Preliminariile EURO 2016, Grupa B, 12 iunie 2015, ora 21:45
Bosnia
Bosnia
3 - 1
Israel
Israel

Edin Višća 42
Edin Džeko 45+2 (pen)
Edin Višća 75
 
Tal Ben Haim 2 41
Edin Višća, eroul Bosniei în meciul cu Israel
Edin Višća, eroul Bosniei în meciul cu Israel

Bosnia – Israel 3-1. Bosniacii reintră în lupta pentru calificarea la EURO 2016

Bosnia a învins Israel cu 3-1 după ce oaspeţii deschiseseră scorul. Bosniacii rămân pe locul 5 al grupei, dar sunt acum la un singur punct de locul 3.

Bosnia a dat dovadă de caracter şi în doar patru minute a întors rezultatul meciului cu Israel, făcând un pas decisiv spre calificarea cel puţin în barajul pentru EURO 2016. Jocul de la Zenica a reflectat parcursul celor două echipe în actualele preliminarii. Vizitatorii au condus cu 1-0, aşa cum ocupaseră mult timp un loc fruntaş în grupă după trei victorii în primele trei meciuri, însă încetul cu încetul entuziasmul lor s-a stins şi posibila surpriză a fost amânată. De partea cealaltă, bosniacii s-au văzut în postura „vânătorului”, însă au dat dovadă de forţă şi au obţinut o victorie care prin care îşi continuă ascensiunea spre poziţiile superioare ale grupei, după un debut dezastruos al campaniei de calificare.

Într-un meci privit ca decisiv pentru locul trei, Bosnia şi Israel nu au fost dispuse să rişte. Lulic a semnat primele două ocazii ale gazdelor cu şuturi din afara careului în minutele 8 şi 16, găsind cu greu spaţii de pătrundere în suprafaţa adversă de pedeapsă în faţa apărării israeliene care a blocat bine axul central. Vizitatorii s-au apropiat cu timiditate de poarta lui Begovic, dar aveau totuşi să deschidă scorul, împotriva cursului jocului, după ce Dzeko a degajat greşit balonul la o lovitură de colţ şi i-a permis lui Tal Ben Haim II să şuteze fără preluare la colţul scurt. Era minutul 41, însă rezultatul pauzei avea să fie favorabil gazdelor.

Bosniacii au egalat în minutul imediat următor, după ce Dzeko a pivotat bine, Pjanic a pasat decisiv şi Edin Višća a marcat primul său gol internaţional. Mai mult, în minutele de prelungiri ale reprizei, Bosnia a primit un penalty după ce Vranjes a şutat în braţul unui adversar în urma unei lovituri de colţ, iar Dzeko nu a ratat de la punctul cu var.

Jocul s-a aprins după pauză pe fondul unui plus de curaj în acţiunile ofensive ale Israelului, iar ocaziile de gol s-au succedat la cele două porţi. Ben Haim II a prins poarta din interiorul careului dar nu l-a putut învinge pe Begovic, apoi tot el a ratat execuţia din poziţie avantajoasă după ce pentru câteva clipe s-a găsit singur în faţa goalkeeperului bosniac. În minutul 70 Israelul a fost aproape de egalare după o centrare puternică din partea stângă la care trei jucători nu au reuşit împingă mingea în poartă, iar la poarta cealaltă Pjanic a greşit de puţin ţinta din lovitură liberă.

Eroul meciului avea să fie Edin Višća, care a reuşit dubla în minutul 75, împingând cu capul în poartă migea respinsă în faţă de Marciano. Soarta celor trei puncte fusese pecetluită, dar a mai fost timp pentru ca Dzeko să lovească bara în ultimul minut al prelungirilor.

În ciuda înfângerii, Israel îşi păstrează locul al treilea în grupă, însă mai are un singur punct avans în faţa Bosniei care vine tare din urmă. Situaţia grupei pare complicată după ce şi Ciprul a reintrat în calculele calificării în urma victoriei din Andorra, rezultat în urma căruia a egalat la puncte Israelul. Cele două etape de la începutul lunii septembrie programează în Grupa B meciurile Israel – Andorra şi Belgia – Bosnia, respectiv Ţara Galilor – Israel şi Bosnia – Andorra.Statisticile meciului

 
51
Posesie
49
 
 
19
Total şuturi
10
 
 
5
Pe poartă
4
 
 
10
Afară
4
 
 
4
Blocate
2
 
 
1
Bare
0
 
 
8
Cornere
1
 
 
1
Offside
0
 
 
1
Galbene
3
 
 
0
Roşii
0
 
 
8
Faulturi
8
 
 
432
Total pase
410
 
 
361
Completate
335
 

Filmul meciului

 
41'
Tal Ben Haim 2
Edin Višća
(Miralem Pjanić)
42'
 
 
45'+1
Sheran Yeini
Edin Džeko
45'+2
 
 
46'
Omer Damari
(Sheran Yeini)
Haris Medunjanin
50'
 
 
62'
Maor Buzaglo
(Ben Sahar)
 
72'
Omri Ben Harush
Edin Višća
(Senad Lulić)
75'
 
 
80'
Roi Kehat
(Nir Biton)
Izet Hajrovic
(Edin Višća)
80'
 
 
82'
Tal Ben Haim
Anel Hadzic
(Senad Lulić)
85'
 
Vedad Ibišević
(Miralem Pjanić)
88'
 

Echipele de start

1
5
4
6
13
16
7
8
19
10
11
12
14
7
13
6
4
19
5
3
20
18

Comentarii pe marginea meciului Bosnia - Israel