Karim Benzema, Franţa
Karim Benzema, Franţa

Cei mai importanţi jucători care vor lipsi de la Euro 2016

Andrea Pirlo, Juan Mata şi Karim Benzema sunt doar câţiva dintre jucătorii de renume care nu vor putea fi prezenţi la Campionatul European 2016.
Articol scris de Răzvan Mitacu
9 iunie 2016

Campionatul European 2016 va pune în scenă cel mai spectaculos eveniment sportiv al verii şi va reuni cei mai importanţi jucători din panorama fotbalului european, care se vor lupta pentru prestigiosul titlu continental. Însă Euro 2016 este de asemenea caracterizat de absenţa unor nume sonore ale multor echipe de top, fotbalişti de renume care din diferite motive nu vor fi prezenţi la turneul final din Franţa.

Andrea Pirlo, Italia
Ajuns la 37 de ani, experimentatul mijlocaş al Italiei a ales să evolueze în Major League Soccer în ultimii ani ai carierei, la New York City FC, o decizie care l-a costat participarea la Campionatul European 2016. Deşi selecţionerul Antonio Conte l-a convocat pe Pirlo de-a lungul campaniei de calificare la turneul final din Franţa, fostul antrenor al lui Juventus a considerat că jucătorul nu mai oferii garanţii, în special din punct de vedere fizic, astfel că un alt om de bază din campania triumfătoare a Italiei de la Campionatul Mondial 2006 dispare din lotul ‘Squadrei Azzurra’. 113 prezenţe în tricoul Italiei şi 13 goluri este bilanţul lui Andrea Pirlo, de-a lungul unei cariere internaţionale de 14 ani.

Karim Benzema, Franţa
Situaţia atacantului celor de la Real Madrid este deja binecunoscută. Scandalul în care a fost implicat privind o posibilă şantajare a colegului său de la echipa naţională, Mathieu Valbuena, a dus la deschiderea unei anchete de către justiţia franceză, iar selecţionerul Didier Deschamps a dat dovadă de intransigenţă şi nu l-a convocat pe prolificul jucător al lui Real Madrid, în ciuda presiunilor din partea fanilor şi a presei.

Ilkay Gundogan, Germania
Cariera sa a fost marcată de numeroase accidentări, astfel că, după ce a fost nevoit să lipsească de la Campionatul Mondial din Brazilia, Ilkay Gundogan se află în imposibilitatea de a fi prezent la Euro 2016 din cauza unei noi probleme medicale. Talentatul mijlocaş german, care a adunat 16 apariţii în tricoul naţionalei, ar fi fost foarte probabil un om de bază în echipa pregătită de Joachim Low, însă nu va avea oportunitatea de a-şi demonstra calităţile la turneul final din Franţa.

Vincent Kompany, Belgia
Fundaşul celor de la Manchester City ar fi trebuit să fie căpitanul echipei naţionale a Belgiei la competiţia continentală, însă o accidentare musculară suferită în manșa retur a semifinalei de UEFA Champions League, împotriva lui Real Madrid, i-a negat şansa de a fi prezent pe teren într-o echipă a Belgiei care îşi propune să lupte chiar pentru câştigarea Campionatului EUropean, dar care va trebui să se descurce fără experimentatul apărător central.

Marco Verratti, Italia
Într-o echipă a Italiei care duce lipsă de creativitate în zona de mijloc a terenului, Marco Verratti ar fi reprezentat o piesă extrem de importantă la Campionatul European 2016. Considerat a fi înlocuitul ideal al lui Andrea Pirlo, Verratti a primit tricoul cu numărul 10 al ‘Squadrei Azzurra’, însă necesitatea de a efectua o intervenţie chirurgicală pentru a-şi rezolva definitiv problemele de hernie inghinală au făcut ca tânărul mijlocaş central al celor de la Paris Saint-Germain să nu poată onora convocarea în lotul Italiei pentru Euro 2016.

Fernando Torres, Spania
Fernando Torres s-a numărat printre golgheterii de la Campionatul European 2012 şi a făcut de asemenea parte din lotul Spaniei atât la triumul de la Euro 2008, cât şi în parcursul de succes de la Campionatul Mondial 2010. Atacantul în vârstă de 32 de ani nu şi-a mai făcut loc în naţionala iberică pentru Euro 2016, deşi a avut parte de o a doua jumătate a stagiunii pozitivă, contribuind decisiv la traseul lui Atlético Madrid până în finala UEFA Champions League. Cu 38 de goluri marcate în 110 meciuri pentru Spania, Fernando Torres nu l-a convins pe selecţionerul Vicente del Bosque că merită să revină la naţională.

Raphaël Varane, Franţa
Franţa se confruntă cu unele probleme defensive, cauzate parţial de absenţa fundaşului celor de la Real Madrid, Raphaël Varane. Accidentarea musculară suferită în cursul meciului din finala UEFA Champions League a făcut ca tânărul jucător să piardă definitiv posibilitatea de a evolua la primul turneu final de Campionat European din carieră, după ce a reprezentat Franţa la Campionatul Mondial 2014. 29 de prezenţe a adunat Raphaël Varane în tricoul echipei naţionale, pentru care a debutat pe 22 martie 2013, într-o partidă cu Georgia.

Claudio Marchisio, Italia
Claudio Marchisio s-a dovedit un om de bază din linia mediană a lui Juventus de-a lungul ultimilor ani, iar prezenţa sa în echipa naţională a Italiei la Campionatul European 2016 ar fi fost cu atât mai importantă având în vedere absenţa lui Marco Verratti. Totuşi, ‘Squadra Azzurra’ va trebui să se descurce şi fără mijlocaşul campioanei Italiei, accidentat grav la genunchi în cursul meciului disputat de Juventus pe 17 aprilie cu Palermo. Ruptură de ligamente a fost diagnosticul stabilit de staff-ul medical al clubului torinez, astfel că Marchisio nu va putea evolua la Euro 2016.

Juan Mata, Spania
Două stagiuni mai degrabă în anonimat alături de Manchester United l-au costat pe Juan Mata locul în echipa naţională a Spaniei la Campionatul European 2016. Un component de bază al selecţionatei iberice începând din 2009, Mata a fost unul dintre protagoniştii principali ai campaniilor triumfătoare din 2010 şi 2012, contribuind inclusiv la calificarea echipei în vederea turneului final din Franţa. Insufient însă pentru a-l determina pe selecţionerul Vicente del Bosque să îl includă în lotul pentru Euro 2016.Comentarii