David Healy
David Healy

David Healy, cel mai bun marcator nord-irlandez din istorie, prefaţează Ucraina – Irlanda de Nord

Actualmente antrenor la Linfield, David Jonathan Healy trăieşte cu entuziasm, dar şi cu regret, experienţa echipei sale naţionale la Euro 2016.
Articol scris de Florin Codreanu
15 iunie 2016

David Healy a fost poate cel mai mare marcator din istoria fotbalului nord-irlandez. Atacantul născut la Killyleagh în County Down s-a retras în 2013 din activitatea fotbalistică, după ce a marcat de 36 de ori în tricoul echipei reprezentative şi de peste 120 la toate echipele la care a evoluat în cariera să.

În 1995, Healy ajungea la Manchester United şi era considerat un uriaş talent. N-a reuşit să se impună la celebra grupare engleză şi după două experienţe în ligile inferioare la Port Vale şi Preston s-a transferat definitiv în 2001 la gruparea din Deepdale. La Preston, David a marcat de 44 de ori în 137 de meciuri şi a trezit interesul legendarei Leeds United, grupare cu care a semnat în 2004 un contract pe patru ani. Şi-a mai trecut în carieră şi alte nume importante din fotbalul britanic precum Fulham, Sunderland, Ipswich Town sau Rangers croindu-şi drumul către fotbalul de înaltă performanţă. Istoria îl remarcă drept cel mai bun marcator din toate timpurile în tricoul echipei reprezentative, depăşind nume grele precum Gerry Armstrong, Billy Gillespie sau Colin Clarke.

Actualmente antrenor principal la Linfield, David Jonathan Healy trăieşte cu entuziasm, dar şi cu regret experienţa echipei sale naţionale la Euro 2016: „Mi-aş fi dorit să fiu acolo, e normal, dar mă bucur pentru această generaţie şi mă bucur în mod special pentru Michael (n.r O’Neill). Este un antrenor extraordinar care merită toate laudele pentru ceea ce a reuşit cu această generaţie de fotbalişti” a mărturisit Healy.

David debuta în urmă cu 16 ani în tricoul echipei naţionale pe vremea când îmbrăca tricoul celor de la Preston North End şi avea numai 20 de ani. Nu-şi găseşte însă astăzi un corespondent în echipa reprezentativă a lui Michael O’Neill: „Kyle Lafferty este un jucător foarte valoros, dar este un atacant diferit de profilul meu. Poate Billy Mckay să-mi semene, dar el e ca şi mine, acasă în faţa televizorului” glumeşte Healy. În preliminariile Euro 2008, David reuşea o performanţă uluitoare: 13 goluri în faza grupelor de calificare în numai 11 meciuri, doborând recordul istoric deţinut de croatul Davor Suker şi atrăgând laude din întreaga lume.

Cum trăieşte turneul final? Ne spune chiar el: „Cu emoţii, care din păcate sunt mult mai mari decât cele pe care le ai atunci când eşti în teren. N-am făcut un meci rău contra Poloniei, dar ne-a lipsit puţină şansă. Sunt însă mândru de evoluţia băieţilor şi de sacrificiul lor” mărturiseşte Healy, care prefaţează duelul cu Ucraina, programat joi, 16 iunie: „Cred că va fi un meci similar. Ei sunt obligaţi să atace şi să câştige, noi la fel. Diferenţa e că noi nu avem posibilităţile lor şi atunci trebuie să tratăm cu multă răbdare şi inteligenţă acest joc. Cred că putem câştiga şi dacă vrem să ne calificăm ar trebui să o facem, pentru că ultimul meci va fi infernal” crede Healy, fotbalistul care ocupă şi locul 3 în topul celor mai selecţionaţi jucători din istoria ţării sale cu 95 de prezenţe la prima echipa reprezentativă.Comentarii