Preliminariile EURO 2016, Grupa D, 08 octombrie 2015, ora 21:45
Scoţia
Scoţia
2 - 2
Polonia
Polonia

Matt Ritchie 45
Darren Fletcher 62
 
Robert Lewandowski 3
Robert Lewandowski 90+4
Robert Lewandoski, Polonia
Robert Lewandoski, Polonia

Scoţia – Polonia 2-2. Lewandowski salvează un punct important pentru polonezi

Robert Lewandoski a marcat ambele goluri ale Poloniei în meciul încheiat la egalitate cu Scoţia din grupa D a preliminariilor pentru Euro 2016

Stadionul Hampden Park din Glasgow a fost scena unei confruntări decisive pentru configuraţia finală a clasamentului grupei D de calificare la Campionatul European 2016 din Franţa. Gazdele îşi puneau ultimele speranţe într-un succes colaborat cu un eşec al Irlandei în duelul cu Germania, însă la finalul unui meci dramatic, Scoţia s-a văzut egalată în al patrulea minut al prelungirilor, iar victoria surprinzătoare a Irlandei face ca oamenii lui Gordon Strachan să iasă din lupta pentru locul de baraj.

Golgheterul acestor preliminarii, Robert Lewandoski, a avut nevoie de doar trei minute pentru a-şi trece în cont un nou gol, care aducea formaţia vizitatoare în avantaj şi cu un pas mai aproape de prezenţa la Euro 2016. Assist-ul lui Arkadiusz Milik a fost valorificat perfect de atacantul lui Bayern Munchen cu o execuţie la colţul scurt, fără răspuns din partea lui David Marshall. A urmat o lungă cursă de recuperare a gazdelor, jucătorii scoţieni fiind conştienţi că rezultatul ar fi compromis ultimele speranţe de calificare. Oamenii lui Gordon Strachan şi-au intensificat treptat momentele de presiune la poarta lui Łukasz Fabiański, iar în cele din urmă meritele lor au fost premiate chiar înainte de finalul primei reprize, când Matthew Ritchie a restabilit egalitatea spre entuziasmul general al publicului prezent pe Hampden Park. Atacantul celor de la Bournemouth l-a învins pe Fabiański printr-o execuţie spectaculoasă de la marginea careului, după o pasă a lui James Forrest, astfel că polonezii erau obligaţi să o ia de la capăt odată cu începutul actului secund.

Spritul de luptă şi atitudinea lăudabilă a scoţienilor s-a concretizat în minutul 62, când Steven Fletcher a finalizat o pasă a lui Matt Ritchie şi a completat o revenire spectaculoasă a gazdelor, care mai apoi au făcut pasul înapoi şi au încercat să apere avantajul de pe tabelă. Piszczek a irosit o bună oportunitate de a egala cu zece minute înainte de final, însă momentul decisiv avea să fie consemnat în chiar ultimul minut al prelungirilor, când lovitura liberă executată de Grosicki a lovit bara şi a rămas pe linia porţii lui David Marshall, iar Robert Lewandowski şi-a demonstrat încă o dată instincul de marcator, fiind cel mai rapid în a împinge balonul în poartă.

Rezultat final 2-2, iar punctul obţinut la Glasgow face ca Polonia să îşi păstreze locul al doilea în clasament, deşi soarta calificării directe se va decide în ultimul meci, programat pe teren propriu cu Irlanda, care graţie victoriei cu Germania ajunge la 18 puncte şi egalează Polonia. Având în vedere rezultatul primei partide (1-1), Polonia se poate baza şi pe o remiza albă pentru a încheia în faţa adversarei sale, însă orice rezultat de egalitate cu mai mult de un gol marcat va aduce pe Irlanda pe poziţia secundă.Statisticile meciului

 
44
Posesie
56
 
 
10
Total şuturi
14
 
 
3
Pe poartă
5
 
 
4
Afară
6
 
 
3
Blocate
3
 
 
0
Bare
0
 
 
2
Cornere
4
 
 
1
Offside
1
 
 
2
Galbene
2
 
 
0
Roşii
0
 
 
12
Faulturi
7
 
 
318
Total pase
473
 
 
248
Completate
405
 

Filmul meciului

 
3'
Robert Lewandowski
(Arkadiusz Milik)
 
22'
Maciej Rybus
Matt Ritchie
(James Forrest)
45'
 
Scott Brown
56'
 
Darren Fletcher
(Matt Ritchie)
62'
 
 
63'
Tomasz Jodłowiec
(Arkadiusz Milik)
Alan Hutton
68'
 
Shaun Maloney
(Steven Naismith)
69'
 
 
71'
Jakub Wawrzyniak
(Maciej Rybus)
James McArthur
(Darren Fletcher)
74'
 
 
83'
Paweł Olkowski
(Jakub Błaszczykowski)
 
84'
Grzegorz Krychowiak
Graham Dorrans
(James Forrest)
84'
 
 
90'+4
Robert Lewandowski

Echipele de start

1
3
5
4
2
7
8
11
10
6
9
9
11
16
7
8
5
20
21
15
13
22

Comentarii pe marginea meciului Scoţia - Polonia