Chris Coleman, selecţionerul Ţării Galilor la EURO 2016

Chris Coleman, selecţionerul Ţării Galilor
Chris Coleman, selecţionerul Ţării Galilor
Articol scris de Football Club

Chris Coleman s-a născut pe 10 iunie 1970 la Swansea, în Ţara Galilor. Ca jucător a evoluat ca fundaş şi şi-a făcut junioratul la central de copii şi juniori al lui Manchester City. Nu a evoluat niciodată pentru “cetăţeni” , dar a ajuns la Swansea City, echipa oraşului său natal, pentru care în cinci ani a strâns peste 200 de prezenţe, marcând şi trei goluri.

Cariera sa a continuat la nivel înalt pentru că între 1991 şi 1995 a fost un om de bază al grupării Crystal Palace în 190 de jocuri, iar între 1995 şi 1997 a evoluat în Premier League pentru Blackburn Rovers. Ultimii cinci ani din cariera sa de fotbalist profesionist i-a petrecut la Londra în tricoul celor de la Fulham, pentru care a evoluat în 165 de meciuri şi a marcat de 11 ori. Coleman a bifat în cariera sa şi 36 de selecţii în naţionala Ţării Galilor, pentru care a punctat în patru rânduri.

Ca antrenor a preluat-o pe Fulham în 2003, după ce fusese o perioadă secundul lui Jean Tigana la cârma grupării londoneze. A devenit cel mai tânăr manager din Premier League şi a lăsat o impresie pozitivă în ciuda faptului că Fulham îşi vânduse vedetele Van der Saar, Saha, Malbranque sau Boa Morte. A fost demis în 2007 după o serie de rezultate negative, iar din 28 iunie a acceptat provocarea spaniolă numită Real Sociedad, retrogradată în Segunda Division. A fost demis şi de la gruparea bască după câteva luni pentru că noul preşedinte Inaki Badiola avea o altă viziune.

Din februarie 2008, Coleman a pregătit-o pe Coventry în liga a doua engleză, echipă la care a rămas până în 2010. Un an mai târziu a încercat o nouă provocare externă, acceptând propunerea grecilor de la Larissa. A obţinut opt victorii în unsprezece partide şi n-a pierdut niciun joc pe banca grecilor, dar din pricina problemelor financiare uriaşe s-a văzut obligat să renunţe la funcţie în ianuarie 2012.

Şapte zile mai târziu a fost anunţat în funcţia de selecţioner al Ţării Galilor în locul olandezului Raymond Verheijen.

  • Data naşterii: 10 iunie 1970
  • Naţionalitate: galez
  • Cariera de jucător: Manchester City FC, Swansea City AFC, Crystal Palace FC, Blackburn Rovers FC, Fulham FC
  • Antrenor la echipe de club: Fulham FC, Real Sociedad de Fútbol, Coventry City FC, Larissa FC
  • Selecţioner: Ţara Galilor

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016