Preliminariile EURO 2016, Grupa I, 11 octombrie 2015, ora 19:00
Armenia
Armenia
0 - 3
Albania
Albania

 
 
Kamo Hovhannisyan 9 (a)
Berat Djimsiti 23
Armando Sadiku 76
Armenia - Albania 0-3
Armenia - Albania 0-3

Armenia – Albania 0-3. Albanezii îşi asigură prezenţa la Euro 2016

Naţionala Albaniei a obţinut prima calificare din istorie la un turneu final de Campionat European după victoria din deplasare cu Armenia

Armenia şi Albania s-au întâlnit în ultimul meci al celor două echipe naţionale din preliminariile pentru Campionatul European 2016, o partidă cu o miză mult mai importantă pentru oaspeţi, care aveau neapărată nevoie de o victorie pentru a obţine calificarea directă la turneul final de vara viitoare.

Albania nu a primit gol în niciuna dintre cele patru partide anterioare disputate în deplasare, de-a lungul cărora a înregistrat două victorii şi două rezultate de egalitate, astfel că Armenia, aflată pe ultimul loc în grupă şi fără niciun succes pe teren propriu, nu putea reprezenta un obstacol foarte dificil pentru albanezi, având în vedere şi importanţa celor trei puncte puse în joc.

O victorie era sinonimă cu prima prezenţa din istorie la un turneu final de Campionat European, iar naţionala pregătită de italianul Giovanni De Biasi a început extrem de motivată, după cum era de aşteptat, astfel că până la jumătatea primei reprize albanezii şi-au asigurat deja un avantaj liniştitor: în minutul 9 fundaşul Kamo Hovhannisyan le-a făcut un cadou nesperat oaspeţilor, trimiţând balonul în propria poartă după ce portarul armean Gevorg Kasparov reuşise iniţial să respingă la execuţia lui Migjen Basha. Tânărul fundaş al celor de la FC Zürich, Berat Djimsiti, a majorat avantajul un sfert de oră mai târziu, când şutul său din lovitură liberă a fost deviat decisiv şi l-a învins pe portarul Gevorg Kasparov. Shkelzen Gashi ar fi putut mări diferenţa în ultimele secvenţe ale primelor 45 de minute, însă a finalizat puţin pe lângă dintr-o poziţie favorabilă, la capătul unei frumoase acţiuni colective de atac.

Puţine evenimente de-a lungul reprizei secunde, albanezii mulţumindu-se în cea mai mare parte a timpului să gestioneze cu atenţie avantajul înregistrat pe tabelă. Pe final un moment de glorie şi pentru Armando Sadiku, intrat pe teren în partea a doua: aflat la cea de-a treia sa apariţie de-a lungul preliminariilor, atacantul celor de la Zurich a stabilit scorul final după o acţiune de atac iniţiată şi finalizată de el. Ultimul fluier al centralului polonez Szymon Marciniak a consemnat momentele inevitabile de bucurie generală de pe arena din Erevan, pentru o echipă naţională a Albaniei care încheie astfel pe locul al doilea în grupa I şi se califică meritat la Campionatul European 2016 din Franţa, trimiţând echipa naţională a Danemarcei la barajul de calificare. Armenia rămâne cu cele două rezultate de egalitate înregistrate pe teren propriu cu Serbia, respectiv Danemarca şi încheie grupa pe ultima poziţie.Statisticile meciului

 
60
Posesie
40
 
 
16
Total şuturi
9
 
 
3
Pe poartă
7
 
 
7
Afară
2
 
 
6
Blocate
0
 
 
0
Bare
0
 
 
2
Cornere
2
 
 
1
Offside
0
 
 
3
Galbene
3
 
 
0
Roşii
0
 
 
12
Faulturi
13
 
 
537
Total pase
290
 
 
456
Completate
222
 

Filmul meciului

 
9'
Kamo Hovhannisyan
Robert Arzumanyan
17'
 
 
23'
Berat Djimsiti
(Ledian Memushaj)
Artur Yusbashyan
27'
 
Aras Özbiliz
(Artur Yusbashyan)
46'
 
 
52'
Naser Aliji
 
58'
Armando Sadiku
(Sokol Cikalleshi)
Artur Sarkisov
(Yura Movsisyan)
59'
 
 
64'
Berat Djimsiti
 
72'
Burim Kukeli
(Ledian Memushaj)
 
76'
Armando Sadiku
(Odise Roshi)
 
81'
Migjen Basha
Gael Andonyan
82'
 
Vardan Pogosyan
(Gevorg Ghazaryan)
83'
 
 
87'
Amir Abrashi
(Migjen Basha)

Echipele de start

12
2
3
5
13
6
17
10
8
18
14
21
16
11
8
14
9
7
5
6
4
1

Comentarii pe marginea meciului Armenia - Albania