Preliminariile EURO 2016, Grupa H, 12 iunie 2015, ora 21:45
Croaţia
Croaţia
1 - 1
Italia
Italia

Mario Mandžukić 11
 
Antonio Candreva 36 (pen)
Croaţia a obţinut un 1-1 cu Italia care o păstrează pe primul loc în Grupa H
Croaţia a obţinut un 1-1 cu Italia care o păstrează pe primul loc în Grupa H

Croaţia – Italia 1-1. Situaţia întâietăţii în grupa H rămâne incertă

Croaţia şi Italia au remizat din nou, scor 1-1, şi rămân pe primele două poziţii în Grupa H din preliminariile EURO 2016.

La Split, pe Stadionul Poljud, reprezentativele Croaţiei şi Italiei îşi dădeau întâlnire pentru stabilirea în linii mari a ocupantei primei poziţii din grupa H. Separate de două puncte, singurele echipe neînvinse în această grupă de preliminarii pentru Campionatul European erau hotărâte să ofere spectacol, în ciuda absenţei spectatorilor. Acest fenomen supărător a fost cauzat de suporterii balcanici care au aprins torţe în precedentul meci din preliminarii şi la Milano, întrerupând partida din Italia timp de 10 minute. Acel duel a avut loc în noiembrie şi s-a încheiat la egalitate, scor 1-1, în urma unei partide în care Perišić & co. păruseră mai stăpâni pe joc, dar rataseră consecutiv numeroase oportunităţi de a trece în avantaj.

Lipsiţi de câte un component esenţial al echipei din motive medicale – Luka Modrić, respectiv Marco Veratti – Niko Kovač şi Antonio Conte au ridicat sprâncene în rândul telespectatorilor în urma alinierii echipelor de start. În mod surprinzător, antrenorul croat a decis să îl lase pe bancă pe Milan Badelj, în vreme ce l’allenatore d’Italia l-a titularizat pe Lorenzo De Silvestri în dauna lui Mattia De Sciglio.

Fiind neînvinsă pe teren propriu în istoria preliminariilor Campionatului European şi având un palmares pozitiv în meciurile oficiale cu Squadra Azzurra, Croaţia avea toate motivele să spere la desprinderea în fruntea grupei prin intermediul unei noi victorii. Prima repriză a meciului s-a desfăşurat într-o manieră interesantă, succesiunea de evenimente fiind câtuşi de puţin ternă. Întâia întâmplare notabilă s-a petrecut în minutul 7, când Mario Mandžukić a executat prea moale penalty-ul obţinut de Darijo Srna, mingea fiind reţinută fără mari probleme de Gianluigi Buffon.

La scurt timp după, între minutele 10 şi 11, a avut loc un şir de faze atipice unui meci cu o astfel de miză. În urma unei centrări venite din flancul drept, Stephan El Shaarawy a împins balonul în plasă, însă reuşita i-a fost anulată nedrept, pe motiv de offside. În timp ce italienii protestau, croaţii au repus mingea în joc şi au plecat pe contraatac, finalizându-l cu golul înscris de atacantul lui Atletico Madrid, cu piciorul stâng, din interiorul careului mic, în urma unei pase venite din partea lui Ivan Rakitić. Exprimându-şi nemulţumirea cu privire la aceste situaţii, Buffon a încasat cartonaşul galben, dar Italia a lăsat frustrările deoparte şi a căutat egalarea.

Adjudecându-şi din ce în ce mai autoritar posesia mingii şi iniţiativa în joc, italienii au profitat de retragerea gazdelor în propria jumătate, însă numărul ocaziilor clare create a fost infim. Ivica Olić putea să majoreze avantajul pe un nou contraatac, dar din nefericire pentru el, a ratat întâlnirea cu mingea, fiind puţin jenat de Andrea Pirlo. După o accidentare gravă suferită de Silvestri, „micul faraon” a ratat incredibil, neizbutind să puncteze din 10 metri. Totuşi, nu cu mult timp înaintea pauzei, Italiei i-a venit rândul să primească lovitură de pedeapsă. Drept urmare a unui henţ copilăresc şi caraghios comis de acelaşi atacant, Mario Mandžukić, Antonio Candreva a egalat cu o scăriţă elegantă. Cu scorul echilibrat pe drept, elevii lui Antonio Conte puteau chiar să preia conducerea înainte de pauză, dar Graziano Pellé şi al său şut la colţul scurt au fost intuiţi de portarul Danijel Subašić.

Întorşi de la cabine fără experimentaţii Olić, respectiv Buffon, înlocuiţi de Rebić şi Sirigu, croaţii şi italienii şi-au fixat inexactităţile din defensive, iar spectaculozitatea jocului s-a stins treptat, într-un mitan secund în care ambele echipe şi-au dorit să se impună, dar niciuna dintre ele nu a fost dispusă să rişte prea mult în acest sens. Chiar dacă selecţionata Croaţiei a fost aproape de adjudecarea celor trei puncte la şuturile ratate de Perišić şi Rakitić, italienii au trecut de asemenea pe lângă gol prin persoanele lui Parolo şi Pirlo, ale căror şuturi au fost lipsite fie de putere, fie de precizie. Astfel, după o primă jumătate a jocului plăcută, cea de-a doua parte a lăsat de dorit în materie de spectacol, iar cea mai captivantă înfruntare din acest weekend nu şi-a atins potenţialul maxim, poate şi din cauza atmosferei placide sugerate de stadionul gol, dar şi de jucătorii nerăbdători să îşi înceapă vacanţa de vară.

În consecinţă, după amândouă duelurile disputate, a fost vizibil că pe echipele naţionale ale Croaţiei şi Italiei nu le separă nimic, cele două rezultate de egalitate identice fiind edificatoare. Cu patru etape rămase, soarta întâietăţii în grupă rămâne în continuare în mâna croaţilor, însă italienii stau la pândă şi urmăresc să profite de oricare pas greşit al alb-roşilor pentru a face cu aceştia schimb de poziţii în clasamentul grupei H.Statisticile meciului

 
43
Posesie
57
 
 
12
Total şuturi
7
 
 
4
Pe poartă
5
 
 
7
Afară
2
 
 
1
Blocate
0
 
 
0
Bare
0
 
 
3
Cornere
6
 
 
0
Offside
3
 
 
6
Galbene
3
 
 
1
Roşii
0
 
 
20
Faulturi
10
 
 
345
Total pase
512
 
 
305
Completate
453
 

Filmul meciului

Mario Mandžukić
7'
 
Mario Mandžukić
(Ivan Rakitić)
11'
 
 
11'
Gianluigi Buffon
 
27'
Mattia De Sciglio
(Lorenzo De Silvestri)
Mario Mandžukić
35'
 
 
36'
Antonio Candreva
Ivica Olić
43'
 
Ante Rebić
(Ivica Olić)
46'
 
 
46'
Salvatore Sirigu
(Gianluigi Buffon)
 
53'
Marco Parolo
Darijo Srna
54'
 
 
71'
Claudio Marchisio
Šime Vrsaljko
(Danijel Pranjić)
72'
 
 
80'
Andrea Ranocchia
(Stephan El Shaarawy)
Ante Rebić
82'
 
Mateo Kovačić
87'
 
Darijo Srna
90'
 
Marin Leovac
(Mateo Kovačić)
90'+2
 

Echipele de start

23
3
13
21
11
14
7
4
20
18
17
20
6
16
8
11
21
15
19
5
4
1

Comentarii pe marginea meciului Croaţia - Italia