jano Ananidze
44'
 
 
59'
James Forrest
(Steven Naismith)
 
59'
Grant Hanley
(Andrew Robertson)
Giorgi Merebashvili
(Tornike Okriashvili)
71'
 
 
75'
Leigh Griffiths
(Ikechi Anya)
George Navalovsky
78'
 
Murtaz Daushvili
(Jano Ananidze)
82'
 
Mate Vatsadze
(Levan Mchedlidze)
90'+3
 

Echipele de start

Comentarii pe marginea meciului Georgia - Scoţia