Preliminariile EURO 2016, Grupa H, 10 octombrie 2015, ora 21:45
Croaţia
Croaţia
3 - 0
Bulgaria
Bulgaria

Ivan Perišić 2
Ivan Rakitić 42
Nikola Kalinić 81
 
 
Croaţia - Bulgaria 3-0
Croaţia - Bulgaria 3-0

Croaţia – Bulgaria 3-0. Debut fericit pentru interimarul Ante Čačić

Croaţia a câştigat la scor de neprezentare meciul cu Bulgaria şi rămâne în cursa pentru calificarea directă la EURO 2016.

Pe o ploaie deasă și un stadion lipsit de spectatori, reprezentativele Croației și Bulgariei se întâlneau pentru o partidă semnificativă pentru gazde dar fără miză pentru vizitatori. Depunctată în urma svasticii apărute în mod neobișnuit, pe gazon, în duelul cu italienii, selecționata antrenată de interimarul Ante Čačić era obligată să își adjudece cele trei puncte pentru a-și mări șansele la îndeplinirea obiectivului, calificarea directă la Campionatul European.

Cu Mario Mandžukić lăsat rezervă în favoarea atacantului în formă al Fiorentinei, Nikola Kalinić, croații au debutat optim în această penultimă confruntare din preliminarii, marcând în minutul 2 prin Perišić, care a folosit corect pasa excelentă a lui Luka Modrić, preluând cu piciorul drept și înscriind cu stângul, cu sânge rece. Vârful de atac al gazdelor și-a făcut la rândul său prezența vizibilă, însă ocaziile sale au fost numeroase în mod redundant. Bulgarii au replicat startului exploziv al lui Darijo Srna & co. prin Tonev și Zlatinski, ale căror șuturi din afara careului au fost apărate cu greu sau au trecut la mică distanță de poarta apărată de Subašić. Într-o primă jumătate deschisă, cu atacuri dezvoltate de ambele tabere, Ivan Rakitić a irosit o șansă imensă de gol, trimițând peste, nepermis, din interiorul careului. La scurt timp după un gol anulat pentru croați, jumătatea reprizei a adus o fază memorabilă: Pjaca a driblat impresionant câțiva apărători, a combinat cu Modrić și a finalizat, dar portarul oaspeților, Bozidar Mitrev, s-a opus. Pe recuperare, Terziev a lovit bara ca și cum ar fi uitat complet de împrejurări, evitând la milimetri un autogol rușinos. De parcă situația nu ar fi fost deja suficient de încărcată, decarul croaților a recuperat mingea încă o dată și a trimis balonul la aproximativ 10 centimetri pe lângă. Cu puțin înainte de pauză, Ivan Rakitić a realizat un un-doi exemplar cu Nikola Kalinić, majorând avantajul echipei sale și punctând pentru întâia oară în aceste calificări. Astfel, la cabine s-a intrat cu un scor meritat, reflectând net realitatea din teren.

La pauză, bulgarii au efectuat două modificări, în timp ce „regizorul” croaților a fost înlocuit de Milan Badelj. Repriza secundă nu a mai avut același grad de spectaculozitate, croații mulțumindu-se cu avantajul dublu, iar bulgarii fiind incapabili să revină în joc. Cu încercări timide, adesea blocate de către defensiva coordonată de inepuizabilul Srna, oaspeții au cedat lupta ușor și nu s-au putut opune unei noi înfrângeri. Ghinionistul serii a fost vârful liderului din Serie A, Kalinić, care a ratat minimum 6 ocazii clare de gol. Din fericire pentru el și noul manager al Croației, acesta a izbutit să marcheze, în fine, împingând mingea în poartă din câțiva metri în urma centrării precise expediate de neobositul Perišić. Cu punctele în cont, croații au încheiat meciul cu un om în minus, Čop încasând cartonașul roșu pe drept, după o intervenție imprudentă.

Drept urmare a acestui succes, Croația se apropie la numai 2 puncte de Norvegia și are toate șansele la o calificare directă. Condițiile în vederea împlinirii acestui fapt sunt reprezentate de două întâmplări care vor avea loc, în cel mai probabil caz, în ultima etapă: croații să învingă în Malta, iar Squadra Azzurra să nu fie înfrântă pe teren propriu de gruparea scandinavă.Statisticile meciului

 
59
Posesie
41
 
 
15
Total şuturi
5
 
 
5
Pe poartă
1
 
 
7
Afară
3
 
 
3
Blocate
1
 
 
0
Bare
0
 
 
10
Cornere
1
 
 
1
Offside
0
 
 
1
Galbene
0
 
 
1
Roşii
0
 
 
16
Faulturi
11
 
 
574
Total pase
334
 
 
524
Completate
295
 

Filmul meciului

Ivan Perišić
(Luka Modrić)
2'
 
Ivan Rakitić
(Nikola Kalinić)
42'
 
Milan Badelj
(Luka Modrić)
46'
 
 
46'
Ivo Ivanov
(Georgi Terziev)
 
46'
Georgi Milanov
(Todor Nedelev)
Duje Čop
(Marko Pjaca)
60'
 
 
71'
Mihail Aleksandrov
(Ivelin Popov)
Nikola Kalinić
(Ivan Perišić)
81'
 
Andrej Kramarić
(Nikola Kalinić)
85'
 
Ivan Perišić
87'
 
Duje Čop
89'
 

Echipele de start

23
22
21
5
11
7
4
20
10
8
16
10
8
22
16
23
19
2
4
3
20
1

Comentarii pe marginea meciului Croaţia - Bulgaria