Belgia vs Finlanda
Belgia vs Finlanda

Belgia – Finlanda 1-1. Probleme pentru belgieni în faţa unei defensive bine organizate

Belgia a obţinut in extremis un egal în amicalul cu Finlanda, cu un gol al lui Lukaku în minutul 89 după o gafă a portarului finlandez.
Articol scris de David Petre
2 iunie 2016

Modul în care s-a desfăşurat amicalul dintre Belgia şi Finlanda demonstrează că oficialii forului de la Bruxelles au fost meticuloşi în alegerea adversarilor pentru amicalele premergătoare Campionatului European. Cu un lot stelar care oferă posibilităţi multiple dar plasată într-o grupă cu Italia şi Suedia (două echipe pentru care apărarea va fi atuul la EURO), Belgia avea nevoie de un adversar care să se apere câineşte, o încuietoare complexă al cărei secret să îl poată desface în 90 de minute. Aşa cum o ştim şi noi de la Bucureşti, Finlanda poate corespunde acestui profil, iar „dracii roşii” au un complex istoric în faţa echipei din Ţara celor 1000 de lacuri: Belgia nu mai învinsese această naţională din 1970, iar din 1999 încoace îi smulsese doar două remize dintr-un total de şase jocuri.

Înainte de EURO 2016, turneu pe care mulţi îl văd câştigat chiar de echipa lui Wilmots, „dracii roşii” au avut din nou emoţii în faţa nordicilor şi au aşteptat până în minutul 89 pentru a obţine un egal. Belgia a avut câţiva jucători surpriză în unsprezece de start (printre ei marea speranţă Jason Denayer,  fundaşul central de 20 de ani cumpărat de City dar trimis împrumut la Galatasaray), însă nu se poate spune că şi-a menajat piesele de bază. Witsel, Fellaini, Hazard sau De Bruye au făcut parte din unsprezecele de start, acolo unde poate doar poziţia de aripă dreapta ocupată de Origi pentru a-i face loc în centrul atacului lui Michy Batshuayi ar putea ridica semne de întrebare.

Chiar şi aşa, gazdele amicalului de la Bruxelles au avut probleme. Au atacat necontenit, au plimbat mingea dintr-o parte în alta a terenului, au încercat pase în adâncime, pase în spatele fundaşilor, au expediat nenumărate centrări, totuşi drumul spre gol i-a părut interzis. Defensiva în 5 a finlandezilor a rezistat, atunci când au existat breşe a ieşit la rampă portarul Hradecky, iar bara s-a opus şi ea o dată reuşitei belgiene. Gazdele au beneficiat de 17 cornere şi Fellaini a fost principalul pericol la fazele fixe cu lovituri de cap mai bine sau mai puţin bine plasate, însă marea ocazie a primei reprize a fost semnată de Batshuayi, care a trimis cu capul în bară mingea centrată excelent de Alderweireld.

Într-un meci ce părea unidirecţional, Finlanda a dat lovitura pe contraatac în minutul 52, în urma unei faze ce a evidenţiat lacunele defensive ale Belgiei, echipă care pe posturile de fundaşi laterali foloseşte doi jucători – Alderweireld şi Vertonghen – ce evoluează ca apărători centrali la Tottenham. Deşi înconjurat de cinci adversari, Hamalainen a ajuns primul la minge în faţa porţii lui Courtois, de unde finalizarea a fost o formalitate. La 0-1 Wilmots a decis că e cazul să modifice dispozitivul ofensiv, iar pe teren şi-au făcut apariţia Benteke, Mertens şi Romelu Lukaku, acestea fiind, de altfel, singurele modificări operate de gazde până la finalul meciului.

Cu piciorul pe acceleraţie în faţa unui adversar care a mai ieşit doar de două ori din propria jumătate, Belgia a pus mai multă presiune în careul finlandez, favorizată şi de schimbările survenite la această echipă. Fellaini în două rânduri după centrări din partea dreaptă i-a dat emoţii lui Hradecky, apoi o acţiune rapidă l-a găsit pe Alderweireld liber în marginea careului însă şutul acestuia nu a prins cadrul porţii. Erou pentru echipa sa, portarul finlandez a fost cel care le-a oferit belgienilor remiza: în minutul 89 Hradecky a respins greşit o centrare aparent simplă a lui Mertenes, iar Lukaku nu a avut decât să împingă mingea cu pieptul în poarta goală.

S-a terminat 1-1, rezultat care scuteşte Belgia de o înfrângere ce ar fi putut fi catalogată drept ruşinoasă chiar dacă a fost doar un amical, dar care îi va reduce orele de somn lui Wilmots, antrenor ce ştie că Italia şi Suedia vor fi şi mai greu de desfăcut.

Belgia: Courtois; Alderweireld, Denayer, Vermaelen, Vertonghen; Witsel, Fellaini (R Lukaku 78), Hazard; Origi (Mertens 57), Batshuayi (Benteke 57), De Bruyne.Comentarii