Preliminariile EURO 2016, Grupa D, 11 octombrie 2015, ora 21:45
Polonia
Polonia
2 - 1
Irlanda
Irlanda

Grzegorz Krychowiak 13
Robert Lewandowski 42
 
Jon Walters 16 (pen)
Robert Lewandowski, Polonia
Robert Lewandowski, Polonia

Polonia – Irlanda 2-1. Lewandowski trimite Polonia la Euro 2016 şi Irlanda la baraj

Robert Lewandowski a marcat golul decisiv al meciului câştigat de Polonia cu Irlanda, care a asigurat calificarea gazdelor la Euro 2016

Stadionul Narodowy din Varșovia a fost gazda unui meci decisiv în ceea ce priveşte configuraţia finală a clasamentului grupei D şi echipa care alături de Germania avea să îşi obţină calificarea directă la Campionatul European 2016. Atât Polonia, cât şi Irlanda aveau neapărată nevoie de un succes pentru a încheia pe locul al doilea în grupă, singurul scenariu posibil pentru o calificare directă a ambelor naţionale fiind legat de necesitatea ca Germania să piardă meciul de pe teren propriu cu Georgia, o situaţie, desigur, extrem de puţin probabilă.

Gazdele au avut parte de un debut de meci excelent, iar presiunea iniţială s-a concretizat în minutul 13, când cornerul executat de Kamil Grosicki a fost reluat cu un şut spectaculos de către Grzegorz Krychowiak, iar mijlocaşul defensiv al celor de la FC Sevilla dezlănţuia bucuria generală a publicului prezent în tribune. Însă entuziasmul gazdelor nu a durat decât două minute, deoarece la prima acţiune de atac irlandezii au obţinut o lovitură de la 11 metri în urma intervenţiei imprudente a lui Michal Pazdan asupra lui Shane Long. Jonathan Walters a transformat cu precizie, astfel că situaţia redevenea cea din startul confruntării.

Gazdele au revenit imediat în atac şi au preluat controlul la capitolul posesie, respectiv dominare teritorială, însă defensiva irlandeză s-a achitat de sarcini în primele 40 de minute, deşi singurele iniţiative ofensive ale oamenilor lui Martin O’Neill s-au limitat la mingi lungi aruncate direct pe Jonathan Walters şi Shane Long, fără multe şanse de reuşită. În cele din urmă apărarea oaspeţilor a cedat pe finalul primei reprize, când golgheterul preliminariilor, Robert Lewandowski, a finalizat cu o lovitură de cap imparabilă centrarea de pe partea dreaptă a lui Krzysztof Mączyński.

Selecţionerul oaspeţilor a încercat să animeze compartimentul ofensiv al naţionalei irlandeze prin introducerile lui Robbie Keane şi Aiden McGeady din partea secundă, însă stilul de joc a rămas acelaşi, cu numeroase baloane aruncate în careul lui Lukasz Fabianski, care a fost întrebuinţat în puţine momente. Polonezii ar fi putut da lovitura decisivă la jumătatea reprizei, însă Krzysztof Mączyński, scăpat singur cu Darren Randolph, nu l-a putut învinge pe portarul lui West Ham United.

Multă determinare, dăruire şi elan în jocul irlandezilor, caracteristici care în primul meci cu Polonia au adus la un gol egalizator marcat în prelungiri de Shane Long. Un deznodământ similar în confruntarea din această seară ar fi însemnat calificarea directă la Euro 2016 pentru naţionala lui Martin O’Neill, care însă nu a mai avut forţa de a înscrie golul egalizator şi de această dată. Irlanda încheie astfel pe locul al treilea în grupa D şi va evolua la barajul de calificare, programat a se disputa în dublă manşă, iar la prima întâlnire va trebui să se descurce fără experimentatul fundaş John O’Shea, eliminat pe finalul partidei de la Varșovia. Polonia sărbătoreşte o calificare bine meritată şi obţinută în principal datorită evoluţiilor impresionante ale lui Robert Lewandowski, golgheterul preliminariilor Euro 2016, cu 13 goluri în 10 meciuri.Statisticile meciului

 
55
Posesie
45
 
 
14
Total şuturi
7
 
 
5
Pe poartă
5
 
 
8
Afară
2
 
 
1
Blocate
0
 
 
0
Bare
0
 
 
4
Cornere
4
 
 
4
Offside
1
 
 
2
Galbene
4
 
 
0
Roşii
1
 
 
23
Faulturi
21
 
 
322
Total pase
243
 
 
255
Completate
173
 

Filmul meciului

Grzegorz Krychowiak
(Kamil Grosicki)
13'
 
 
16'
Jon Walters
 
19'
John O'Shea
Robert Lewandowski
(Krzysztof Mączyński)
42'
 
 
45'+1
Glenn Whelan
 
55'
Robbie Keane
(Shane Long)
 
58'
Aiden McGeady
(Glenn Whelan)
Jakub Błaszczykowski
(Paweł Olkowski)
63'
 
 
73'
Wesley Hoolahan
(James McClean)
Kamil Glik
74'
 
Łukasz Szukała
(Krzysztof Mączyński)
78'
 
Sławomir Peszko
(Kamil Grosicki)
85'
 
Sławomir Peszko
87'
 
 
90'+2
John O'Shea
 
90'+5
Jon Walters

Echipele de start

22
14
21
15
20
8
10
11
5
7
9
14
9
11
8
6
21
2
4
5
19
23

Comentarii pe marginea meciului Polonia - Irlanda