Spania – URSS 2-1 Euro 1964
Spania – URSS 2-1 Euro 1964

EURO 1964: Spania – URSS 2-1. “La Roja” câştigă primul turneu final din istoria sa

Povestea finalei celui de-al doilea Campionat European, câştigată de Spania în 1964 în faţa propriilor suporteri în dauna Uniunii Sovietice.
Articol scris de Florin Codreanu
2 iunie 2016

Spania a câştigat primul său titlu european la ediţia din 1964, organizată pe teren propriu. Chus Pareda şi Marcelino Martinez au marcat golurile unei seri magice pe „Estadio Santiago Bernabeu”, care a strâns aproape 80.000 de spanioli decişi să-şi poarte echipa naţională spre primul trofeu european din istoria fotbalul iberic.

URSS, campioană en titre după succesul repurtat la prima ediţie a Campionatului European din 1960, era considerată favorita turneului la care au mai participat Danemarca şi Ungaria. Spania lui Jose Villalonga eliminase în primul tur naţionala României. După 6-1 în partida tur de la Madrid, Spania pierdea pe fostul „23 august” în faţa trupei lui Tătaru şi Gheorghe Constantin, dar se califica în turul următor. A urmat „dubla” cu Irlanda de Nord, decisă de geniul lui Paco Gento şi eliminarea altei echipe britanice, Irlanda, după 5-1 şi 2-0. Echipa de excepţie a spaniolilor condusă de eroii de la Real Madrid, Paco Gento, Ignacio Zoco şi Amancio Amaro, avea apoi să treacă în semifinale de Ungaria şi să se califice pentru marea finala de la Madrid.

În meciul de pe 21 iunie 1964, Jose Villalonga nu l-a avut în teren pe Paco Gento. Antrenorul ibericilor a mizat pe un sistem cu trei fundaşi centrali (Feliciano Rivilla, Ferran Olivella şi Isacio Calleja) şi pe o ofensivă formată din starul Barcelonei, Luis Suarez, ajutat de Chus Pereda, Marcelino Martinez, Amancio şi înlocuitorul lui Gento, Carlo Lapetra de la Zaragoza. Sovieticii lui Konstantin Beskov au mizat pe „cea mai bună defensivă din lume”, aşa cum era considerată apărarea condusă de legendarul Lev Yashin şi de masivii fundaşi Albert Schesternyov şi Viktos Shustikov. Misiunea ofensivă le-a revent lui Chislenko, Khusainov, Ivanov şi eroul de la turneul final din 1960, Viktor Ponedelnik.

Debutul meciului a fost unul fulminant. În prezenţa dictatorului Franco, Spania a început mai bine jocul, dar în primele zece minute ale partidei arbitrate de celebrul central englez Arthur Holland, ambele formaţii au reuşit să puncteze. Spania a marcat prima prin Jesus Maria Pereda în minutul 6, din interiorul careului, după o eroare a fundaşului Schesternyov. După numai două minute, atacantul lui Spartak Moscova, Galimzyan Khusainov, a restabilit egalitatea, după o pasă excelentă în adâncime a lui Shustikov şi o greşeală de plasament a fundaşului spaniol, Rivilla. Spania a continuat să atace din acel moment, căutând golul la poarta extraordinarului Lev Yashin. Însă ocazia reprizei a venit de la sovietici, portarul Iribar fiind nevoit să intervină salvator la şutul lui Chislenko din minutul 38.

Şi în al doilea mitan, partida a fost una extrem de spectaculoasă. Portarul sovieticilor, Lev Yashin a intervenit senzaţional la ocaziile ratate de Amancio şi Luis Suarez, pentru ca mai apoi, Amancio să declanşeze unul dintre sprinturile sale fantastice şi să-i paseze în careu lui Marcelino, însă atacantul Zaragozei n-a reuşit să găsească poarta din 8 metri. Ponedelnik a fost protagonistul următoarei acţiuni de gol a echipei lui Beskov, însă eroul URSS-ului din finala primului turneu final, a fost blocat de Iribar. Prestaţia bună a lui Suarez şi agresivitatea adusă în joc de Zoco şi Fuste au păstrat naţională spaniolă la cârma jocului. Cu numai şase minute înainte de final, Chus Pereda a croşetat un adversar în banda dreaptă, i-a centrat perfect lui Marcelino şi nouarul ibericilor a reluat splendind cu capul pe lângă Yashin în poarta Uniunii Sovietice. A fost golul care a stabilit învingătoarea turneului final din Spania 1964 şi a adus primul succes din istorie pentru La Roja, succes obţinut chiar sub privirile lui „Generalísimo”, Francisco Franco.Comentarii