Gareth Bale, Ţara Galilor
Gareth Bale, Ţara Galilor

Gareth Bale singurul jucător din meciul Anglia – Ţara Galilor care nu joacă în spaţiul britanic

Anglia şi Ţara Galilor adună 45 de jucători care joacă doar în spaţiul britanic, cei mai mulţi dintre ei la Liverpool şi Tottenham.
Articol scris de Florin Codreanu
13 iunie 2016

Gareth Bale va fi singurul jucător din duelul Anglia – Ţara Galilor, programat pe 16 iunie la Lens, care nu joacă în spaţiul britanic. După 1-1 cu Rusia, Anglia caută să-şi asigure cele trei puncte pentru a se califica uşor din această grupă, în timp ce surpriza Ţara Galilor (învingătoare la debut în faţa Slovaciei) poate spera şi la un egal, important în ecuaţia calificării.

Dincolo de rivalitatea dintre cele două naţionale cu origini britanice, partida va oferi şi câteva dueluri interesante între jucători care în viaţa de zi cu zi sunt coechipieri la echipele de club. Joe Allen se va lupta pentru victorie împotriva colegilor săi de la FC Liverpool, Nathaniel Clyne, James Milner, Jordan Henderson, Daniel Sturridge şi Adam Lallana, în timp ce Ben Davies îi va avea ca adversari pe Harry Kane, Dele Alli, Kyle Walker, Danny Rose şi Eric Dier, coechipierii săi de la Tottenham. Un duel inedit s-ar putea produce şi dacă Tom Heaton va fi titularizat între buturile Angliei, iar Sam Vokes în atacul galezilor, cei doi fiind coechipieri la Burnley. De asemenea, Jack Wilshere ar putea fi adversarul lui Aaron Ramsey, amândoi apărând culorile lui Arsenal în prima liga engleză, în timp ce James Vardy poate lupta împotriva coechipierului său de la Leicester City, Andy King.

Din lotul Angliei, niciun jucător nu evoluează în afara ţării, în timp ce galezii au doar doi fotbalişti care nu evoluează în prima sau a doua ligă engleză: Gareth Bale de la Real Madrid şi Owain Fôn Williams, portarul scoţienilor de la Inverness. Dar cele două formaţii adună 45 de jucători care joacă doar în spaţiul britanic! Cei mai mulţi sunt de la Liverpool care adună şapte jucători, dintre care cinci englezi şi doi galezi. Tottenham este următoarea echipă care dă cei mai mulţi jucători din acest duel, şase, dintre care unul singur este galez (Ben Davies). Manchester United este pe podium cu trei jucători (toţi trei englezi) la fel ca şi Crystal Palace (toţi trei galezi). Manchester City, Arsenal, Everton, Burnley, Reading, Swansea,Fulham, Southampton şi Leicester dau câte doi jucători în acest duel, în timp ce Inverness Caledonian (Scoţia), MK Dons, Wolverhampton Wanderers, Nottingham Forest, West Bromwich Albion, West Ham United, Birmingham City şi Chelsea au câte un reprezentant în duelul Anglia – Ţara Galilor.

Wayne Rooney este cel mai selecţionat jucător din cele două tabere cu 112 selecţii la naţionala Angliei, el fiind urmat în clasament de galezii Chris Gunter cu 68 de selecţii şi Joe Ledley cu 62 de selecţii. În afara lui Rooney, niciun jucător englez nu a marcat mai multe goluri pentru echipa sa naţională decât a făcut-o Gareth Bale pentru Ţara Galilor. Starul lui Real Madrid a înscris de 20 de ori pentru galezi în 56 de jocuri, adică mai mult decât au marcat împreună pentru Anglia, Jamie Vardy, Harry Kane, Raheem Sterling şi Daniel Sturridge (15 goluri toţi patru).

Înainte de duelul direct, britanicii s-au jucat şi au construit un 11 din jucătorii pe care Anglia i-a lăsat acasă şi din actualii jucători ai galezilor. Dacă Ţara Galilor ar fi putut conta ipotetic pe jucătorii pe care Roy Hogdson nu i-a selecţionat pentru Euro 2016, naţionala lui Chris Coleman putea arată astfel: Jack Butland (englez) – Phil Jagielka (englez), Phil Jones (englez), Davies (galez) – Chris Gunter (galez), Danny Drinkwater (englez), Aaron Ramsey (galez), Fabian Delph (englez), Luke Shaw (englez) – Danny Welbeck (englez), Gareth Bale (galez).Comentarii