Preliminariile EURO 2016, Grupa H, 28 martie 2015, ora 21:45
Bulgaria
Bulgaria
2 - 2
Italia
Italia

Ivelin Popov 11
Ilian Micanski 17
 
Yordan Minev 4 (a)
Marco Parolo 84
Bulgaria - Italia 2-2
Bulgaria - Italia 2-2

Bulgaria – Italia 2-2. Eder înscrie la debutul în „squadra azzurra”

Un gol marcat de atacantul Sampdoriei cu cinci minute înainte de final a evitat înfrângerea Italiei în meciul disputat la Sofia cu Bulgaria

Pe stadionul Vasil Levski din Sofia Bulgaria a primit vizita Italiei, iar gazdele au reușit sa creeze numeroase probleme mult mai titratului și valorosului lor adversar, care în cele din urmă a salvat un punct grație unui gol de excepție înscris pe final de Eder. Italia a fost apoi aproape chiar de victorie, însă presiunea din ultimele minute nu a fost suficientă pentru toate cele trei puncte.

Multe probleme de lot pentru selecționerul Antonio Conte, care nu s-a putut baza pe aproape întreaga linie de mijloc obișnuită, din cauza accidentărilor suferite de Andrea Pirlo, Claudio Marchisio și Daniele De Rossi. Cea mai recentă pierdere în tabăra azzurrilor a fost indisponibilitatea căpitanului Gianluigi Buffon, experimentatul portar italian fiind înlocuit de jucătorul celor de la Paris Saint-Germain, Salvatore Sirigu.

Meciul a început perfect pentru Italia, care a deschis scorul încă din minutul 3, când centrarea de pe partea stângă a lui Andrea Bertolacci a fost deviată ușor de portarul Mihaylov și apoi trimisă în propria poartă de către fundașul Yordan Minev, presat de Simone Zaza. Se părea că Italia își va face partida mult mai ușoară, însă continuarea nu avea să urmeze deloc un astfel de scenariu: în doar 13 minute Bulgaria a întors rezultatul, prin golul egalizator marcat de Ivelin Popov cu un șut plasat la colțul lung din afara careului și apoi datorită unei faze de atac finalizată perfect de atacantul Ilijan Mitsanski, printr-o lovitură de cap fără speranțe pentru portarul italian. Replica azzurrilor a venit la jumătatea reprizei, când o lovitură liberă de pe partea stangă a fost executată periculos de Verratti, dar centrarea acestuia a fost reluată imprecis de Ciro Immobile dintr-o poziție foarte bună. Italia a continuat să aibă inițiativa, însă fără multe idei la mijlocul terenului, acolo unde absența lui Andrea Pirlo a fost mai mult decât evidentă.

Nicio schimbare pe teren în startul parții secunde și nicio schimbare de atitudine pentru Italia, incapabilă să materializeze posesia superioară. Eder și-a făcut debutul în tricoul squadrei azzurra cu aproximativ o jumătate de oră înainte de final, atacantul celor de la Sampdoria fiind trimis pe teren în locul unui Simone Zaza foarte puțin prezent în joc, la fel precum colegul sau din ofensivă, Ciro Immobile. Fazele fixe au fost singurele momente de pericol în careul lui Mihaylov, cu Verratti și Bertolacci care au încercat sa finalizeze pe respingerile defensivei bulgare, însă fără prea mult succes. Roberto Soriano și Manolo Gabbiadini au fost ultimele soluții propuse de selecționerul Antonio Conte pentru compartimentul ofensiv, dar salvarea a venit din partea brazilianului Eder. Jucătorul naturalizat italian datorită bunicilor săi peninsulari a marcat un gol splendid cu cinci minute înainte de finalul meciului, printr-un șut plasat perfect din afara careului, fără replică din partea portarului Mihaylov.

Rezultat final 2-2 și Italia ajunge la 45 de meciuri consecutive fără înfrângere de-a lungul preliminariilor. Campioana Mondială din 2006 rămâne pe locul al doilea în grupa H de calificare la EURO 2016, cu 11 puncte, două în minus față de liderul Croația. Bulgaria irosește oportunitatea de a obține a doua victorie din aceste preliminarii și păstrează doar șanse matematice de a fi prezentă la turneul final din Franța.Statisticile meciului

 
35
Posesie
65
 
 
6
Total şuturi
10
 
 
4
Pe poartă
4
 
 
1
Afară
10
 
 
1
Blocate
4
 
 
1
Bare
0
 
 
1
Cornere
16
 
 
3
Offside
2
 
 
1
Galbene
3
 
 
0
Roşii
0
 
 
14
Faulturi
12
 
 
192
Total pase
505
 
 
160
Completate
461
 

Filmul meciului

 
4'
Yordan Minev
Ivelin Popov
(Stanislav Manolev)
11'
 
Ilian Micanski
(Georgi Milanov)
17'
 
Svetoslav Dyakov
56'
 
 
58'
Éder Martins
(Simone Zaza)
 
72'
Roberto Soriano
(Andrea Bertolacci)
Valeri Bozhinov
(Ilian Micanski)
73'
 
 
77'
Manolo Gabbiadini
(Luca Antonelli)
 
82'
Ciro Immobile
 
84'
Marco Parolo
(Giorgio Chiellini)
Simeon Slavchev
(Ivelin Popov)
85'
 
 
88'
Roberto Soriano
Ventislav Vasilev
(Georgi Milanov)
88'
 
 
90'+1
Matteo Darmian

Echipele de start

13
6
23
5
11
21
18
7
10
17
19
7
9
5
6
10
21
4
15
19
3
12

Comentarii pe marginea meciului Bulgaria - Italia