Martin Linnes (Norvegia) în duel cu Luka Modrić (Croaţia)
Martin Linnes (Norvegia) în duel cu Luka Modrić (Croaţia)

Croația – Norvegia 5-1. Victorie fără emoții pentru croați

Croaţia a câştigat clar meciul din preliminariile EURO 2016 cu Norvegia, pentru care tânărul Martin Odegaard a fost titular.
Articol scris de Marcu Czentye
29 martie 2015

Cu un punct peste vizitatorii ajunși din Țara Fiordurilor, croații aveau ca scop majorarea totalului de puncte cu alte trei, un număr de 13 puncte care să-i distanțeze la trei puncte pentru câteva ore de urmăritoarea Italia. Fără mari surprize în echipele de start aliniate de Niko Kovac, respectiv Per-Mathias Hogmo, gradul ridicat de experiență regăsit în „11”-le gazdelor contrasta tinerețea noului superstar în devenire de la Real Madrid, Martin Odegaard, titularizat în formația de seniori la vârsta de doar 16 ani.

Așa cum a obișnuit în toate partidele disputate din această campanie de calificare, selecționata Croației și-a ținut adversarul în propria jumătate, dar coerența jocului ofensiv dirijat de Ivan Rakitic nu a fost la nivel înalt și în prima repriză a meciului de astăzi. În fața unei apărări aglomerate, ce a format densitate în primii 30 de metri, Mario Mandzukic nu a izbutit să se facă vizibil în ochii fundașilor laterali, Srna și Pranjic, ale căror centrări nu au fost răsplătite de mari ocazii, ci de respingeri ferme ale apărătorilor norvegieni. O primă jumătate de oră în care numărul șanselor de gol nu a fost considerabil, iar croații au părut să se mulțumească doar cu posesia prelungită a fost urmată de o ușoară accelerare în jocul de pase al balcanicilor, al cărei rezultat nu s-a lăsat prea mult așteptat. Spre finalul reprizei, în punctul 0 al fazei s-a aflat Luka Modric, care a produs scânteia pe care suporterii Croației o așteptau, fluidizând o acțiune la capătul căreia Ivica Olic l-a servit pe Marcelo Brozovic, acesta din urmă trimițând cu o precizie spectaculoasă mingea în plasă din afara careului, de la aproximativ 20 de metri de poartă. Astfel, la finalul primului mitan, croații conduceau meritat ocupanții poziției 3 din grupa H, însă calitatea jocului ambelor echipe nu a surprins într-un mod plăcut.

În partea a doua, însă, spectacolul fotbalistic a fost prezent încă din primele minute, când Ivan Perisic a majorat avantajul în urma unui șut de efect, la colțul lung, cu interiorul piciorului stâng. Nu după mult timp, Ivica Olic avea să se găsească la locul potrivit, în momentul oportun, atingând in extremis mingea și oferindu-i astfel zvâcnirea de care avea nevoie pentru a poposi în plasa porții adverse. Trădat de experiența sa, Vedran Corluka a comis un fault neglijent în propriul careu, dar Elyounoussi a riscat din dorința de a transforma penalty-ul ca la carte, mingea lovind bara stângă, spre norocul lui Subasic. Din nou afișând un joc imprecis în defensivă, fundașului croat i s-a acordat al doilea cartonaș galben, sancțiuni încasate în urma a două acțiuni ce i-au avut în prim plan pe Corluka și Elyounoussi. Rămași în zece oameni, croații au cedat inițiativa și s-au retras în preajma careului de 16 metri, înainte ca Tettey, un „viking” atipic, de culoare neagră să marcheze cu un șut din afara careului. Contrar cursului jocului, elevii lui Niko Kovac au mai punctat o dată, prin Schildenfeld, prevestind ultimul gol al confruntării, care a venit la chiar ultima fază a partidei, când Modric l-a pus într-o situație ideală pe Pranjic, fundașul stânga finalizând cu piciorul drept și concluzionând un meci în care Croația s-a dovedit net superioară Norvegiei, însă putea să aibă de suferit din cauza imprudențelor lui Corluka.

Așadar, croații se distanțează la două puncte de italieni în urma suprinzătorului pas greșit al albaștrilor în Bulgaria, un ecart care va propune un spectacol adevărat în etapa următoare, în care Squadra Azzurra se deplasează la Zagreb pentru un derby ce va stabili în mare măsură întâietatea în grupă.Comentarii