Preliminariile EURO 2016, Grupa H, 28 martie 2015, ora 19:00
Croaţia
Croaţia
5 - 1
Norvegia
Norvegia

Marcelo Brozović 30
Ivan Perišić 53
Ivica Olić 65
Gordon Schildenfeld 87
Danijel Pranjić 90+4
 
Alexander Tettey 80
Martin Linnes (Norvegia) în duel cu Luka Modrić (Croatia)
Martin Linnes (Norvegia) în duel cu Luka Modrić (Croatia)

Croația – Norvegia 5-1. Pas decisiv către EURO 2016 pentru croați

Croația s-a impus pe teren propriu cu scorul de 5-1 în fața Norvegiei și este foarte aproape de a obține un loc la Campionatul European din 2016

Pe stadionul Maksimir din Zagreb Croația a făcut un pas decisiv în ceea ce privește calificarea directă la EURO 2016 grație victoriei categorice obținută cu Norvegia, care îi asigura un avans de patru puncte și mai mult ca sigur avantajul rezultatelor directe în fața adversarului din această seară.

Deși posesia a fost de partea gazdelor, oaspeții s-au dovedit mai periculoși în debutul meciului, cu o bună oportunitate de a marca la o lovitură liberă executată periculos de atacantul lui Celtic, Stefan Johansen, dar respinsă în cele din urmă de defensiva croată. În minutul 19 Norvegia a trebuit să renunțe la căpitanul Per Ciljan Skjelbred, accidentat, pentru ca două minute mai târziu Croația șă își treacă în cont prima ocazie importantă, printr-un șut din afara careului al lui Marcelo Brozovic respins în corner de Tarik Elyounoussi. Un joc mult prea lent și lipsit de inventivitate din partea Croației a făcut ca oamenii lui Niko Kovac să nu poată inițial desface prin acțiuni de atac în viteză o apărare sigură și extrem de solidă a norvegienilor, care l-au anihilat excelent pe golgheterul croat Mario Mandzukic în prima parte a meciului. Golul prin care Croația a reușit să deschidă scorul în minutul 30 a fost rezultatul unui nou șut de la distanță al aceluiași Marcelo Brozovic, de această dată fără replică din partea portarului Orjan Haskjold Nyland. A fost momentul în care oaspeții s-au văzut nevoiți să iasă mai mult la joc, însă fără a avea forța ofensivă necesară pentru a pune presiune pe defensiva gazdelor.

Mult mai animată a fost a doua repriza a confruntării de pe arena Maksimir, odată cu tentativa norvegienilor de a reveni pe tabelă. Oamenii lui Niko Kovac au profitat de spațiile apărute inevitabil în apărarea adversă și au mărit diferența la zece minute după reluarea jocului, prin Ivan Perisic, care a finalizat cu un șut perfect un assist primit de la Ivan Rakitic. Croația a închis definitiv meciul un sfert de oră mai târziu, când Ivica Olic și-a dovedit încă o dată instinctul de golgheter reușind să trimită mingea în poartă dintr-ă poziție dificilă, la capătul unei recentrări a lui Mario Mandzukic. Norvegia putea reveni în meci la trei minute distanță, însă Tarik Elyounoussi a irosit un penalty obținut după un fault al lui Vedran Corluka. Fundașul croat a fost apoi eliminat în minutul 73, dar gazdele nu au întâmpinat dificultăti în a gestiona avantajul consistent pe tabela până la sfârșitul confruntării, în ciuda golului marcat de Alexander Tettey cu zece minute înainte de final. Gordon Schildenfeld, intrat pe teren de doar câteva minute, a restabilit diferența de goluri cu o lovitură de cap în urma unui corner, pentru ca scorul final să fie consemnat în prelungiri, când Danijel Pranjic și-a trecut la rândul său numele pe lista marcatorilor.

Scor final 5-1, iar Croația își va păstra statutul de lider în grupa H din preliminariile EURO 2016 indiferent de rezultatul pe care Italia îl va înregistra în Bulgaria, având un golaveraj superior italienilor. Norvegia rămâne cu cele nouă puncte acumulate înainte de această rundă, astfel că speranțele norvegienilor pentru un loc la turneul din Franța se leagă mai degrabă de locul de baraj.Statisticile meciului

 
52
Posesie
48
 
 
11
Total şuturi
8
 
 
7
Pe poartă
5
 
 
4
Afară
3
 
 
0
Blocate
0
 
 
0
Bare
1
 
 
5
Cornere
2
 
 
2
Offside
1
 
 
2
Galbene
5
 
 
1
Roşii
0
 
 
13
Faulturi
14
 
 
462
Total pase
426
 
 
381
Completate
346
 

Filmul meciului

 
19'
Jone Samuelsen
(Per Ciljan Skjelbred)
Marcelo Brozović
(Ivica Olić)
30'
 
 
31'
Martin Linnes
 
35'
Håvard Nordtveit
 
35'
Tarik Elyounoussi
Ivan Perišić
(Ivan Rakitić)
53'
 
 
61'
Håvard Nielsen
(Mats Møller Daehli)
Ivica Olić
(Mario Mandžukić)
65'
 
 
66'
Ørjan Håskjold Nyland
Vedran Ćorluka
68'
 
 
69'
Tarik Elyounoussi
Andrej Kramarić
(Ivica Olić)
70'
 
Vedran Ćorluka
74'
 
Gordon Schildenfeld
(Ivan Rakitić)
75'
 
 
79'
Mohammed Abdellaoue
(Tarik Elyounoussi)
 
80'
Alexander Tettey
(Jone Samuelsen)
 
81'
Jone Samuelsen
Gordon Schildenfeld
(Darijo Srna)
87'
 
Milan Badelj
(Mario Mandžukić)
87'
 
Danijel Pranjić
(Luka Modrić)
90'+4
 

Echipele de start

23
3
21
5
11
10
14
18
7
4
17
11
10
15
8
5
20
2
21
6
17
12

Comentarii pe marginea meciului Croaţia - Norvegia