Franţa a făcut scor cu Scoţia înainte de EURO 2016
Franţa a făcut scor cu Scoţia înainte de EURO 2016

Franța – Scoţia 3-0. Francezii speră că Giroud îl poate face uitat pe Karim Benzema

Franţa s-a impus în amicalul cu Scoţia, în care a punctat de trei ori în 40 de minute dar o mai putea face în numeroase rânduri.
Articol scris de Florin Codreanu
5 iunie 2016

Ţara gazdă a turneului final, Franta, a câştigat fără emoţii amicalul disputat la Metz împotriva Scoţiei, scor 3-0. Într-un moment în care „scandalul Benzema” îşi desfăşoară un nou episod, după acuzaţiile starului de la Real Madrid legate de felul în care selecţionerul Deschamps a făcut selecţia pentru Euro 2016, „cocoşii” au descoperit în Olivier Giroud atacantul de care aveau nevoie. Vârful lui Arsenal a fost cel mai bun jucător al francezilor în amicalul din această seară contra scoţienilor, lăsând o impresie foarte bună, dar şi senzaţia că Franţa nu-i va simţi lipsa lui Karim Benzema la turneul final.

Didier Deschamps a trimis în teren un unsprezece care se apropie de formula ideală de joc pe care o putem vedea în meciul de debut contra naționalei României. Doar Antoine Griezmann, cel care în mod normal nu are cum să lipsească din formula de start a francezilor, nu a fost folosit astăzi ca titular. În rest, Franţa a mizat pe un 4-3-3 în care Giroud a fost ajutat în avanposturi de Payet şi Coman, iar Kante a jucat la mijlocul terenului alături de Pogba şi Blaise Matuidi. Laurent Koscielny şi Adil Rami au fost titulari în centrul unei defensive lipsite de indisponibilii Varane şi Sakho şi au făcut amândoi un joc foarte bun, în timp ce experimentaţii Bacary Sagna şi Patrice Evra au ocupat benzile terenului. Un 4-3-3 disciplinat şi bine așezat în teren în care se remarcă o tranziţie foarte bună între compartimente şi o rapiditate impresionantă în ceea ce priveşte ofensiva. Mijlocul Pogba – Kante – Matuidi are absolut tot ceea ce-i trebuie Franţei pentru a câştiga în stabilitate, organizare şi fantezie, singurele semne de întrebare rămânând cele care privesc defensiva „cocoşilor”.

Scoţia lui Gordon Strachan n-a intrat bine în joc şi, după numai 8 minute scurse, gazdele au deschis scorul. Olivier Giroud a trimis mingea pentru prima dată în poarta lui Marshall după o acţiune la care Sagna a avut o contribuţie decisivă. Prin fantezia lui Pogba, spiritul de distrugător al lui Matuidi şi mintea limpede a lui Payet, Franţa a pus stăpânire pe joc şi şi-a dublat avantajul în minutul 35, pentru ca mai apoi să şi-l tripleze spre disperarea lui Strachan. Acelaşi Olivier Giroud a majorat scorul pentru naţionala pregătită de Didier Deschamps, iar cinci minute mai târziu Laurent Koscielny avea să ridice scorul la un neverosimil 3-0. 4-5-1-ul scoţienilor n-a contat în ofensivă, iar Snodgrass, Maloney şi Ritchie n-au reuşit să-l pună vreo clipă în situaţie de gol pe vârful împins, Fletcher. La cabine s-a intrat cu 3-0 pentru Franţa, o adevărată demonstraţie de autoritate şi calitate din partea „cocoşilor galici”.

În repriza secundă, Deschamps a început să-şi ruleze efectivul. Chiar şi Antoine Griezmann, finalist al Ligii Campionilor şi titular în finala de pe 28 mai de la Milano, şi-a făcut apariţia pe teren, alături de jucători precum Digne, Gignac, Cabaye sau Sissoko. Francezii au un lot de temut, iar acest detaliu nu poate fi îmbucurător pentru selecţionerul României, Anghel Iordanescu, obligat să înveţe oarecum şi în această seară din erorile de poziţionare ale scoţienilor, erori mult prea facil de exploatat de către Franţa. Rami, Pogba, Griezmann şi din nou Paul Pogba puteau să mai înscrie în poarta lui Marshall şi în partea secundă, dar scoţienii au scăpat la finalul jocului cu scorul stabilit după primele 40 de minute de joc de Giroud şi Koscielny.

Franţa pare pregătită, înaintea turneului pe care îl organizează şi în care specialiştii o consideră drept mare favorită. Lotul excelent, chiar şi lipsit de fotbalişti precum Benzema, Varane, Nasri sau Valbuena le dă speranţe francezilor că vor putea să-şi facă naţiunea fericită. Nouă, românilor, meciul din această seară n-am putea spune că ne-a plăcut prea mult. Trupa lui Deschamps este o forţă reală şi România are un dezavantaj evident prin faptul că va fi chiar primul adversar de la Euro 2016 al „cocoşilor” lui Deschamps. Dar, nimeni nu ne-a interzis încă să visăm. Şi, cum visele nu au limite: “Hai România!”Comentarii