Portugalia a învins România la EURO 2000
Portugalia a învins România la EURO 2000

EURO 2000: România – Portugalia 0-1. Coşmarul Costinha, fotbalistul pe care nu-l vom uita niciodată

România a pierdut în faţa Portugaliei al doilea său joc de la EURO 2000, după un gol marcat de Costinha din centrarea lui Figo la ultima fază.
Articol scris de Florin Codreanu
1 iunie 2016

Toată lumea aştepta duelul dintre cei doi buni prieteni, Gică Hagi şi Luis Figo. Doi magicieni ai balonului, doi lideri, doi foşti coechipieri, doi campioni care îşi conduceau din teren echipele reprezentative, Hagi şi Figo reprezentau principalul punct de atracţie al serii de la Arnhem. România întâlnea în al doilea meci din grupa A naţionala Portugaliei şi a sa „generaţie de aur”, care curpindea nume grele ca Rui Costa, Conceicao, Sa Pinto, Fernando Couto, Vitor Baia, Jorge Costa, Paulo Bento, Nuno Gomes şi bineînţeles, Luis Figo.

Cele două echipe se cunoşteau destul de bine, după ce se întâlniseră şi în preliminarii. Un gol marcat de Dorinel Munteanu în minutul 90 adusese o victorie in extremis a naţionalei noastre la Porto, în timp ce returul de la Bucureşti se încheiase indecis, 1-1, după golurile starurilor Hagi (37) şi Figo (45).

La Anhem, meciul de la EURO 2000 a fost unul special pentru Gică Popescu, fostul căpitan al Barcelonei evoluând pentru a 100-a oară în echipa reprezentativă în acest joc. Portughezii au început mult mai bine meciul şi Nuno Gomes i-a dat emoţii lui Stelea în minutul 8. Cinci minute mai târziu, Rui Costa a încercat vigilenţa portarului roman, dar „Arnold” a fost atent şi a reţinut cu siguranţă. După prestaţia bună din jocul de debut cu Germania, România a cedat iniţiativa în faţa „brazilienilor Europei”, aşa cum erau supranumiţi Figo et comp, însă partida a fost departe de a fi una spectaculoasă. Aproape de pauză, Figo a scos din joben o centrare ideală, dar Fernando Couto a trimis cu capul puţin pe lângă poartă, dintr-o poziţie foarte avantajoasă.

Replica României a venit de la Hagi, care a încercat de la distanţă poarta lui Baia, pentru ca, imediat după pauză, acelaşi impresionant Hagi să-l lanseze pe Viorel Moldovan către un gol ce părea sigur, dar şutul său a fost deviat în ultimul moment de Costa în corner.

Selecţionerul lusitanilor a apelat la forţe proaspete în atac, trimiţându-i în teren pe Sa Pinto şi Sergio Concecao, în timp ce România a răspuns cu tinerii Florentin Petre şi Laurenţiu Roşu. Dan Petrescu putea da lovitura în finalul jocului, dar a trimis milimetric pe lângă poartă după o pasa genială a lui Gică Hagi.

N-a fost să fie gol pentru români în finalul jocului, a fost însă pentru portughezi. O altă rezervă, Costinha, s-a înălţat la mingea senzaţională trimisă în careu din lovitură liberă de Figo şi l-a învins pe Stelea la chiar ultima fază a meciului, aducând victoria portughezilor. Un gol care obliga România să câştige ultimul joc din grupă şi să aştepte jocul rezultatelor pentru a spera că se poate califica în premieră în sferturile unui Campionat European.Comentarii