Preliminariile EURO 2016, Grupa G, 12 octombrie 2014, ora 19:00
Rusia
Rusia
1 - 1
Moldova
Moldova

Artem Dzyuba 73 (pen)
 
Alexandru Epureanu 74
Rusia-Moldova, preliminarii Euro 2016
Rusia-Moldova, preliminarii Euro 2016

Rusia – Moldova 1-1. Egal istoric pentru moldoveni la Moscova

Moldova s-a întors cu un punct mare din deplasarea în Rusia în preliminariile EURO 2016. Ruşii au condus cu 1-0, însă moldovenii au egalat după un singur minut.

Moldova a reuşit o mare surpriză în deplasarea de la Moscova, părăsind Otkrytie Arena fără să piardă în faţa unui adversar mult mai valoros. Dincolo de aspectul strict sportiv al întâlnirii, pentru elevii noului selecţioner Alexandru Curteianu partida a avut şi o altă miză. Suporterii echipei reprezentative a Moldovei au asediat mediile sociale online cu mesaje de luptă, demnitate şi onoare pentru un meci pe care cea mai mare parte dintre vecinii de peste Prut l-au considerat o confruntare sportivă cu un puternic caracter politic.

Fotbalul aduce iată egalitatea de sanse între ruşi şi moldoveni, iar formaţia lui Curteianu a luptat mai bine de 90 de minute pentru idealul unui popor. Ruşii au controlat partida din punct de vedere tehnico-tactic, dar s-au lovit de o echipă naţională a Moldovei ambiţioasă şi organizată, care a impresionat prin atitudine şi spirit de sacrificiu.

Gazdele puteau deschide scorul în minutul 17, dar Artem Dzyuba n-a reuşit să-l învingă pe Cebanu. Cinci minute mai târziu, Alexandru Epureanu putea da lovitura pentru moldoveni, dar şutul său foarte periculos a fost deviat în corner de masivul fundaş al ruşilor, Serghei Ignashevich. Ameninţarea ruşilor a continuat până la finalul reprizei, dar moldovenii au rezistat eroic. Granat şi Ionov prin şuturi de la distanţă sau Dzagoev printr-un şut anemic de la marginea careului au încercat să-l surprinda pe portarul Cebanu, dar Moldova a intrat cu 0-0 la cabine.

Un rezultat care le-a dat şi mai multă încredere elevilor lui Curteianu, însă forcingul ruşilor a devenit tot mai puternic. Denis Glushakov, Alan Dzagoev şi Artem Dzyuba au ratat cu nonşalanţă situaţii bune de gol, însă moldovenii şi-au vazut liniştiţi de drum şi de planul de organizare tactic gândit de noul lor selecţioner. Au cedat totuşi în minutul 73, atunci când Kristinn Jakobsson a acordat lovitură de la unsprezece metri pentru gazde, un penalty transformat de Artem Dzyuba pentru 1-0.

Ceea ce părea a fi golul descătuşării pentru ruşi s-a dovedit a fi un imbold pentru oaspeţi, care au „ieşit de la cutie” şi au reuşit să egalaze după numai un minut, prin căpitanul Alexandru Epureanu, după o excelentă realizare personală.

Ruşii au forţat până în minutele de prelungire desprinderea, dar Dzagoev şi Aleksei Ionov n-au reuşit să înscrie din situaţii bune de gol, iar moldovenii s-au intors la Chişinău cu un punct prin care şi-au făcut cu adevarat mândri compatrioţii.Statisticile meciului

 
68
Posesie
32
 
 
20
Total şuturi
8
 
 
5
Pe poartă
4
 
 
11
Afară
2
 
 
4
Blocate
2
 
 
0
Bare
0
 
 
8
Cornere
2
 
 
0
Offside
3
 
 
0
Galbene
3
 
 
0
Roşii
0
 
 
7
Faulturi
7
 
 
548
Total pase
123
 
 
494
Completate
96
 

Filmul meciului

 
33'
Iulian Erhan
 
46'
Artur Patraş
(Igor Picuşciac)
Magomed Ozdoev
(Aleksandr Kerzhakov)
46'
 
Dmitri Poloz
(Denis Cheryshev)
62'
 
 
72'
Victor Golovatenco
Artem Dzyuba
73'
 
 
73'
Petru Racu
(Andrei Cojocari)
 
74'
Alexandru Epureanu
(Alexandru Dedov)
Georgi Schennikov
(Aleksei Ionov)
75'
 
 
82'
Eugeniu Sidorenco
(Alexandru Dedov)
 
90'+2
Eugeniu Sidorenco

Echipele de start

1
13
14
4
3
18
8
10
21
11
22
11
10
7
9
8
3
5
2
6
4
1

Comentarii pe marginea meciului Rusia - Moldova