Franţa joacă azi cu Albania la EURO 2016
Franţa joacă azi cu Albania la EURO 2016

Franţa – Albania: francezii primesc mereu gol pe Stade Velodrome la turneele finale

De fiecare dată când a jucat la un turneu final pe Stade Velodrome din Marseille, Franţa a primit gol şi a avut meciuri infernale.
Articol scris de Florin Codreanu
15 iunie 2016

Nimeni nu-şi pune problema învingătoarei în partida Franţa – Albania. Fanii „cocoşilor” aşteaptă un galop de sănătate din partea naţionalei lui Didier Deschamps, în timp ce presa de specialitate consideră că la acest joc se pune doar problema scorului. Nu în ultimul rând, la casele de pariuri, Franţa este favorită indiscutabilă înaintea jocului contra naţionalei lui Gianni de Biasi.

Un amănunt interesant a ieşit însă astăzi la lumina în presa franceză: de fiecare dată când a jucat la un turneu final pe Stade Velodrome din Marseille, Franţa a primit gol şi a avut meciuri infernale. Prima partidă jucată de cocoşii galici pe arena marseilleză a fost la turneul final din 1960, când s-au înclinat în faţa Cehoslovaciei, scor 0-2. Bubnik şi Pavlovic au marcat atunci golurile victoriei pentru Cehoslovacia într-un meci care a însemnat de fapt finala mică a turneului european din acel an.

Al doilea meci jucat de francezi la Euro pe Stade Velodrome a fost de asemenea chinuitor şi s-a încheiat la fel, cu goluri primite de „cocoşii galici”. A fost partida de pe 23 iunie 1984, disputată în semifinalele turneului final din Hexagon, meci care a opus Franţei lui Jean Francois Domergue, Alain Giresse, Bernard Lacombe, Jean Tigana şi Michel Platini, reprezentativa Portugaliei. Jordao a marcat atunci de două ori în poarta lui Joel Bats, dar Franţa s-a calificat într-o finală pe care avea să o şi câştige datorită geniului lui Michel Platini.

În ultimele 17 partide jucate la turneele finale de Campionat European, Franţa nu a încasat gol în două meciuri (contra României în 2008 şi Ucrainei în 2012), în rest a fost penalizată de fiecare dată de adversari. Va reuşi Albania să respecte această tradiţie sau o va infirma? Vom afla miercuri, de la ora 22:00 ora României în al patrulea meci din cadrul grupei A.Comentarii