Preliminariile EURO 2016, Grupa B, 10 octombrie 2015, ora 21:45
Bosnia
Bosnia
2 - 0
Ţara Galilor
Ţara Galilor

Milan Djurić 71
Vedad Ibišević 90
 
 
Bosnia a câştigat meciul cu Ţara Galilor, scor 2-0
Bosnia a câştigat meciul cu Ţara Galilor, scor 2-0

Bosnia – Ţara Galilor 2-0. Bosnia speră, Ţara Galilor sărbătoreşte

Deşi învinsă în Bosnia, Ţara Galilor s-a calificat în premieră la Campionatul European de Fotbal. Echipa gazdelor a urcat pe locul 3 în grupă.

Deşi învinsă în Bosnia, Ţara Galilor s-a calificat în premieră la Campionatul European de Fotbal, după ce naţionala israeliană a pierdut incredibil pe teren propriu în faţa Ciprului. Bosnia s-a impus în această seară cu 2-0 şi a provocat prima înfrângere a galezilor din preliminarii, iar trupa lui Baždarević păstrează şanse importante la locul 3, care o poate conduce către baraj.

Pe 14 decembrie 1983, actualul selecţioner al bosniacilor, Mehmed Baždarević, marca în tricoul Iugoslaviei la Cardiff în remiza 1-1 din preliminariile Campionatului European din 1984. Pentru sârbi, egalul de la Cardiff din 83 a fost util, însă pentru Baždarević, astăzi, victoria era obligatorie în faţa surprinzătorului lider al grupei, Ţara Galilor.

Cu Gareth Bale în spatele lui Robson Kanu şi cu aceeaşi linie defensivă de trei pe fază de atac şi de cinci pe fază de apărare a sperat Coleman că poate da din nou lovitura. De această dată în „iadul” de pe stadionul ” Bilino polje” n-a mai fost aşa uşor. Bosnia nu l-a avut la dispoziţie pe Dzeko, încă accidentat, şi a fost nevoită să apeleze la serviciile lui Ibisevic, sprijinit de Salihovic şi Pjanic. Pe traseul Salihovic-Pjanic s-a născut şi prima şansă de gol a partidei, atunci când Visca a ratat ţinta din apropiere în minutul 9. Foarte bine organizaţi şi extrem de speculanţi pe benzile terenului, oaspeţii au reuşit să stopeze debutul ambiţios al bosniacilor şi au trecut pe lângă deschiderea scorului în minutul 30, atunci când Gareth Bale a fost blocat de portarul lui Chelsea, Asmir Begovic. Afectaţi parcă de miza meciului şi de absenţa celui mai important jucător al lor, elevii lui Mehmed Baždarević s-au apropiat cu greu de poarta lui Hennesey în ciuda unei dominări teritoriale evidente. În prelungirile primei reprize, Aaron Ramsey a ratat a doua mare şansă de gol a oaspeţilor, iar rezultatul a rămas astfel neschimbat.

La reluare, Zukanovic i-a dat primele emoţii portarului Wayne Hennesey, dar ocazia reprizei a venit tot de la galezi care n-au găsit poarta prin starul lor, Gareth Bale în minutul 58. După o oră de joc, Bosnia nu reuşea să câştige teren în faţa galezilor, iar fanii au trecut la scandări pro Dzeko. Selecţionerul gazdelor l-a trimis însă pe uriaşul Milan Đurić în atac, iar atacantul Cesenei avea să înscrie primul său gol pentru echipa reprezentativă în minutul 71. Centrarea lui Miralem Pjanic l-a găsit perfect plasat pe atacantul de 1.99cm şi Bosnia reintra în cărţile calificării. Chris Coleman a reacţionat prin introducerea lui Vokes în locul lui Ledley, iar elevii săi au trecut pe lângă egalare în minutul 79 prin Aaron Ramsey.

Retraşi ba chiar cantonaţi în defensivă în încercarea de a proteja avantajul minim, bosniacii, susţinuţi frenetic din tribune de fanii lor, au reuşit să păstreze avantajul adus de Milan Đurić până la finalul partidei. Ba chiar, în prelungirile jocului, Vedad Ibisevic a încheiat conturile meciului marcând golul doi al gazdelor după pasa eroului Djuric. Bosnia a produs astfel prima înfrângere a Ţării Galilor din grupă, dar paradoxal, galezii, în ciuda acestei înfrângeri se califică în premieră la Campionatul European de Fotbal, după ce Israel n-a reuşit să treacă pe teren propriu de Cipru. Cu patru puncte mai mult decât locul 3, Bosnia, Tara Galilor obţine o performanţă impresionantă şi va juca la turneul final francez. Bosnia are acum prima şansă la locul de baraj şi va evolua în ultimă rundă în Cipru împotriva unei reprezentative care, culmea, dacă va învinge Bosnia ar putea prinde locul 3!Statisticile meciului

 
55
Posesie
45
 
 
7
Total şuturi
14
 
 
2
Pe poartă
4
 
 
4
Afară
7
 
 
1
Blocate
3
 
 
0
Bare
0
 
 
2
Cornere
2
 
 
3
Offside
2
 
 
3
Galbene
1
 
 
0
Roşii
0
 
 
12
Faulturi
15
 
 
423
Total pase
317
 
 
350
Completate
254
 

Filmul meciului

Emir Spahić
42'
 
Edin Cocalić
(Emir Spahić)
46'
 
Milan Djurić
(Edin Višća)
61'
 
Milan Djurić
(Miralem Pjanić)
71'
 
 
75'
Sam Vokes
(Joe Ledley)
 
84'
Neil Taylor
 
84'
Simon Church
(Hal Robson-Kanu)
 
85'
David Edwards
(Joe Allen)
Toni Šunjić
85'
 
Asmir Begović
85'
 
Ermin Bičakčić
(Anel Hadžić)
89'
 
Vedad Ibišević
(Milan Djurić)
90'
 

Echipele de start

1
17
15
4
13
16
23
21
10
19
9
9
11
10
5
7
4
16
2
6
3
1

Comentarii pe marginea meciului Bosnia - Ţara Galilor