Granit Xhaka, Elveţia
Granit Xhaka, Elveţia

Cele mai importante transferuri realizate înainte de Euro 2016

Bayern Munchen şi Borussia Dortmund au fost cluburile cele mai active pe piaţa transferurilor înainte de Campionatul European 2016 din Franţa.
Articol scris de Răzvan Mitacu
10 iunie 2016

Campionatul European 2016 se pregăteşte de mult aşteptatul debut, însă în timp ce naţionalele se concentrau pe o pregătire cât mai bună a meciurilor de la turneul final din Franţa, multe dintre echipele de club importante din principalele campionate îşi îndreptau deja atenţia pe stagiunea sportivă 2016/2017, prin definitivarea primelor transferuri din cadrul perioadei de mercato.

Granit Xhaka (Arsenal)
Numărul 10 din echipa naţională a Elveţiei va fi unul dintre adversarii României la Euro 2016, turneu final la care Granit Xhaka îşi propune să confirme înainte de noua sa aventură în Premier League. Apoximativ 45 de milioane de euro este suma plătită de Arsenal celor de la Borussia Mönchengladbach pentru transferul mijlocaşului în vârstă de 23 de ani, care a impresionat în ultimele două stagiuni petrecute în Germania şi va avea acum dificila sarcină de a se impune la gruparea londoneză.

Sebastian Rode, Marc Bartra, Emre Mor (Borussia Dortmund)
Borussia Dortmund s-a dovedit una dintre cele mai active echipe în acest început de vară. Poate cel mai important transfer reuşit de echipa lui Thomas Tuchel este mijlocaşul în vârstă de 20 de ani, Sebastian Rode, adus chiar de la rivala Bayern Munchen. Aproximativ 15 milioane de euro plătite bavarezilor pentru unul dintre cei mai promiţători tineri din fotbalul german, component al reprezentativei de tineret. Fundaşul central Marc Bartra a părăsit pe Barcelona în tentativa de a se impune la Borussia Dortmund, care a plătit campioanei Spaniei 8 milioane de euro pentru jucătorul în vârstă de 25 de ani, convocat de selecţionerul Vicente del Bosque în lotul Spaniei pentru Campionatul European 2016. Emre Mor reprezintă un alt pariu pe termen lung al clubului german, care a investit suma de 4 milioane euro pentru a-l aduce pe talentatul atacant turc de la FC Nordsjælland. Calităţile jucătorului în vârstă de numai 18 ani l-au impresionat inclusiv pe selecţionerul Turciei, Fatih Terim, care l-a inclus pe Emre Mor printre jucătorii convocaţi pentru Euro 2016.

Mats Hummels, Renato Sanches (Bayern Munchen)
Campioana Germaniei, Bayern Munchen, s-a implicat la rândul său activ în ceea ce priveşte campania de transferuri pentru noul sezon, iar principala noutate din tabăra bavareză este cu siguranţă Mats Hummels, fostul căpitan al celor de la Borussia Dortmund, a cărui plecare la Bayern a adus multă dezamăgire în rândul fanilor. Aproape 40 de milioane de euro plătite de formaţia lui Carlo Ancelotti pentru fundaşul central în vârstă de 27 de ani, care nu va putea evolua în primul meci al Germaniei la Euro 2016, dar va spera să poată fi recuperat la timp pentru ultimele două confruntări din faza grupelor. Renato Sanches reprezintă o investiţie importantă de viitor pentru gruparea bavareză, dispusă să achite suma de 35 milioane euro celor de la Benfica în schimbul mijlocaşului în vârstă de 18 ani, care recent a devenit cel mai tânăr fotbalist portughez convocat la un turneu final, depăşind recordul deţinut de Cristiano Ronaldo timp de 12 ani, odată cu decizia selecţionerului Fernando Santos de a-l include în lotul pentru Euro 2016.

Ilkay Gundogan (Manchester City)
Mijlocaşul Ilkay Gundogan va spera să poată lăsa în urmă perioada caracterizată de accidentări repetate şi să se afle astfel în faţa unui nou început odată cu transferul în Anglia, la Manchester City, care şi-a asigurat serviciile sale în schimbul sumei de aproximativ 25.8 milioane de euro. Dorit cu insistenţă de noul antrenor al lui City, Pep Guardiola, Ilkay Gundogan se vede nevoit să lipsească din lotul Germaniei de la Campionatul European 2016, după ce o altă accidentare l-a împiedicat în urmă cu doi ani să fie prezent la campania triumfătoare de la turneul final din Brazilia.Comentarii