Preliminariile EURO 2016, Grupa I, 11 octombrie 2015, ora 19:00
Serbia
Serbia
1 - 2
Portugalia
Portugalia

Zoran Tošić 65
 
Nani 5
João Moutinho 78
Serbia - Portugalia 1-2
Serbia - Portugalia 1-2

Serbia – Portugalia 1-2. Încă o seară neagră pentru sârbi

Portugalia a terminat campania de calificare la EURO 2016 cu o victorie, în faţa unei echipe a Serbiei ce a încheiat meciul cu doi eliminaţi.

Meci fără miză la Belgrad pe stadionul Partizan între două echipe fără vreun obiectiv important în această ultimă rundă a grupei. Portugalia, deja calificată la turneul final din Franţa şi-a permis să atace meciul contra Serbiei fără superstarul sau, Cristiano Ronaldo (menajat), în timp ce Serbia nu mai avea nicio şansă nici măcar pentru barajul de calificare. Selecţionerul oaspeţilor, Fernando Santos, a trimis în teren un unsprezece în care s-au regăsit jucători mai puţin utilizaţi de la începutul mandatului său. Jose Semedo, Fonte sau Andre Gomes au fost titulari la Belgrad, în timp ce Quaresma, Danny, Veloso sau Eliseu, rezerve contra Danemarcei în meciul precedent, şi-au făcut loc în echipa de bază. Santos a jucat practic fără atacant, confirmând încă o dată problemele mari pe care lusitanii le întâmpină la acest capitol în ceea ce priveşte selecţia. De partea cealălaltă, gazdele au mizat pe un 4-2-3-1 devenit clasic pentru selecţionerul Curtic, în care Mitrovic a fost susţinut pe faza de atac de tripleta Ljaici, Tosic şi Tadic.

Nani a fost cel mai periculos jucător al oaspeţilor în absenţa lui Cristiano, iar fostul star de la United a deschis scorul în minutul 5 pentru Portugalia. Abia începuse să plouă la Belgrad când Danny a şutat, portarul Stojkovi a respins până la Nani şi aripa lui Fener a marcat primul său gol din preliminarii. Serbia n-a reacţionat decât timid, în ciuda scandărilor puternice din tribune „Serbija…Serbija”. Mitrovic ar fi putut restabili egalitatea în minutul 20, iar cinci minute mai târziu Zoran Tosic l-a încercat fără rezultat de la distanţă pe Rui Patricio. Înzestrat cu o calitate tehnică impresionantă, Adem Ljajic a fost foarte şters în prima repriză, misiunea fazei de construcţie pentru elevii lui Curtic revenindu-i lui Tosic, probabil cel mai bun jucător al serii pentru Serbia. În minutul 38, Ljajic a ieşit pentru prima şi poate singură dată în evidenţă când acţiunea sa a fost stopată de intervenţia precisă a portarului Patricio.

Următoarele 45 de minute au fost echilibrate, centralul Fernandez Borbalan fiind nevoit să intervină de foarte puţine ori pentru a liniştit spiritele, până spre final. Fernando Santos l-a trimis la pauză în teren pe Neto în locul lui Bruno Alves, însă un alt fundaş s-a remarcat în startul celui de-al doilea mitan. Jose Semedo a prins un şut senzaţional din lovitură liberă, dar portarul gazdelor, Stojkovi, a păstrat avantajul minim al oaspeţilor. Dominarea teritorială a gazdelor s-a concretizat abia în minutul 65 pe tabela de marcaj, atunci când Zoran Tosic a fost excelent găsit de centrarea lui Aleksandar Kolarov şi a şutat pe lângă Rui Patricio: 1-1 în uralele fanilor sârbi. Acelaşi Tosic a încercat apoi să-l surprindă direct din corner pe Rui Patricio, dar Neto a reuşit să respingă în extremis mingea trimisă cu efect de jucătorul lui CSKA Moscova. În minutul 70, Tosic iese din nou în evidenţă, dar golul său este anulat pe motiv de henţ de centralul spaniol.

Furia gazdelor se revarsă pe teren pentru început în mod pozitiv şi Mitrovic iese în evidenţă două minute mai târziu, dar nu reuşeşte să-l învingă pe portarul Rui Patricio în situaţie de unu contra unu. Lucrurile s-au schimbat în râu în numai câteva minute pentru gazde, pentru că mai întâi, proaspăt introdus pe teren, Moutinho a adus din nou Portugalia în avantaj în minutul 78 (pasă de gol, Nani), apoi nervii sârbilor au cedat definitiv, iar Kolarov şi Matic au fost eliminaţi în decurs de 2 minute. Fundaşul lui City a primit al doilea cartonaş galben după, în timp ce mijlocaşul lui Chelsea a fost trimis direct la cabine pentru o intrare dură.

Portugalia se impune şi în ultimul joc al grupei şi acumulează şapte victorii şi o singură înfrângere în opt partide, în timp ce naţionala sârbă încheie grupa cu doar două victorii, o remiză şi cinci înfrângeri. Pentru sârbi, ratarea acestei calificări va avea însă foarte probabil şi beneficii. Plavii vor miza aproape sigur pe generaţia minune care a devenit campioana mondială la sub 20 de ani, dar şi pe o serie de tinereţe speranţe de mare calitate precum Nastasic, Lazar Markovic, Andrija Zivkovic, Milos Jojic, Predrag Rajkovi, Vanja Savic, Sergej Savic sau Ivan Šaponji. Portughezii merg la turneul final şi aşteaptă să profite de experienţa selecţionerului Santos (decisivă şi în aceste preliminarii) precum şi de calitatea starurilor Ronaldo, Moutinho sau Silva.Statisticile meciului

 
57
Posesie
43
 
 
15
Total şuturi
6
 
 
5
Pe poartă
4
 
 
5
Afară
1
 
 
5
Blocate
1
 
 
0
Bare
0
 
 
4
Cornere
0
 
 
2
Offside
0
 
 
4
Galbene
5
 
 
2
Roşii
0
 
 
14
Faulturi
15
 
 
482
Total pase
324
 
 
415
Completate
256
 

Filmul meciului

 
5'
Nani
(Danny)
 
28'
Nélson Semedo
 
42'
Danny
 
42'
Nani
 
46'
Luís Neto
(Bruno Alves)
 
50'
Danilo
Aleksandar Mitrović
50'
 
 
57'
Éder
(Danny)
Zoran Tošić
(Aleksandar Kolarov)
65'
 
 
70'
João Moutinho
(Miguel Veloso)
Ivan Obradović
(Aleksandar Kolarov)
77'
 
 
78'
João Moutinho
(Eliseu)
Duško Tošić
78'
 
Aleksandar Kolarov
79'
 
Aleksandar Kolarov
80'
 
Nemanja Matić
81'
 
 
82'
André André
Miralem Sulejmani
(Zoran Tošić)
84'
 
Petar Škuletić
(Aleksandar Mitrović)
85'
 

Echipele de start

1
11
3
13
4
21
16
10
22
7
9
10
17
11
4
20
13
23
14
2
18
1

Comentarii pe marginea meciului Serbia - Portugalia