Play-off EURO 2016, 13 noiembrie 2015, ora 21:45
Bosnia
Bosnia
1 - 1
Irlanda
Irlanda

Edin Džeko 85
 
Robbie Brady 82
Bosnia şi Irlanda au remizat la Zenica, 1-1
Bosnia şi Irlanda au remizat la Zenica, 1-1

Bosnia – Irlanda 1-1. Irlanda, aproape de surpriză la Zenica

Irlanda a condus cu 1-0 prin golul marcat de Robbie Brady în minutul 82 dar Bosnia a egalat trei minute mai târziu prin Džeko în turul barajului pentru EURO 2016.

În ciuda unor mari probleme de lot, Irlanda a îndeplinit în Bosnia obiectivul realist stabilit de selecţionerul Martin O’Neill, rămânerea în cărţile calificării la EURO 2016 înaintea returului care va avea loc luni la Dublin. Cu numeroase absenţe de marcă, mai ales în compartimentul ofensiv, echipa care a terminat pe locul 3 grupa Germaniei şi Poloniei s-a axat pe o defensivă supraaglomerată şi a reuşit să ţină la respect un adversar teoretic mai valoros, care a propus nume mult mai sonore dar nu şi un joc pe măsura aşteptărilor. Meciul de la Zenica a fost influenţat şi de ceaţa deasă care s-a lăsat deasupra stadionului după pauză şi care a afectat nu doar jocul celor două echipe dar şi atmosfera din tribună, mult mai liniştită în partea a doua după o primă repriză fierbinte.

Fără Jon Walters, John O’Shea, Shane Long şi, mai ales, fără golgeterul Robbie Keane, Martin O’Neall a trebuit să se bazeze în atac doar pe Robbie Brady, jucător care nu marcase niciodată în tricoul naţionalei în cele nouă selecţii anterioare. A contat prea puţin titularizarea creativului Wes Hoolahan, fiindcă Irlanda a ieşit arareori din propria jumătate, blocată în cea mai mare parte a timpului în preajma propriei suprafeţe de pedeapsă unde a fost bombardată cu centrări, mai cu seamă din flancul drept unde s-a remarcat Edin Višća. Bosniacii au contat din primul minut pe Džeko, însă atacantul Romei a găsit puţine spaţii de manevră până spre sfârşitul jocului.

În faţa unei defensive bine organizate, gazdele nu şi-au putut crea ocazii clare în prima repriză. Un şut expediat din marginea careului de Pjanic în afara porţii, o lovitură de cap imprecisă a fundaşului Zukanovic după o lovitură de colţ şi o reluare a lui Ibisevic în plasa laterală au fost puţinele acţiuni finalizate, dar fără real pericol pentru goalkeeperul Darren Randolph.

Meciul a fost învăluit de o ceaţă deasă după pauză, însă repriza a doua avea să producă mai mult suspans. O centrare a lui Višća a fost reluată periculos spre propria poartă de Ciaran Clark în minutul 52, apoi Lulic a recepţionat cu noroc mingea provenită dintr-o degajare greşită şi a rămas faţă în faţă cu portarul irlandez dar nu l-a putut învinge din unghi. Contrar cursului jocului, Irlanda a deschis scorul în minutul 82 după o cursă a lui Robbie Brady finalizată cu un şut frumos la colţul scurt. Avantajul vizitatorilor a rezistat însă doar trei minute: introdus în partea a doua, Ognjen Vranješ a trimis o centrare de calitate din dreapta, defensiva irlandeză nu a putut respinge mingea şi Džeko a pus latul din mijlocul careului pentru 1-1.

În urma acestui rezultat, returul de luni seară de la Dublin se anunţă pasionant. Bosnia este obligată să marcheze în deplasare pentru a spera la calificare, dar va avea o misiune mai dificilă în condiţiile în care în naţionala Irlandei sunt aşteptaţi să reapară cei mai mulţi dintre absenţii de astăzi.Statisticile meciului

 
59
Posesie
41
 
 
14
Total şuturi
5
 
 
5
Pe poartă
3
 
 
6
Afară
2
 
 
3
Blocate
0
 
 
0
Bare
0
 
 
3
Cornere
2
 
 
2
Offside
1
 
 
0
Galbene
1
 
 
0
Roşii
0
 
 
13
Faulturi
15
 
 
403
Total pase
261
 
 
309
Completate
166
 

Filmul meciului

 
26'
Stephen Ward
Ognjen Vranješ
(Mensur Mujdža)
51'
 
 
60'
James McClean
(Wesley Hoolahan)
 
67'
Marc Wilson
(Stephen Ward)
Milan Djurić
(Edin Višća)
73'
 
 
82'
Robbie Brady
Edin Džeko
(Ognjen Vranješ)
85'
 
 
86'
Aiden McGeady
(Robbie Brady)
Izet Hajrovic
(Senad Lulić)
88'
 

Echipele de start

1
17
4
15
13
16
2
10
19
11
9
9
20
21
8
6
19
2
5
14
17
23

Comentarii pe marginea meciului Bosnia - Irlanda