Preliminariile EURO 2016, Grupa C, 14 iunie 2015, ora 21:45
Belarus
Belarus
0 - 1
Spania
Spania

 
 
David Silva 45
Belarus - Spania 0-1
Belarus - Spania 0-1

Belarus – Spania 0-1. David Silva aduce cele trei puncte ibericilor

Spania rămâne în coasta Slovaciei în grupa C, după victoria obţinută în Belarus, scor 1-0. În septembrie primele clasate în grupă se vor întâlni în meci direct în Spania.

Spania rămâne în coasta Slovaciei în grupa C, după victoria obţinută în această seară în Belarus, scor 1-0. În septembrie cele două echipe care conduc grupa se vor întâlni în meci direct în Spania.

Vicente del Bosque, aflat la meciul 100 pe banca reprezentivei spaniole, a început partida din Belarus cu o formulă de joc interesantă şi inspirată, în care şi-au făcut loc ca titulari Pedro, Morata sau Santi Cazorla. David Silva a primit un rol ceva mai ofensiv, sprijinindu-l pe Morata alături de extrema Barcei, Pedro Rodriguez, primind libertate aproape totală de mişcare. De partea cealaltă, Andrei Zygmantovich a aliniat un 4-2-3-1 cu Kornikenko poziţionat între cei doi apărători centrali ai spaniolilor, cu sprijin venit din linia de trei din spatele său, formată din Pavel Nekhajchik, Maksim Volodko şi Aliksandr Hleb. Selecţionerul bieloruşilor l-a lăsat în mod surprinzător pe bancă pe mijlocaşul lui Metz, Serghei Kryvets, apelând la mijlocaşul Zawiszei Bydgoszcz, Ivan Mayevski, aflat la abia a doua selecţie în echipa reprezentativă.

Ibericii au început în forţă meciul şi Pedro a ratat prima şansă de gol, după o minge pentru care Alvaro Morata s-a bătut excelent. Gorbunov a scăpat însă cu faţa curată, iar peste zece minute a avut şansă la reluarea aceluiaşi Morata din interiorul careului. Controlând fără emoţii mijlocul terenului, elevii lui Vicente del Bosque au împins jocul spre poarta gazdelor, iar Pedro şi David Silva au ratat următoarele şanse de gol ale fostei campioane mondiale. În minutul 27 Spania cere penalty după o infracţiune comisă asupra lui David Silva, însă centralul jocului a lăsat inexplicabil faza să continuie. Cel mai periculos spaniol din prima repriză, Pedro Rodriguez, a mai trecut de alte două ori pe lângă gol, înainte ca starul lui Manchester City, David Silva, să deschidă scorul în minutul 46, după pasa lui Fabregas şi ieşirea prea puţin inspirată a portarului Gorbunov.

La trei minute de la reluare, Kornilenko a ratat prima şansă mare de gol a gazdelor, însă Iker Casillas a intervenit oportun cu piciorul drept şi a salvat „La Roja”. Spaniolii au încercat să închidă meciul şi să marcheze din nou, iar banda lor stânga a surclasat în cele mai multe momente ale jocului banda dreaptă a gazdelor, unde au activat Shitov şi Nekhjchik, sprijiniţi de mijlocaşul defensiv Kislyak. În minutul 55, Alvaro Morata a fost aproape de golul doi al Spaniei, însă portarul lui Atromitos, Gorbunov, a intervenit cu siguranţă. Cinci minute mai târziu, Spania cere din nou penalty în urma unei acţiuni a lui Jordi Alba şi un posibil henţ al fundaşului dreapta Shitov, dar din nou jocul a fost lăsat să continue.

Bieloruşii au replicat în minutul 63 prin şutul mijlocaşului defensiv Mayevski, care nu l-a surprins însă pe căpitanul Spaniei, Casillas. Morata a ieşit din nou în evidenţă două minute mai târziu, însă a întârziat prea mult şutul deşi se afla într-o poziţie avantajoasă. Fabregas a continuat faza, însă reluarea mijlocaşului de la Chelsea a ocolit poarta lui Gorbunov. După o primă repriză excelentă, Pedro a scăzut ritmul în partea a doua şi i-a lăsat locul lui Vitolo, aripa de la FC Sevilla, însă tot Spania a continuat să domine întâlnirea până la final. Chiar şi noul intrat Vitolo a trecut pe lângă gol în ultimul sfert de oră însă a fost blocat în ultimă instanţă de fundaşii gazdelor. La una din ultimele oportunităţi ale meciului, Isco a centrat periculos prin faţa porţii bieloruse, însă nici Morata şi nici Vitolo nu au ajuns la timp la întâlnirea cu mingea.

Spania se impune în Belarus cu 1-0 şi aşteaptă acum întâlnirea derby de la începutul lunii septembrie împotriva Slovaciei, un meci care poate decide câştigătoarea grupei.Statisticile meciului

 
35
Posesie
65
 
 
4
Total şuturi
22
 
 
2
Pe poartă
11
 
 
2
Afară
10
 
 
0
Blocate
1
 
 
0
Bare
0
 
 
1
Cornere
8
 
 
3
Offside
2
 
 
2
Galbene
3
 
 
0
Roşii
0
 
 
11
Faulturi
8
 
 
310
Total pase
693
 
 
255
Completate
648
 

Filmul meciului

Maksim Bordachev
7'
 
Pavel Nekhaychik
21'
 
 
45'
David Silva
(Cesc Fàbregas)
 
54'
Álvaro Morata
 
59'
Pedro Rodríguez
 
65'
Vitolo
(Pedro Rodríguez)
 
75'
Isco
(Cesc Fàbregas)
Stanislav Dragun
(Sergei Kislyak)
78'
 
Igor Stasevich
(Maksim Volodko)
81'
 
 
85'
David Silva
 
85'
Juan Bernat
(David Silva)
Anton Putilo
(Aleksandr Hleb)
89'
 

Echipele de start

22
19
21
3
4
13
18
15
17
8
10
11
7
21
5
10
20
16
3
15
18
1

Comentarii pe marginea meciului Belarus - Spania